Dit speelgoed maakt kans op de titel ‘Speelgoed van het Jaar 2020’

De vakjury van de Speelgoed van het Jaar verkiezing is weer druk bezig geweest en heeft voor 2020 een selectie gemaakt. Welk speelgoed en welke spelletjes maken dit jaar de kans op de titel per leeftijdscategorie? Ontdek het in ons overzicht.

De jury

Wie bepaald er nu eigenlijk wat goed speelgoed is en wat er genomineerd kan worden? De jury voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing bestaat uit pedagogen, ontwikkelingspsychologen, afkomstig uit de (speelgoed)handel en journalisten van diverse media. Op basis van hun vakkennis bekijken ze de door speelgoedfabrikanten ingediend speelgoed en gaan daarbij een lijst aan criteria af. Het speelgoed dat de hoogste scores krijgt, ontvangt een nominatie. Wie in elke categorie daadwerkelijk wint, dat bepaalt het publiek. Iedereen kan vanaf 9 september 2020 stemmen op hun favorieten.

Extra info

Op dit moment zijn nog niet alle genomineerden beschikbaar voor de verkoop. Vereiste is dat het speelgoed uiterlijk vanaf 1 september beschikbaar is voor de consument.
Helaas komt er in verband met corona-maatregelen voor bloggers dit jaar geen testdag.

Genomineerd voor 0 t/m 3 jaar

Playmobil 1.2.3 Mijn meeneem kinderdagverblijf

In tegenstelling tot de bekende Playmobil, bestaan de poppetjes van de 1.2.3.-serie niet uit losse onderdelen. Dit maakt ze uitermate geschikt voor de jongere kinderen. Losse onderdeeltjes kunnen daardoor niet ingeslikt worden. Met deze speelset, de geheel in het bijhorende koffertje past, kunnen kinderen hun eerste fantasie kwijt met een eerste soort van rollenspel. Het kinderdagverblijf is een bekend geheel in het leven van kleine kinderen en sluit daarom aan op hun beleving.

Titel:
Playmobil 1.2.3 Mijn meeneem kinderdagverblijf
Leverancier: 
Playmobil
Shoppen:
Playmobil 1.2.3 Mijn meeneem kinderdagverblijf

Reviews
Review op allesoverspeelgoed
Review op Mamasdagjeuit
Review op MeervanMir

SmartMax My First Sounds & Senses

Dit speelgoed voor de allerkleinsten stimuleert het gevoel van aanraking door op elke staaf een andere structuur aan te brengen. In de verschillende balletjes zitten geluiden. Kleintjes kunnen zelf de balletjes en staafjes combineren en leren zo al een beetje bouwen. Educatief speelgoed voor de eerste motoriek en geluidenherkenning.

Titel:
SmartMax My First Sounds & Senses
Leverancier:
Smart
Shoppen:
SmartMax My First Sounds & Senses

Genomineerd voor 4 & 5 jaar

Ik Leer Symmetrie

Leer symmetrie door middel van dit leuke spel. Met opdrachtkaarten en een spiegel leer je vormen en kleuren herkennen. De oplossingen staan achterop de kaarten, dus je kunt zo nakijken of je de opdracht goed gedaan hebt. Kinderen kunnen met dit educatieve spel zelfstandig leren en spelen.

PAW Patrol Ultimate Police Cruiser

De enorm populaire puppy’s van de Paw Patrol rijden, varen en vliegen rond om de bewoners van Avonturenbaai telkens uit de problemen te helpen. Deze avonturen kun je naspelen met deze cruiser van politiepup Chase die een heleboel kleine voertuigen bevat. Het speelgoed bevat zwaailichten en geluiden. Een minifiguur van Chase is meegeleverd.

Titel:
PAW Patrol Ultimate Police Cruiser
Leverancier: 
Spinmaster
Shoppen:
PAW Patrol Ultimate Police Cruiser

Reviews
Nog geen reviews

Louis Liaan

Louis Liaan is een originele variant op het bekende ezeltje-strek-je. Hang zoveel mogelijk fruit aan Louis om te winnen. Je weet echter nooit wanneer hij er genoeg van heeft en alles van zich af gooit.

Jaak en de Bonenstaak

Jaak wil via de bonenstaak naar boven naar het kasteel van de reus. Bouw de verschillende opdrachten na, die steeds moeilijker worden. Zet je bouwstuk bovenaan de ladder en laat deze naar beneden kantelen. Bedenk goed hoe je het stuk bovenaan neerzet, want dit laat de puzzel lukken of mislukken. Denken vooraf zorgt voor een bijzondere puzzel.

Titel:
Jaak en de Bonenstaak
Leverancier: 
SmartGames
Shoppen:
Jaak en de Bonenstaak

Genomineerd voor 6 & 7 jaar

FurReal – Mama Josie de Kangoeroe

De FurReal familie is uitgebreid met een nieuw speelkameraadje. Een kangaroe met maar liefst drie kleintjes in de buidel. Een jongen, een meisje en eentje waarvan je het geslacht nog moet ontdekken. Net als alle andere FurReals reageert dit vriendinnetje met meerdere bewegingen en geluidseffecten.

Titel:
FurReal – Mama Josie de Kangoeroe
Leverancier: 
Hasbro
Shoppen:
FurReal – Mama Josie de Kangoeroe

Reviews
Review op nietvolgensboekje

LEGO Super Mario: Avonturen met Mario starter set

Nintendo en LEGO hebben de handen ineen geslagen en ontwikkelden een bouwset waarbij je een compleet level kunt bouwen van LEGO-stenen. Met het Mario-poppetje loop je door het level heen en verzamel je digitaal muntjes en probeer je aan het einde bij de vlag te komen. Bouwen en spelen tegelijk. De basisset is uit te breiden met meerdere levelpacks.

Bank Attack

Een gaaf samenwerkingsspel waarbij je als team de bank gaat beroven. Ieder heeft zijn eigen rol en moet voorwerpen uitwisselen op commando van de ‘baas’, een stem die klinkt vanuit de kluis. Weet je samen de opdrachten goed uit te voeren, dan win je het spel en springt de kluis open. Te spelen met 2 tot 4 spelers.
In België werd het verkozen als Speelgoed van het jaar 2019.

Froggit

Het doel van dit spel is om jouw kikkers veilig naar de overkant te laten springen. Als de hele familie aan de overkant is, heb je gewonnen. Probeer ondertussen de andere kikkers dwars te zitten en kijk uit voor de hongerige vis. Afhankelijk van leeftijd en speelervaring kun je het spel in twee moeilijkheidsniveaus spelen.

Genomineerd voor 8 & 9 jaar

Color Addict

Probeer zo snel mogelijk jouw stapel kaarten weg te spelen door de juiste kaart op te gooien. Op de speelkaarten staan kleuren geschreven, maar niet in de kleur dat het zegt, rood staat bijvoorbeeld in het blauw geschreven etc. Maak de juiste combinaties en let daarbij ook nog eens op de kleurspatten naast de teksten. Verwarrend, maar als je het door hebt wordt het steeds makkelijker. Je kunt de moeilijkheidsgraad aanpassen zodat iedereen mee kan spelen.

DOTS BFF armbandenset

Maak met Lego-elementen je eigen armband. De bekende platte, gladde steentjes zijn verzameld in een nieuw concept genaamd LEGO DOTS. Met deze steentjes maak je een eigen mozaïek op een bandje. Kies je eigen patronen of maak gebruik van wat meegeleverde voorbeelden. Door je eigen creativiteit kun je het bandje zo persoonlijk maken als je wilt.

L.A.M.A.

L.A.M.A. staat voor Leg Alle Minpunten Af. Bij dit spel zorg je er dus voor dat je zo weinig mogelijk minpunten krijgt. Dit doe je door je kaarten kwijt te spelen. Lukt dat niet, dan krijg je minpunten. De minpunten zijn zichtbaar met behulp van fiches die je weg probeert te krijgen. De winnaar is degene die aan het einde van het spel zo min mogelijk minpunten heeft gekregen.

Titel:
L.A.M.A.
Leverancier:
999 Games
Shoppen:
L.A.M.A.

Reviews:
Review op allesoverspeelgoed
Review op Mamasdagjeuit

Genomineerd voor 10 & 11 jaar

Overbooked

Kruip in de huid van een servicedeskmedewerker om zoveel mogelijk passagiers op een plek in het vliegtuig te krijgen. Je moet hierbij rekening houden met allerlei wensen die de klanten hebben. Lukt het je om iedereen tevreden te stellen? Ik zal vast verklappen dat niet iedereen mee kan, want het vliegtuig is overboekt.

De Zoektocht naar El Dorado

Als expeditieleider probeer je de schat van El Dorado te bereiken. Met behulp van kaarten probeer je nieuwe karakters aan je team toe te voegen die je bij allerlei obstakels kunnen helpen. Wees slim, wees moedig en wees snel. De race naar de schat wordt extra moeilijk doordat de andere spelers er eerder proberen te zijn dan jij. Wie is er het snelst? Doordat je de speeltegels telkens in een andere volgorde kunt neerleggen, want de zoektocht elk spel anders.

Titel:
De Zoektocht naar El Dorado
Leverancier:
999 Games
Shoppen:
De Zoektocht naar El Dorado

Cube Duel

De bekende 3D kubus van SmartGames heeft een gave update gegeven met een competitie element. Naast de klassieke puzzelopdrachten die in het boekje staan, om de kubus telkens op een andere manier te bouwen, ga je in de wedstrijdmodus proberen van je tegenstander te winnen. Samen bouw je de kubus, maar ondertussen probeer je zoveel mogelijk vierkantjes van je eigen kleur bovenop te krijgen. Degene met de meeste wint.

Titel:
Cube Duel
Leverancier:
Smart
Shoppen:
Cube Duel

Genomineerd voor 12 & 17 jaar

Herrlof

Als Viking heb je als doel om eer en overwinningen te behalen, ook wel herrlof genoemd. Je strijd één tegen één een aantal slagen achter elkaar en probeert zo punten te behalen. Door van te voren je strategie te bepalen kun je extra bonuspunten verdienen en zo de eindoverwinning in de wacht te slepen.

Titel:
Herrlof
Leverancier: 
Jolly Dutch
Shoppen:
Herrlof

Stay Cool

Dit spel draait om razendsnel antwoorden geven, maar niet op een gewone manier. Twee spelers vuren vragen op je af die je tegelijkertijd moet zien te beantwoorden, de ene door het antwoord uit te spreken en de ander door de woorden te maken met de dobbelstenen. Blijf je ‘cool’ genoeg om te multitasken?

Titel:
Stay Cool
Leverancier:
999 Games
Shoppen:
Stay Cool

Genomineerd voor 18+

De Crew

Een kaartspel waarbij je moet samenwerken, maar waarbij je niet mag praten. Er zijn 50 missies die je moet uitspelen waarbij beperkte communicatie mogelijk is. Telkens worden de opdrachten moeilijker en moet je steeds meer een ervaren speler zijn om het te voltooien.

Titel:
De Crew
Leverancier:
999 Games
Shoppen:
De Crew

Reviews:
Nog geen reviews

Black Stories Uni Edition

In de populaire reeks Black Stories komt een nieuwe editie de geheel in het teken staat van de campus. De Raadselmeester leest de kaart voor en legt daarmee een raadsel op tafel voor de andere spelers. Als verteller weet je de oplossing van de moord, verdwijning en andere mysteries. Door middel van ‘ja’ en ‘nee’ antwoorden moeten de spelers achter de oplossing zien te komen. Hierbij kunnen ze een flinke dosis creativiteit gebruiken en flink buiten het kader denken.

Titel:
Black Stories Uni Edition
Leverancier: 
Tucker’s Fun Factory
Shoppen:
Black Stories Uni Edition

Winnaars bekend gemaakt

Op woensdag 4 november zijn de winnaars bekend gemaakt. Een kort verslag van de presentatie en de winnaars vind je terug in deze blog.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *