In de ban van de sneeuw, op jacht naar een slee

slee voor sneeuwpret

Zodra in Nederland de eerste sneeuwvlokjes vallen is het hele land direct in rep en roer. Wordt er wel voldoende gestrooid, kan de trein nog rijden en hoe vaak zal de ANWB moeten uitrukken. De kinderen echter zien het heel anders. Zij zien nieuwe mogelijkheden om te spelen. Sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen maken en glijden op de slee. Qua sledes zijn er heel wat opties voor grote en kleine kinderen. Ik zette er een aantal voor je op een rijtje.

Sneeuwpret van de heuvel

Toen zaterdagavond bij ons in het dorp de eerste vlokjes vielen, trok ik de slee alvast uit de schuur. Als er ook maar kans is op een klein laagje wit sneeuwtapijt buiten, dan moet je de kans pakken. Chantal smeerde de ijzers van onze houten slede in met wat kokosvet en we konden half schurend richting de dijk glijden. Soms de kinderen even laten afstappen omdat er op plekken echt niks lag. Op de dijk zal lag een klein laagje sneeuw op het grasveld. Net genoeg voor een klein beetje sneeuwpret. Met sneeuwlaarzen aan en flink ingepakt met wintermutsen en sjaals stonden we klaar om na een klim weer naar beneden te gaan. Roetsj, daar gingen ze. Alleen op de slee, of samen. Voor extra plezier hadden we ook de billenschuivers meegenomen zodat er sneller en vaker gegleden kon worden.

Na een half uurtje was het wel weer genoeg. De sporen waren duidelijk zichtbaar en het eerste groen van het gras stak er alweer bovenuit. Vanmorgen was er al bijna niks meer over, maar we hebben wel genoten van een eerste voorproefje? Onze slee is al klaar voor de volgende sneeuwbui.

Vele soorten en maten sledes

Wil je graag net zoals onze kinderen sporen trekken in de sneeuw tijdens een slee tochtje? Er is steeds meer keuze in soorten en formaten. Zelfs speciale voor de allerkleinste onder ons, maar ook razendsnelle voor de durfallen. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje.

8x de leukste sledes voor de leukste sneeuwpret

De klassieke houten slee

Een klassieker, de houten slee. Gemaakt van degelijk hout en roestvrijstalen schroeven zit het met deze slede altijd wel snor. Onder de glijders is over het algemeen ook een strook roestvrij staal aangebracht zodat er nog beter gegleden kan worden. De meeste sledes worden geleverd zonder slee zitje, maar die kan ook apart aangeschaft worden.

Kunststof slee met rem

De kunststof slee is onderhoudsvriendelijk. Na gebruik is het met een doekje zo schoongemaakt. Lekker licht van gewicht waardoor het makkelijk te trekken is tijdens een sneeuwwandeling. Er zijn heel wat varianten en prijsklassen van te vinden die telkens op een andere manier gestroomlijnd zijn. Met de kunststof handremmen kun je een beetje bijsturen en de slee tot stilstand brengen.

Multi-terrein slee en ski-board

Een lekker platte slee waarop je zowel kunt zitten als staan is de multi-terrein slee en ski-board. Voordeel van deze slee is dat je die ook kunt gebruiken als er geen sneeuw ligt, want ook op het natte gras en in de duinen glijdt deze prima. Op het water is deze te gebruiken als een soort surfplank. Een slee die het hele jaar door te gebruiken is.

Billenslee

Sled, Snow Slider, billenslee, Pannenkoekslee en glijmat zijn allemaal benamingen voor de zelfde type slede. Een kunststof plaat met een handgreep waarmee groot en klein van de helling af kunnen glijden. Niet geschikt voor ritjes, maar puur glijplezier.

Baby slee

Speciaal voor de allerkleinsten zijn er aparte baby sledes gemaakt. Om veilig met de kleine te kunnen sleeën zijn er sledes die een kuipzitje met een hoge rugleuning. Bovendien zijn ze voorzien van een veiligheidsriem waardoor de kleine niet uit het stoeltje kan vallen. Een rit met deze Baby Riders zijn de eerste vrolijke kennismaking met sneeuwpret.

Sneeuwband of sneeuwglijder

Makkelijk op te bergen, want deze sneeuwglijders zijn opblaasbaar. Daar zit ook meteen het zwakke punt, want op scherpe punten kunnen ze al snel lek raken. Van zitband tot pizzapunt, deze glijders zijn er in allerlei uitvoeringen. Wil je simpelweg glijden of wil te tegelijkertijd de blits maken met een tof exemplaar.

Slee met stuur

Extra capriolen uithalen op de helling en makkelijk van richting veranderen kan als je een stuurtje op de slee hebt. Een slee met stuur ziet er ook nog eens heel stoer uit. Omdat de stuurslee best met vaart kan maken, is het verstandig om hierbij wat extra bescherming aan te trekken.

Sneeuwstep

Voor de waaghalzen is er ook nog de sneeuwstep. Bij sommige exemplaren kun je met een imbussleutel de wieltjes verwisselen met kleine ski’s. Deze steppen zijn dus multifunctioneel en het hele jaar door bruikbaar. Je hebt ook opvouwbare steppen die je enkel in de sneeuw kunt gebruiken.

Vraagje

Heb jij al een slee in huis voor sneeuwplezier met de kinderen? Heb je deze al gebruikt dit jaar? Welke slede is jouw favoriet?


Productafbeeldingen uit deze blog zijn afkomstig van bol.com

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *