Handige manieren om een spanband te gebruiken

spanband, spanbanden, tips voor gebruik spanband

Als er iets is wat er niet mag ontbreken in de achterbak van de auto, dan is het wel een spanband. Deze handige aantrekriem wordt op de meest handige en vreemde manieren gebruikt. Juist door de veelzijdigheid van deze bevestigingslijn weten we het op steeds meer creatieve manieren te gebruiken. Lees snel verder om te ontdekken op welke manieren je spanbanden allemaal kunt gebruiken en waarom je er minstens één in je achterbak of schuur moet hebben liggen.

Veilig verankeren vracht

Zodra je met een aanhanger op pad gaat waarin vracht zit, ben je verplicht om ervoor te zorgen dat de lading niet los kan raken. Met een spanband kun je individuele voorwerpen vastzetten of een net/zeil over de lading spannen. Door alles goed vast te zetten weet je zeker dat alles heelhuids aankomt op locatie en dat andere weggebruikers niet plotseling jouw spullen in de voorruit hebben zitten.

Fiets op de fietsendrager

Fietsendragers hebben over het algemeen een goed systeem om de fiets te verankeren zodra je deze achterop de auto of caravan wilt meenemen. Een spanband erbij is geen overbodige luxe en geeft net even die extra veiligheid dat de fiets niet kan losraken.

Een extra riem rond de dakkoffer

Een dakkoffer wordt vaak goed volgestouwd met van alles wat mee moet op vakantie. Naast een uitpuilende kofferbak krijgt ook de bagageruimte op het dak het goed te verduren. Hoe vaak hebben we in televisieprogramma’s die over weggebruikers gaan niet gezien dat de weg vol lag met vracht door een opengesprongen koffer? Een extra stevig getrokken spanband naast de standaardsloten geeft net even dat stukje zekerheid voor een veilige vakantierit.

Snelle reparaties

Vracht veilig vervoeren is een van de belangrijkste functies van een spanband, maar er zijn meer situaties waarin je dingen graag bij elkaar houdt. Meestal een tijdelijke oplossing om het later goed aan te pakken. Een noodoplossing dus:

Noodreparaties houten achtbaan

Jaren geleden deed ik mee aan een coasterchallenge in wat nu Walibi Holland is. De bedoeling was om op die dag zoveel mogelijk rondjes te rijden in de Robin Hood, een houten achtbaan, en daarmee geld op te halen voor KiKa. Telkens als we bovenaan de lifthill stonden keken we uit op een leuning langs de baan, voor medewerkers die bovenin onderhoud moesten plegen, dat bij elkaar gehouden werd door enkele spanbandjes. Een snelle en effectieve manier om noodreparaties uit te voeren zonder dat er direct een heel stuk vervangen moest worden. Inmiddels is de achtbaan verbouwd en omgedoopt tot UNTAMED.

Vastzetten tijdens storm

Is er flinke storm op komst, dan is het zaak om spullen die weg kunnen waaien snel binnen te zetten. Helaas kun je niet alles binnen plaatsen en dan zul je voor een andere oplossing moeten gaan. Verankeren dus. Met spanbanden kun je voorwerpen snel aan zwaardere objecten vastzetten of verzeker je hangende voorwerpen zodat ze niet snel kunnen vallen na een goede windruk. Wat dacht je van bomen zekeren zodat ze niet kunnen omvallen?

Gebruiken als speelgoed

Naast veiligheid en vervoer kun je spanbanden ook op een veel leukere manier gebruiken, om mee te spelen bijvoorbeeld.

Hutten bouwen

Een makkelijke manier om hutten te bouwen is het gebruik maken van pallets. Met vijf pallets heb je al vier muren en een dak. Een beetje hut wordt natuurlijk veel groter. Wil je niet dat de kinderen aan de slag gaan met spijkers of moet de hut snel af te breken zijn, dan kun je ook een spanband gebruiken om twee pallets aan elkaar te zetten. Het leuke van bouwen met spanbanden is dat het ook nog eens een stuk sneller gaat en minder kracht kost.

Slackline

Welk kind droomt er nou niet van om ooit in een circus te werken als acrobaat? Hoe stoer is het als je kunt balanceren op een koord? Span een flink lange spanband tussen twee bomen en je creëert je eigen slackline. Door een spanband op deze manier te gebruiken, wordt het ineens een stuk speelgoed dat je kind leert te balanceren.

Veilig gebruiken

Hoe je een spanband ook gaat gebruiken, zorg ervoor dat je dit veilig doet. Bij deze nog even een paar tips waar je op moet letten als je spanbanden gaat gebruiken:

  • Controleer of ze nog stevig genoeg zijn. Ook spanbanden slijten door gebruik, dus kijk of er geen rafels aan komen te zitten.
  • Kijk naar de trekkracht van een spanband als je deze aanschaft, ga deze limiet niet over.
  • Laat spanbanden niet langs scherpe voorwerpen schuren, uiteindelijk zal de band doorgesneden raken.
  • Leg de metalen schakels niet in zand, dit kan in combinatie met vocht roest veroorzaken of slijtage van het metaal.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *