Spouwmuurisolatie om de gasrekening te verlagen

muur, spouwmuur, spouw, isolatie, spouwmuurisolatie

Steeds meer woningen worden aangepast om het energieverbruik terug te dringen. Het plaatsen van zonnepanelen, dubbele beglazing en een goede isolatie worden steeds meer toegepast. Zo wekken we steeds meer eigen energie op en dringen we het gebruik van gas voor het verwarmen van het huis terug. Eerder op Papa’s wereld schreef ik al artikelen over dak- en vloerisolatie. Deze keer ga ik iets meer in op het isoleren van de spouwmuur dat ook veel effect heeft op de isolatiewaarde van je woning.

De warmte in huis houden

Steeds meer huizen worden goed geïsoleerd zodat er steeds minder gestookt hoeft te worden. Door verschillende manieren van isoleren toe te passen en deze te combineren krijgt warmte steeds minder kans om naar buiten te ontsnappen. De verwarming hoeft daardoor minder hard te draaien om de ruimtes te verwarmen en zal dus eerder uitgeschakeld worden omdat de juiste temperatuur bereikt is. Naast dat de isolatie warmte binnen houdt, zorgt het er ook voor dat de kou juist buiten blijft en zich niet gaat mengen met de warme lucht binnen.

De spouwmuur isoleren voor direct resultaat

Naast de eerder op Papa’s wereld behandelde manieren van isoleren, is spouwmuurisolatie een manier die direct resultaat heeft op de totale isolatie van je woning. Bij veel oudere woningen, zeg maar voor 1991, ontbreekt deze manier van isoleren vaak of is niet volledig gedaan. Zodra je deze manier van isoleren op je woning gaat toepassen zal je merken dat er snel resultaat is. Sterker nog, de werkzaamheden die nodig zijn voor spouwmuurisolatie kunnen over het algemeen binnen een dag worden afgerond.

Wat is spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur (de spouw) opgevuld met een isolerend materiaal zoals glaswol, PUR schuim of met EPS parels. Deze materialen zorgen er elk voor dat warmte wordt vastgehouden, maar hebben wel de eigenschap dat vocht wordt opgenomen en niet in de woning beland. Doordat woningen vaak al klaar zijn als deze isolatie wordt aangebracht, wordt er een gaatje in de buitenmuur geboord waardoor het isolatiemateriaal tussen de muren gespoten kan worden onder hoge druk. Op spouwmuurisolatie-info.nl vind je nog veel meer informatie over spouwmuurisolatie en wanneer je deze kunt toepassen.

Onderzoek van de spouwmuur vooraf

Vooraf wordt via een endoscopisch onderzoek bekeken of de spouw schoon is. Huizen waar nog geen isolatiemateriaal geplaatst is kunnen last hebben van vuil en eventueel (dode) dieren. Het is belangrijk om dit te verwijderen voordat je begint met het vullen van de isolering. Doe je dit niet, dan ontstaan er lucht- en rottingsplekken die het materiaal gaan aantasten en zorgen voor vochtlekkages. Je zult de isolatieklus dan geheel opnieuw moeten doen. Het beste kun je een dergelijk onderzoek laten doen door een vakman. Kijk hier voor gratis offertes spouwmuurisolatie.

Extra voordelen van spouwmuurisolatie

Niet alleen het beter vasthouden van de warmte, en daarmee het terugdringen van de stookkosten, is een groot voordeel van spouwmuurisolatie. Deze manier van isoleren van je woning heeft nog meer voordelen en is daarom een goede reden om het toe te passen. Dit zijn nog meer handige redenen om voor spouwisolatie te kiezen:

  • De isolerende laag houdt niet alleen warmte tegen, maar is ook geluiddempend. Zo merk je minder van het geluid van buiten, maar andersom merken ze ook minder van het geluid dat je binnen produceert.
  • Doordat het vocht tegenhoud dat de woning in wil komen, is het binnen minder vochtig en kan er daardoor geen schimmel ontstaan. Dit is goed voor je gezondheid, zeker als je longpatiënt bent.
  • Doordat je huis beter geïsoleerd is, krijgt het een hoger energielabel. Daarmee stijgt je huis in waarde, wat weer handig is als je deze wilt verkopen.
profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • De opzichter van de woningvereniging is bij ons geweest. Reeds lange tijd aangevraagd wanneer de isolatie gaat gebeuren van de spouwmuur, want vele jaren terug is die isolatie gedaan, maar is nu
    volledig verdwenen. Binnen is de muur gewoon kouden je voelt de kou er doorheen.
    Antwoord van de opzichter: ‘Ze zijn ermee bezig, : maar wanneer…..’ Dus het blijft een groot raadsel wanneer ze komen. Ik hoop hééééél snel, want het scheelt enorm in de stookkosten.