Stakingen: de kinderopvang krijgt het niet meer opgelost

bouwen op de kinderopvang

Het onderwijs staakt, alweer. Ouders zitten met hun handen in het haar, want waar moeten de kinderen opgevangen worden. Een dag extra naar de kinderopvang? Maar ook daar is de rek er aardig uit. Voor de stakingen van morgen en vrijdag biedt niet elke kinderopvangorganisatie meer een oplossing. Eerlijk, ik begrijp het wel en zal dat uitleggen vanuit mijn eigen positie als pedagogisch medewerker.

Personeelstekort

Net als in het onderwijs zijn er niet genoeg mensen die de banen in de kinderopvang opvullen. Kort gezegd, ook wij kampen met een personeelstekort. Met steeds meer vraag naar opvangplekken en de wijziging dat er meer leiding op babygroepen moet staan, stijgt de vraag naar personeel. Als bso-leiding ga ik vanaf nu even uit van dit werkveld binnen de kinderopvang. Regelmatig komt het voor dat een vacature niet ingevuld is omdat er geen geschikte kandidaten zijn. Je werkt daarom bijna dagelijks wel met een invalkracht. Is je collega een dagje vrij of ziek, dan komt daar ook nog een invalkracht voor. Tenminste, als je mazzel hebt want regelmatig zijn ze niet beschikbaar omdat ze al elders zijn ingezet. Er is dus niet alleen een te kort aan vaste krachten, maar ook aan invallers. Een personeelstekort betekent ook dat je met moeite extra opvang aan kunt bieden.

Dubbele baan

De buitenschoolse opvang vindt plaats voor- en na schooltijd. Dit zijn betrekkelijk korte werktijden. Een baan waar je vaak geen volledig gezin van kunt onderhouden. Dit betekent dat je als bso-leiding vaak een tweede baan hebt. Ikzelf heb dat ook. Op de vrijdag, mijn vrije dag van de bso, werk ik in een tingieterij. Wanneer ik gevraagd wordt om op deze dag te werken op de groep, moet ik dus standaard met ‘nee’ antwoorden, al is de nood hoog. Ik kan niet bij de ene baas vrij vragen om de ander uit de nood te helpen. Als ik naar mijn collega’s kijk zie ik een aantal van hen in de ochtenduren werken op de peutergroep. Hen daar weghalen om een staking op te vangen zorgt ervoor dat je het probleem verschuift en daar weer voor vervanging moet zorgen. Hebben ze geen vaste uren, dan kan het zijn dat ze in de invalpoule zitten. Het is dus maar de vraag of je genoeg personeel op de groep kunt krijgen die extra kan en wil werken.

Eigen gezin

Naast een dubbele baan hebben veel pedagogisch medewerkers ook een eigen gezin. Buiten dat ze dagelijks voor de kinderen van een ander zorgen, zorgen ze ook voor hun eigen kinderen. Wat dat betreft is het een raar beroep, je eigen kinderen naar de opvang omdat je voor kinderen van een ander gaat zorgen. Op een stakingsdag van school, zitten ze dus met hetzelfde probleem als de ouders die van hen vragen extra te komen. Net als wij hier thuis, want ook Chantal werkt op een buitenschoolse opvang. Aan ons beiden is gevraagd of we beschikbaar zijn om extra te komen werken, maar dat zou betekenen dat wij onze kinderen ook weer ergens onder moeten brengen. Wij hebben het opgelost doordat Chantal de ochtend werkt tot 13:00 uur, naar huis rijdt en ik dan de auto overneem om naar mijn locatie te rijden. We werken dus gewoon, al zijn de tijden aangepast.

Niet ziek melden

Het personeelstekort in de kinderopvang zorgt er voor dat, net als in het onderwijs, de zorg en bij de politie, personeel een stapje harder gaat lopen. Inmiddels zijn dat al wel meerdere stapjes, zeg maar stappen. Je weet dat het lastig is om invallers te vinden dus je meldt je niet zo snel ziek. Regelmatig zie ik dat personeel naar huis wordt gestuurd door collega’s of een manager omdat die zien dat het echt niet meer gaat. Vergeet niet dat we met kinderen werken en hen niet willen aansteken met allerlei ziektekiemen. Ik heb meerdere collega’s overspannen zien raken. Toen Chantal een tijdje overspannen thuis zat, draaide ik het huishouden en werkte mijn twee banen. Tijdens het uitlaten van de hond brak ze haar been en kwam die verzorging ook een deel bij mij te liggen. Ik klopte aan bij de leidinggevende en gaf aan dat ik een paar dagen vrij wilde om alles thuis op orde te krijgen. Vrij heb ik niet gekregen, er was geen inval te krijgen en het team was al onderbezet. Je kunt je voorstellen dat tijdens het werk mijn gedachten er niet altijd bij waren en mijn humeur niet al te best was. Vaker is het gebeurd dat ik geen vrij heb kunnen krijgen op de momenten dat dit nodig was. Op een bepaald moment stop je dan ook maar met vragen omdat je bijna het antwoord al weet.

Verwachtingen vanuit ouders en school

‘De kinderopvang lost het probleem wel op’ is deels de gedachte die er is. Ja, ik generaliseer. Veel scholen verwachten dat de buitenschoolse opvang, net zoals tijdens studiedagen, de hele dag opvang gaat bieden om ouders te ontlasten als ze geen vrij kunnen krijgen. Het is ook lastig als je bijvoorbeeld arts bent en ingepland staat op een hele zwik patiënten. Die zeg je niet zomaar even af omdat je kind niet naar school kan. Ouders hebben een contract bij de bso en verwachten altijd opvang te kunnen krijgen. Je wordt al raar aangekeken als je een ruilaanvraag of een incidentele opvang niet kunt goedkeuren omdat de groepen vol zitten of er niet genoeg personeel is.

Als ik kijk naar mijn huidige locatie, bieden we de vrijdagochtend tot aan de normale starttijd geen extra opvang aan. Het aantal aangemelde kinderen is op dat moment te laag om minstens quitte te kunnen draaien. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je enkele dagdelen in het rood gaat staan vanwege een staking. Stakingsuren zitten niet in het pakket van de ouders. BOinK geeft antwoord op de vijf meest gestelde vragen over de rechten die ouders in dit geval hebben. Ja, naast het opvangen van kinderen draait het uiteindelijk ook om een bedrijf dat winst moet kunnen maken om weer te kunnen investeren in betere opvang en onderhoud van de locaties.

De glimlach van een kind

Ik wil deze blog niet eindigen met een complete klaagzang. Dat verdient de kinderopvang en dat verdienen mijn collega’s niet. Weet je, zowel in het onderwijs als in de kinderopvang hebben we het kind op de eerste plaats staan. We cijferen onszelf er vaak voor weg. Maar wat een mooi werk is. We bieden de kinderen een veilige omgeving waar ze zichzelf mogen zijn en waar ze zich (sociaal) kunnen ontwikkelen. Bieden ze een structuur waarin ze zichzelf kunnen ontdekken en ontplooien. We bieden ze onze schouder als ze die nodig hebben omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Dagelijks krijg je glimlachjes terug, grote en kleine. Afgelopen week was ik aan het schminken en hoor ik een jongetje naast me zeggen: “Jij bent vast de wereldkampioen in schminken, want zo mooi heb ik het nog nooit gezien.” De ongedwongen eerlijkheid waar je als pedagogisch medewerker een warm gevoel van krijgt. Dankbare ouders als hun kinderen weer een fijne dag hebben gehad of als je ze ondersteund hebt als het gewoon een kutdag was voor ze. De slogan ‘Leraar elke dag anders’ geldt absoluut ook voor ons.

Vacatures

Ben jij op zoek naar een baan en heb je affiniteit met kinderen? Denk je dat een baan in de kinderopvang iets voor jou is? Veel kinderopvangorganisaties hebben diverse vacatures open staan. Neem contact met ze op en laat zien welke toegevoegde waarde jij aan ons vak kunt bieden. Wie weet word jij zelfs wel mijn nieuwe collega!

Alternatieve dagbestedingen

Heb je als ouders vrij moeten nemen en weet je nog niet wat je met de kinderen gaat doen die dag? Veel musea, bioscopen, speeltuinen en andere dagbestedingen bieden deze dag kortingen of alternatieve programma’s aan.

  • Bekijk als eerste Kruimeltje en de Strijd om de Goudmijn én De Grote Slijmfilm, want beide films gaan op 30 en 31 januari in de voorpremière bij Kinepolis. Daarnaast draaien Spionnengeheimen, Frozen 2 en Dr. Dolittle natuurlijk ook nog in de bioscoop, dus er is genoeg keus voor iedereen.
profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *