Onze tuin is een fijne speelplaats voor de kinderen

tuin als speeltuin, spelen en zwemmen

We wonen in een oud arbeiderswoninkje in een klein dorp. Een klein huisje met net genoeg woonruimte. Binnen hebben we misschien niet zoveel speelruimte, maar dat maken we buiten meer dan goed. In onze grote tuin hebben we genoeg plekken gemaakt waar onze kinderen zich heerlijk kunnen vermaken. In loop der jaren ontstond er een heuse speeltuin en ik vertel je wat je er allemaal kunt vinden.

Wij plek om te relaxen….

Ikzelf kom pas sinds het laatste jaar iets meer in de tuin om rustig te zitten, al kan dat niet als de zon te hard schijnt. Mijn rode haar en sproeten zorgen ervoor dat ik te snel verbrand. Chantal echter vindt het heerlijk om in de tuin te zitten. Als het even mee zit is ze in de tuin te vinden met een goed boek en een kop koffie. Voor de nodige ontspanning besloten we dat een hangmat kopen voor haar een goede investering was. Iedere man weet immers dat een uitgeruste vrouw een stuk vrolijker is. Als het lekker weer is en ik ben haar kwijt, dan weet ik in ieder geval waar ik moet zoeken. Vanaf ons terras en tijdens het klussen buiten, kijken we naar hoe de kinderen genieten van de tuin. Tijdens de eetmomenten kunnen de kinderen bij ons zitten op hun eigen kleine picknickbank.

en zij een plek om te spelen

Van moestuin naar speeltuin

Onze hoekwoning stamt uit een tijd dat er wat ruimere achtertuinen waren in ons dorp. Van oorsprong agrarisch gebied. In veel tuinen werd er een ruime moestuin bijgehouden waardoor inwoners een stukje zelfvoorzienend waren. Dit traditie zet ik op kleine schaal voort, al is daar het laatste jaar niet echt veel van gekomen. De rabarberplanten van de vorige bewoner hebben bij ons wel een nieuwe plek gekregen en worden jaarlijks geoogst. Er staan nog een paar bessenstruiken waarvan we elk jaar weer snoepen. Met de komst van onze kinderen is de afgelopen zeven jaar onze tuin steeds meer veranderd in een speelparadijs.

Van zandschelp tot modderkeuken

Zo’n zeven jaar geleden bedachten we dat er een zandbak in de tuin moest komen. Kennissen hadden zo’n blauwe schelp over en van een buurman kregen we bestratingszand. Na een tijdje vroor het ding kapot en werd een vierkantemeter moestuintje snel omgebouwd. Inmiddels is er een complete speelhoek ontstaan voor zand en water. Een complete zandbak met afdak die we ergens mochten ophalen via de weggeefhoek van Facebook is het grote middelpunt van de zandhoek. De zelfgemaakte modderkeuken van wat restanten hout, een tafeltje en stoeltjes erbij en het zandrestaurant is helemaal af. Als we alles opruimen, dan gaat alles in een houten kist met deksel naast de zandbak. Die maakte ik samen met de jongens van planken uit de afvalhoek.

pipowagen, speelhuisje

Een pipowagen om in te logeren

Een paar jaar terug bouwden mijn broer en ik een speelhuisje voor de jongens. Niet zomaar eentje, maar een heuze pipowagen. Niet zelf ontworpen, een bouwpakket die we in Duitsland bij een bouwmarkt haalden. Enkele dagen zijn we bezig geweest en sindsdien spelen de kinderen er maar al te graag in met hun vriendjes en vriendinnetjes. Ze hebben er regelmatig met Chantal in geslapen (bij goed weer) en hebben er logeetjes gehad. Met standaard een matrasje er in, een Ikea speelkeukentje en een kistje met boeken is het een waar speelparadijsje.

Schommelen en glijden

Een jaar of zes geleden zagen we op Marktplaats een advertentie staan van een speelcombinatie met een schommel en glijbaan. Samen met mijn vader en een kennis haalden we het op en braken het onderdeel voor onderdeel uit die tuin af. Met onze toenmalige overbuurman zette ik het thuis in elkaar terwijl we een paar kleine aanpassingen moesten maken. Wat een geluk dat die buurman timmerman was van beroep. Dat speeltoestel heeft inmiddels al een aantal plekken in de tuin gezien. De laatste keer hebben we het verplaatst zodat we meer ruimte hadden voor een zwembad.

Zwemmen in de zomer

Nadat ons vorige zwembad lekgeslagen was, moesten we vorig jaar voor de hete dagen toch een nieuwe kopen. Een groot rond Intex zwembad werd het. Hoewel het de bedoeling is om deze voor de winter af te breken, is dat afgelopen jaar niet gebeurd. Dat wordt dus een grondige schoonmaakbeurt voor deze zomer. De tuin is door kinderen uit de buurt goed bezocht afgelopen zomer. Gezellige zwemfeestjes voor de kinderen.

Hoe ziet jullie (speel)tuin er uit?

Hebben jullie ook een ruime tuin en is deze ook omgebouwd tot een speeltuin? Of hebben jullie er een echte relaxplek van gemaakt?


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ik heb voor de kleinkinderen ook zo’n groot opzetzwembad gekocht voor in de tuin.
  Elk jaar werd er veel gespetterd en gespeeld in dit bad, maar toen kwam de corona en was dat even gebeurd.Maar misschien komen ze zich dit jaar wel weer vermaken bij ons.
  Ik had eerst een zandbakje voor de kleintjes, maar die zijn dat al weer ontgroeid, dus die is nu weg. Daar hebben we een ander kindje mee blij gemaakt.
  Hopen dat we een lekker warme zomer krijgen.
  Trouwens, wat een ontzettend leuke pipowagen hebben jullie.
  Spannend om daar in te logeren met de vriendjes.
  Daar is onze tuin te klein voor jammergenoeg.