Spellenspektakel groot succes in Utrecht

Afgelopen weekend stond de Jaarbeurs in Utrecht twee dagen lang in het teken van bordspellen. Tijdens het Spellenspektakel brachten grote en kleine uitgevers flink wat spellen mee om te spelen en aan te schaffen. Namens Papa’s wereld bezochten Bart en Maarten het spektakel op zaterdag.

Extra gezelschap

Bordspellen speel je over het algemeen niet alleen. Goede reden om niet alleen samen naar het Spellenspektakel te gaan, maar om mee te liften met goede vrienden. Mark en Maartje zouden ons gedurende de dag regelmatig vergezellen, terwijl we tussendoor ieder ons eigen ding konden doen. Ieder heeft zijn of haar eigen interesses qua spellen en andere redenen om op de beurs aanwezig te zijn. Al vroeg vertrokken we vanuit Nijmegen richting Utrecht met de auto om na ruim een uur te parkeren op kleine afstand van de ingang van de Jaarbeurs. Nog genoeg tijd om de jas naar de garderobe te brengen en de blaas te legen. Die jas bij de garderobe is wel een tipje hoor, want in de hal zou het later flink warm zijn in de mensenmassa. Dat het druk zou worden stond buiten kijf, voor de kaartcontrole stond namelijk al een flinke dubbele rij. Volgens het persbericht achteraf zouden er het weekend 14.000 bezoekers zijn geweest.

Tafels vol spelers

Wat is een spellenbeurs als je er geen spelletjes kunt spelen? Het Spellenspektakel is een Walhalla om nieuwe spelletjes te spelen, om kennis te maken met spellen die je nog nooit gespeeld hebt. Ontdekken van spelletjes die nog op de markt moeten komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan de helft van het vloeroppervlak bestaat uit speeltafels. Het bijzondere is dat, ondanks dat er zoveel tafels zijn, er overal wel een rijtje bezoekers te vinden is die wacht op een vrije tafel. Zelf konden we het ook niet laten om een spelletje te spelen.

Toernooien

Naast demonstraties en allerlei speelmogelijkheden, gaat deze beurs nog een stapje verder. Spelers uit binnen- en buitenland komen speciaal hier heen om mee te doen aan een toernooi van hun favoriete spel. Zo waren er de volgende toernooien: KeyForge, Star Wars X-Wing, Magic the gathering, EK Catan en NK Paco Sako. Na een spannende finale mag Dan Löhmus uit Estland zich Europees Kampioen Catan noemen. Nederland werd met een 4e plek van Twan Groeneveld ook goed vertegenwoordigd.

Beelden zeggen meer dan geschreven woorden

Marieke van Puntsgewijs ging met haar gezin ook naar het Spellenspektakel. Zij beschrijft een dag die niet liep zoals verwacht.

Kletsen, spelen en netwerken

We zouden Papa’s wereld niet zijn als we niet ook gezellig zouden kletsen met de uitgevers en bedenkers van de spellen. Even handjes schudden bij SmartGames en feliciteren met hun winst op de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Meteen even puzzelen, want zonder een breinbreker kom je niet weg bij hun stand. We bekeken het nieuwe spel van Sunny Games, familie stapel. Een leuk coöperatief spel waarbij Maarten uitgedaagd werd om mee te spelen met een jonge bezoekster. Bouwen bij LaQ, waar we binnenkort een uitgebreide review van zullen maken. Lachen bij Megablue bij spelletjes voor boven de 18. Kennis maken met een spelletje van Cinnamon Games (Oh, Fox), waar Bart binnenkort meer over zal vertellen. Natuurlijk moesten we ook even op bezoek bij De Tinnen Roos die samen met Twisting Chess en Rollecate in de stand stond. We speelden als viertal ook nog een kickstarter genaamd 13 Monsters. Een spel dat meerdere spelletjes combineert met een mooi artwork. Als zelfs Maarten een spelletje in één keer snapt, dan is het geslaagd.

Tijd tekort?

Een dag slenteren en spelletjes spelen op het Spellenspektakel is behoorlijk vermoeiend te noemen. Aan het eind van de dag loop je rond met tassen vol nieuwe spelletjes voor thuis. Genoeg aan één dag? Als je veel spelletjes wilt uitproberen en dan al snel een tijd aan een tafel zit, kun je wel een tweede dag gebruiken. Gelukkig bestaat dit evenement dan ook uit twee dagen.

2020

In 2020 zal er wederom een Spellenspektakel plaatsvinden. De exacte datum is nog niet bekend en zal later wereldkundig gemaakt worden. Wij blokkeren dan in ieder geval meteen een dag in onze agenda.

Praat mee

Ben jij ook geweest?
Welke stand of welk spel vond jij het allerleukste?
Bij wie moeten we volgend jaar zeker eens kijken?

Deze blog bevat gesponsorde producten.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *