(video) Spellenspektakel 2021 succesvol verlopen

spellenspektakel, spellenspektakel 2021, aftermovie

In het weekend van 6 en 7 november werd in Utrecht het Spellenspektakel gehouden. Na een jaartje afwezigheid kon de populaire spellenbeurs eindelijk weer door gaan. Dit jaar zelfs met een extra hal vol speelplezier. Ruim 18.000 spelfanaten hebben de beursvloer van de Utrechtse Jaarbeurs met de voeten betreden om zich suf te spelen aan de vele spellen en om in de rij te staan voor dat ene speciale bordspel dat mee naar huis moest. Wij waren er op zaterdag bij om verslag te doen en nieuwe spellen te ontdekken. We hebben zelfs weer een aftermovie gemaakt die je in de blog terug vindt.

Twee zalen vol spelletjes

In 2019 werd het Spellenspektakel voor het eerst in de Jaarbeurs van Utrecht georganiseerd na een jarenlange vaste plek in Eindhoven te hebben gehad. Utrecht, nog centraler gelegen en meer faciliteiten, trok in de eerste editie op de nieuwe locatie al meer bezoekers. Besloten werd om dit jaar een extra zaal toe te voegen voor nog meer zitgelegenheden waar ter plekke bordspellen uitgetest konden worden. Dat is absoluut een succes gebleken aangezien er nog steeds gewacht werd door bezoekers om een plekje aan tafel te bemachtigen.

Escaperoom spellen populair

Opvallend was het grote aantal escaperoom spellen of spellen die daar op leken. Op Papa’s wereld hebben we eerder al enkele uitgaves van Identity Games in de review gehad. Op de spellenbeurs waren er heel wat andere speluitgeverijen bij die soortgelijke spellen te koop aanboden. Niet alleen zij, maar ook escaperooms die in steden gespeeld moeten worden waren goed vertegenwoordigd. De combinatie van oplossend denken en daarbij actief zijn is een regelrechte hit geworden het afgelopen jaar. Van moordmysterie tot ontsnappen uit de jungle van Jumanji. Hoogtepunt van dit spelgenre was het allereerste NK Escape Room The Game dat gespeeld werd waarbij Team De Leidsche Lopers en Team Get a da chopped! zich de Nederlands Kampioenen mochten noemen.

Spellenkast aanvullen en Sinterklaas spelen

Dat de lockdowns extra aandacht hebben weten te geven aan (bord)spellen is dit weekend wel duidelijk geworden. Spellen waren niet aan te slepen en gingen met stapels de deuren uit. Menig spelfanaat trakteerde zich op een nieuw spel of op een uitbreiding ervan. Ouders lieten zich vooral ook goed informeren voor de komende Sinterklaastijd of voor cadeautjes onder de kerstboom. Met genoeg aanbieders van kinderspellen en educatieve spellen is dit absoluut geen probleem geweest. De Goedheiligman en zijn vriend van de Noordpool hebben goede zaken gedaan.

Papa’s wereld schuift aan

Enkel rondlopen en handjes schudden op afstand is niet de leukste manier om over de beurs te lopen. Er moet gespeeld worden! Zowel Bart als ik hebben onze favoriete spelmerken waarbij we als gemene deler hebben dat simpele familiespellen onze voorkeur hebben. Bart vind het overigens ook heerlijk om uitgebreide en ingewikkeldere spellen te spelen met een groepje volwassenen tijdens een spelletjesavond. Met beide een uitgebreide smaak, was het niet moeilijk om een spelletje uit te kiezen en aan te schuiven bij een van de vele speeltafels.

Spellenspektakel 2021 Papa’s wereld Aftermovie

Hoewel zelf rondlopen op deze beurs natuurlijk veel leuker is, kun je ook kijken naar ons videoverslag van het Spellenspektakel. Bart en ik improviseerden er op los en spelen wat spelletjes voor de camera die wij persoonlijk erg leuk vonden. (*)

Spellen in de video

Benieuwd geraakt naar de spellen die je in de aftermovie gespeeld ziet worden?
Dit zijn ze op een rijtje:

Wachten tot 2022 voor een nieuw Spellenspektakel

Na het weekend zijn de eerste voorbereidingen voor een nieuwe editie van het Spellenspektakel in 2022 begonnen. De nieuwe datums zijn nog niet bekend gemaakt, dat zal in de loop van 2022 gebeuren zodra er meer zekerheid is over het kunnen organiseren van evenementen. Wij, Bart en ik, hebben er in ieder geval al zin in om weer te gaan.


(*) Bart en ik hebben de spellen in het filmpje zelf uitgezocht en zijn door de uitgevers en verkopers niet zelf benaderd om ze op te nemen in het videoverslag. Hiervoor is geen vergoeding in de vorm van producten of financiën ontvangen.
Bij binnenkomst is de qr-code gecontroleerd en ging je akkoord met de gezondheidscheck. Om deze reden was het dragen van een mondkapje niet verplicht, hoewel het die dag officieel weer inging.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *