Ik liet me steriliseren, vier kinderen is genoeg

sterilisatie vasectomie man

Na vier kinderen vond Wilco het wel welletjes. Zijn kinderwens was wel klaar. Gelukkig voor hem was zijn vrouw het ermee eens. Klaar met allerlei anticonceptie, geen gehannes meer met condooms of onthouding. Hij besloot een definitief einde te maken aan zijn vruchtbaarheid. De knip er in! Voor Papa’s wereld vertelt hij zijn ervaringen die wij aangevuld hebben met zo veel mogelijk praktische informatie.

Even vooraf

Voordat we daadwerkelijk beginnen met deze blog is het handig om te weten dat het ervaringsverhaal van Wilco in de blauwe gedeeltes te lezen is. De extra informatie die Papa’s wereld heeft toegevoegd lees je in de witte hoofdstukjes. Al langer wilde ik hier een informatieve blog aan besteden, maar met de teksten van Wilco wist ik dat de tijd ervoor rijp was. Overigens is Wilco niet helemaal onbekend als schrijver voor Papa’s wereld. In 2015 schreef hij al Papa zijn van een tweeling. Je mag trouwens best weten dat tijdens het schrijven van deze blog en het lezen van allerlei informatie, mijn ballen regelmatig ineen krompen. Ik kon de pijn al bijna zelf voelen.

W: We besloten dat we klaar waren

Na de geboorte van onze jongste zoon Aiden, bestond ons gezin uit vier kinderen. Alle slaapkamers zijn nu bezet. Het is een druk huishouden, maar nu ook Aiden twee jaar is, is het best te doen en gezellig. We rijden in een zevenzitter omdat je met een stationwagen niet meer uit komt qua kinderzitjes. Mij was het duidelijk dat het zo wel genoeg is, voor mij is het gezin compleet zo. Mijn vrouw kwam ook al vrij snel tot die conclusie. Aangezien we het er beiden over eens waren moest er dus wat gebeuren.

Invloed van sterilisatie op een ander

De keuze om jezelf te laten steriliseren is iets wat je voor jezelf moet beslissen. Zit je in een relatie, dan is het verstandig om goed te overleggen met je partner. Deze onomkeerbare ingreep heeft immers invloed op jullie allebei. Wellicht is de kinderwens bij allebei nog op een ander niveau en kan een eenzijdig besluit een bom onder jullie relatie leggen. Heb je jezelf al laten steriliseren voordat je aan een relatie begint, informeer de ander daar dan over voordat jullie serieus met elkaar worden. Het niet op een natuurlijke manier kunnen krijgen van een kindje kan invloed hebben op de start van een gelukkig leven samen.

Redenen om voor een vasectomie te kiezen

Je kunt verschillende motieven hebben om een sterilisatie te laten uitvoeren. Dit zijn de redenen die ik gehoord heb van mannen die hiervoor kozen:

  • Te hoge kans op doorgeven van erfelijke ziekten
  • Klaar met de kinderwens
  • Zichzelf ongeschikt vinden als vader
  • Te weinig financiële middelen voor groter gezin
  • Veel zorg voor ziek kind waardoor een tweede kind te weinig aandacht zal krijgen
  • Geen voorbehoedsmiddelen meer willen gebruiken
  • Ervoor zorgen dat de vrouw geen hormonen meer in haar lijf krijgt door de pil etc.

W: Mezelf goed laten informeren

Ik besloot dat ik me liet steriliseren. Mijn eerste stap was om op internet informatie hierover op te zoeken. Dan moet je denken aan informatie zoals hoe zoiets gaat, hoe anderen dat ervaren en wat zoiets kost. Zo kwam ik erachter dat sterilisatie een van de beste preventie middelen is voor het voorkomen van zwangerschappen. Het is ook een permanente oplossing die in 99% van de gevallen slaagt. Ik moest langs de huisarts voor een verwijsbrief en hij vraagt dan of je het echt zeker weet, dit omdat het terugdraaien van een sterilisatie een kostbaar gebeuren is met lage kans op succes. Ik gaf gelijk aan dat we al 4 kids hebben en dat ik daarom 110% zeker wist dat ik dit wilde. De huisarts zag de humor er wel van in maar begreep mij ook meteen. Dus de brief was in 5 min geregeld.

Wat is een sterilisatie / vasectomie?

Een definitieve manier van anticonceptie bij de man is het door laten knippen van de zaadleiders. Het onderbreken van de zaadleiders waardoor zaadcellen niet meer in de sperma terecht kunnen komen, wordt een sterilisatie genoemd. De medische term voor een sterilisatie is vasectomie. Na een vasectomie kan je als man nog steeds een spermalozing krijgen bij het klaarkomen, alleen bestaat dit enkel uit spermavocht zonder zaadcellen. Een zwangerschap veroorzaken is hiermee onmogelijk geworden.

Is een sterilisatie hetzelfde als een castratie?

Om maar meteen het antwoord te geven: nee. Bij een sterilisatie wordt er een onderbreking in de zaadleiders gemaakt. Een castratie gaat veel verder aangezien hierbij de complete ballen verwijderd worden. Castratie heeft invloed op je hormoonhuishouding, een sterilisatie niet.

Sterilisatie, een weloverwogen beslissing

Omdat de ingreep invloed heeft op de rest van je leven, zal de huisarts je vragen of dit echt is wat je wilt. Een zomaar plotseling besluit zonder er goed over nagedacht te hebben valt later niet meer om te keren. De arts wil dus weten of je het besluit met volle verstand genomen hebt.

Vasectomie beschermt niet overal tegen

Wil je een vasectomie laten doen als anticonceptie dan is dat een definitieve keuze. Toch is het goed om te weten dat bij 1 op de 1000 ingrepen er alsnog wat zaad bij het sperma kan komen en er mogelijk een tweede sterilisatie nodig is. Misschien overbodig om te zeggen, maar deze manier van anticonceptie is geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Wordt een sterilisatie vergoed?

Een sterilisatie is geen noodzakelijke ingreep en is daarom niet opgenomen in het basispakket van een zorgverzekering. In de meeste aanvullende pakketten is deze wél terug te vinden. Wil je zeker weten of jouw zorgverzekeraar deze ingreep vergoed, neem dan even contact met ze op zodat je niet achteraf met een hogere rekening zit opgescheept dan je had verwacht.

W: Een middagje vrij genomen

Nadat ik de verwijsbrief had, belde ik met de afdeling urologie van het ziekenhuis voor een afspraak. Sterilisatie is een poliklinische ingreep, dat wil zeggen dat het binnen een dag gedaan kan worden en je diezelfde dag weer naar huis kunt. Ik had de afspraak begin mei 2019 op een donderdag. Omdat de ingreep ’s middags ingepland stond en ongeveer 30 min zou duren, ben ik in de ochtend gewoon naar het werk gegaan. Dapper als ik was, had ik de vrijdag niet vrij genomen. Vooraf werd mij werd geadviseerd om mijn zaakje te scheren voor de ingreep en een onderbroek van 1 maat kleiner dan normaal mee te nemen voor na de ingreep. Hierdoor wordt het verband stevig aangedrukt.

Vrij nemen na sterilisatie

Hoewel dit geen grote operatie is, is het verstandig om enkele dagen vrij te nemen na de ingreep. De pijn en de pijnstillers hebben invloed op je gedrag. Het wordt ook niet aangeraden om zware werkzaamheden te verrichten. Bij belasting is dit niet goed voor de (interne) wondjes en de hechtingen. Direct na de ingreep mag je geen auto besturen, neem dus iemand mee die jou naar huis kan brengen.

Ontharing van de scrotum

Voor de operatie wordt gevraagd om je balzak te ontdoen van haartjes. Aangeraden wordt om tijdens het scheren van je scrotum geen ontharingscrème te gebruiken.

W: Alsof je met je zaakje op een fietsstang terecht komt

Dan de ingreep. Sterilisatie bij de man is eigenlijk simpelweg het doorknippen van de zaadleiders van beide ballen en dan de uiteinden afbinden. Men neemt een stuk van ca. 1 cm er tussen uit zodat de zaadleiders van beide ballen onderbroken worden. Je kunt daarna gewoon klaar komen, maar dan zonder zaad. Dit alles gebeurt onder plaatselijke verdoving. In mijn geval had ik twee dames die de ingreep uitvoerden en mij aan de praat hielden terwijl ze bezig waren. Ze smeerden eerst jodium op en om de balzak om infecties te voorkomen na het snijden. Vervolgens maakten ze een klein sneetje bij beide ballen en pakten ze de zaadleider om er een stuk uit te kunnen knippen. Dit is wel voelbaar ondanks de verdoving, het gevoel lijkt op dat wat je voelt als je op een herenfiets per ongeluk met je zaakje op de stang komt in plaats van op je zadel. Nadat beide zaadleiders geknipt waren werd de boel gehecht en kon ik de strakke onderbroek aantrekken.

Verdoving bij een sterilisatie van de man

Bij een sterilisatie van de man wordt je normaalgesproken enkel plaatselijk verdoofd. Een injectie met verdovingsvloeistof wordt in de balzak gezet zodat de huid ongevoelig wordt. Voordeel van een plaatselijke verdoving is dat je geen rekening hoeft te houden met eet- of drinkmomenten. Je hoeft niet nuchter de operatie in te gaan.

Algehele narcose bij een vasectomie

Ondanks dat het gangbaar is dat een sterilisatie gebeurt onder een plaatselijke verdoving, kan het toch zijn dat er voor een algehele narcose gekozen moet worden. Zodra je eerdere operaties hebt gehad aan de edele delen, zoals een liesbreukcorrectie of voor niet ingedaalde testikels, kunnen er complicaties zijn tijdens de ingreep. Bijvoorbeeld door littekenweefsel. In zo’n geval wordt er een aparte afspraak gemaakt waarbij je wel rekening moet houden met het nuchter de operatiekamer binnen gaan.

Procedure van een sterilisatie bij de man

Om als man ervoor te zorgen dat je geen kinderen meer kunt verwekken, moet je ervoor zorgen dat er geen zaadcellen meer in het sperma komen. Tijdens een vasectomie wordt na de plaatselijke verdoving aan beide kanten van de balzak een klein sneetje gemaakt. Door de sneetjes wordt een stukje van de zaadleider naar buiten getrokken waarna er een stukje tussenuit geknipt wordt. De uiteindes die nu ontstaan worden door de arts afgebonden of dichtgeschroeid. De volgende stap is het hechten van de kleine sneetjes en daarmee is de gehele ingreep klaar. In totaal is er tussen de 15 en 30 minuten verstreken.

Kan een sterilisatie mis gaan?

Het grotendeel van de sterilisaties verloopt succesvol, maar zoals bij alles kunnen er ook foutjes gemaakt worden. Zo kunnen je zaadleiders zo eigenwijs zijn om weer aan elkaar te groeien. Mocht na de gestelde tijd blijken dat er toch nog zaadcellen in het sperma aanwezig zijn, dan is het mogelijk dat de ingreep herhaalt wordt.

W: Paracetamol en bier als verdoving

De eerste uren na de ingreep voel je er weinig van omdat de verdoving dan nog werkt. Je krijgt genoeg paracetamol mee en die mag je de eerste dagen veel slikken tot het minder wordt. Die middag ging het gevoel prima. In de avond voelde ik wat meer, maar door de paracetamol ging het best redelijk. De volgende dag naar het werk gereden. Zo’n zeven kilometer vanaf huis, dus dat was prima te doen. Eenmaal op kantoor was het wel pijnlijk Als bouwkundig ingenieur heb ik een zittend beroep. Vooral het opstaan en weer zitten was flink pijnlijk. Op zaterdag, anderhalve dag na de sterilisatie, had ik mijn vrijgezellenavond. Bier hielp goed bij het verdoven van de pijn merkte ik. In de dagen erna zwakte de pijn snel af en was er niks meer aan de hand.

Pijnbestrijding na een vasectomie

Als de verdoving van de sterilisatie uitgewerkt is kun je pijn hebben in rond je balzak en de liezen. Niet echt een pretje. Er zijn een paar manieren om wat aan pijnbestrijding te doen:

  • Neem een pijnstiller in zoals paracetamol. Dit mag 4 keer per dag 2 tabletten van 500mg.
  • Leg een coldpack op je zaakje. Gebruik een icepack altijd met een doek eromheen zodat je geen vrieswonden krijgt.
  • Voer geen zware werkzaamheden uit. Neem eventueel enkele dagen vrij van je werk.
  • Naast zwaar werk wordt ook afgeraden om te fietsen, zwemmen of andere sporten uit te oefenen.

Wondverzorging na een sterilisatie

Ondanks dat er slechts twee kleine sneetjes worden gemaakt, zijn het wel wondjes die gehecht zijn. Zoals bij elke wond moet je deze schoon houden om infecties tegen te gaan. De nazorg is dus ook belangrijk. Hierbij enkele tips hoe je de wondjes kunt verzorgen.

  • De volgende ochtend kun je het verband verwijderen zodat je de gaasjes kunt vervangen.
  • Douchen mag, maar zorg dat de hechtingen niet te nat worden. Natte hechtingen kunnen losraken of oplossen. Zodra de hechtingen er uit zijn is in bad gaan weer mogelijk.
  • Draag een strakke onderbroek of zwembroek. Minder beweging zorgt ervoor dat de hechtingen goed blijven zitten. Het voorkomt ook dat er een nabloeding ontstaat.
  • Neem contact op met je behandelend arts als je last krijgt van een sterke zwelling in de balzak of bij koorts hoger dan 38,5 graden.

W: Een potje zaad?

Na 3 maanden moet je een potje verse sperma aanleveren en kan men vast stellen of het gelukt is. En dan is alles gedaan en ben je dus als man onvruchtbaar. Ik kan je vertellen dat de ingreep is geslaagd en ik daardoor niet meer per ongeluk mijn vrouw zwanger kan maken.

Controle onvruchtbaarheid

Om te controleren of de ingreep daadwerkelijk gelukt is, moet je twee keer een potje sperma inleveren om te onderzoeken of er nog levende zaadcellen aanwezig zijn. In de zaadleiders en prostaat blijven er in eerste instantie nog spermatozoa achter die onder andere middels de eerste zaadlozingen uit het lichaam verdwijnen. Er zijn ongeveer twintig lozingen nodig om te zeggen dat je daadwerkelijk geen zaadcellen meer hebt in het sperma. Dit kan een tijdsperiode van drie maanden duren. De eerste tijd zal je dus nog steeds voorbehoedsmiddelen moeten gebruiken. Als bij de tweede controle blijkt dat er geen zaadcellen meer aangetroffen worden onder de microscoop wordt je onvruchtbaar verklaard en kun je ‘onbeschermd’ vrijen. Blijf onthouden dat dit geen bescherming is tegen soa’s.

Wanneer kun je weer seks hebben na een sterilisatie

Seks hebben na een sterilisatie kan eigenlijk weer direct. De volgende dag zelfs al. Of je daar dan al zin in hebt is weer een ander verhaal. De pijn van de ingreep zal een echte moodkiller zijn. Aangeraden wordt om de eerste 7 tot 10 dagen geen geslachtsverkeer of masturbatie te hebben zodat je rustiger de tijd hebt om alles te laten genezen.

Gevolgen voor je seksleven

In principe heeft een sterilisatie weinig gevolgen voor je seksleven. Aangezien je teelballen aanwezig blijven, blijft de hormoonhuishouding op orde. Aan je libido hoeft er dus niets te veranderen. Er zullen ook geen problemen ontstaan met het krijgen van een erectie en klaarkomen is nog steeds mogelijk, enkel zonder zaadcellen. De seksbeleving voor jou en je partner blijft hiermee gelukkig hetzelfde. Sterker nog, doordat er geen kans meer is op zwangerschap kun je er vrolijk op los seksen. Dat kan een leuke stimulans zijn.

Toch kunnen er ook enkele nadelen zijn. Zo kun je zelf de knoopjes in de zaadleiders voelen. Je hoeft hier geen last van te hebben, maar dat kan wel. De pijnlijke ballen, die je de eerste tijd hebt, kunnen helaas ook blijvend zijn.

W: Nu ik er aan terugdenk

Tot slot: Ik zag er eerst nogal tegenop zoals zoveel mannen. Achteraf viel het best mee. De pijn is vervelend maar kiespijn is veel erger. Herstel is binnen een week al moet je wel 6 weken geen liefde bedrijven. Het geheel is dus minder erg dan men vreest. Het idee is vooral raar dat er een vreemde aan je ballen komt. Psychisch dus wel iets waar je je even overheen moet zetten, maar eenmaal in het ziekenhuis is die knop snel omgezet.

Tot slot

Een vasectomie is voor iedereen een persoonlijke keuze. Mocht je overwegen om een sterilisatie uit te laten voeren, dan hoop ik dat je aan bovenstaande informatie iets hebt bij de voorbereiding en het nemen van een (gezamenlijke) beslissing. Voor verdere medische vragen is het verstandig om contact op te nemen met een arts.

Heb jij een sterilisatie ondergaan of overweeg je er eentje te laten uitvoeren? Wil je daar iets over vertellen? Stuur je verhaal in of plaats een reactie onder de blog of de socials. Wil je jouw verhaal anoniem delen, dan kan dat via de mail.


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Hallo ik ben vader van 3 kinderen ik ben 27 jaar en denk erover na om me te laten steriliseren ik weet dat het een grote stap is en ik ben er ook 97%zeker van dat ik geen kinderen meer wil maar zijn er dingen waar ik rekening moet mee houde ?

    • Hey Timmy,
      Goed dat je je eerst inleest voordat je een beslissing neemt. Aangezien ik geen arts ben en zelf geen ervaring met een vasectomie heb, kan ik je geen persoonlijke tips geven. Lees bovenstaande tekst nog even goed door, daar staan al heel wat tips in. Zowel in de technische stukken als in het ervaringsverhaal van Wilco. Heb je echt specifieke vragen, neem dan even contact op met je huisarts. Hij/zij zal sowieso de doorverwijzing moeten maken.
      Succes!
      Maarten

  • Hoi,
    Wat hebben jullie de kinderen verteld?
    Ze weten dat papa naar het ziekenhuis moet, maar wat vertel je ze precies?
    Groetjes Marjan

    • Hoi Marjan,
      Het ervaringsverhaal komt van een trouwe lezer die ik verder heb mogen verwoorden.
      Zelf geen ervaring met een sterilisatie, maar ik kan mij het volgende indenken:

      “Papa en mama willen geen nieuwe baby’s meer en daarom gaan ze een kleine operatie bij papa doen zodat er geen zaadjes meer kunnen komen bij mama’s eitjes. Als papa terugkomt uit het ziekenhuis heeft hij een paar dagen pijn tussen de benen en moet dan een beetje rustig aan doen.”

      Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de leeftijd van je kinderen.