Kinderbedtijd is iets waar wij als ouders vaak zat naar uitkijken. Na een dag werken en voor de kinderen zorgen begint op daarna de tijd dat we ongestoord iets voor onszelf kunnen doen. Voor de televisie in slaap vallen bijvoorbeeld. Onze kinderen hebben meestal, geen zin om naar bed te gaan en daarom bedenken ze steeds creatievere smoesjes om bedtijd zo lang mogelijk uit te stellen.
Inhoud
- 1 “Ik wil nog niet naar bed”
- 2 10 smoesjes om nog niet naar bed te hoeven
- 2.1 Bedtijd smoes 1: Schone tanden
- 2.2 Bedtijd smoes 2: Toilet 1
- 2.3 Bedtijd smoes 3: Toilet 2
- 2.4 Bedtijd smoes 4: De extra knuffel
- 2.5 Bedtijd smoes 5: De verstopte tube
- 2.6 Bedtijd smoes 6: Kuch kuch
- 2.7 Bedtijd smoes 7: Verstoppertje
- 2.8 Bedtijd smoes 8: Nog één bladzijde
- 2.9 Bedtijd smoes 9: Waar is die ene specifieke knuffel?
- 2.10 Bedtijd smoes 10: Het is nog licht
- 3 Welke smoesjes gebruiken jouw kinderen?
“Ik wil nog niet naar bed”
“Naar bed, naar bed zei Duimelot. Eerst nog wat eten zei Likkepot”. Zelfs in het versje worden er al smoesjes bedacht om niet naar bed te hoeven. Onze jongens zijn net zo. In het naar bed gaan hebben ze totaal geen zin en daarom hebben ze telkens een andere reden waarom ze nog niet het bed in kunnen gaan. Ik vertel je welke smoesjes ze zoal bedacht hebben.
10 smoesjes om nog niet naar bed te hoeven
Bedtijd smoes 1: Schone tanden
Nadat ze al een tijdje hun tanden heel snel gepoetst hebben om er zo snel mogelijk vanaf te zijn, is de jongste nu al enkele dagen haast tien minuten aan het poetsen. “Maar de tandjes moeten toch goed gepoetst worden?”
Bedtijd smoes 2: Toilet 1
Voordat de jongens naar boven gaan, sturen we ze altijd eerst naar het toilet. Als we niet zeggen wie er als eerste moet, is er een strijd om wie het eerst gaat. Geen van beiden willen ze als eerst, want klaar is alvast naar boven om de tanden te poetsen. “Nee jij gaat als eerst” “Nee jij gaat als eerst” “Nee jij gaat als eerst” “Nee jij gaat als eerst”
Bedtijd smoes 3: Toilet 2
Als ze naar het toilet zijn geweest en boven zijn, moet de oudste steevast nog een keer naar beneden om naar het toilet te gaan. We zijn hem dan vaak ruim een kwartier kwijt aangezien er dan gepoept moet worden.
Bedtijd smoes 4: De extra knuffel
Naar boven gaan is al een drama op zich, want daar zijn er de eerste rekpogingen. Na het toilet niet naar boven lopen, maar terug de kamer in. Mama moet een knuffel krijgen ondanks dat ze weten dat zij straks ook boven is bij de routine om ze allebei in bed te krijgen. Als de korte knuffel voorbij is, is dit nog niet genoeg. Nog een knuffel en hopelijk nog een stoeimomentje.
Bedtijd smoes 5: De verstopte tube
Onze routine voor de jongens om naar bed te gaan bevat ook een insmeersessie voor beide heren. Beiden hebben ze last van uitslag op de huid en daarom hebben ze daar zalfjes voor. Voor de jongste zijn dat een aantal tubes, een flesje druppels en een puffer voor de astma. Standaard leggen we alles klaar op bed om de volgorde af te werken. Plots ontdek je dat er iets niet meer op zijn plaats ligt. Niemand weet waar het is, totdat je ontdekt dat er weer eens een tube verstopt ligt onder een kussen, knuffel of deken. Dat was weer een paar minuten zoeken.
Bedtijd smoes 6: Kuch kuch
“Ik heb zo’n last van mijn keel! Mag ik een slokje water?” Als je overal mee klaar bent mankeren ze ineens van alles. Een pijnlijke grote teen, een droge keel, buikpijn en de ikwilnietnaarscholeritus. Dan maar weer een loopje naar de badkamer voor een klein slokje water.
Bedtijd smoes 7: Verstoppertje
Als je niet te vinden bent, dan kun je ook niet naar bed. Het gebeurt regelmatig dat als we boven komen we op zoek moeten naar één of twee kinderen, verstopt. Dan vinden we ze terug in de kast, het washok, onder de knuffels of tussen de boeken in de boekenkast. Hup er uit en omkleden met die hap.
Bedtijd smoes 8: Nog één bladzijde
De tijd om de lamp uit te doen is gekomen. De oudste leest in zijn boek en is vaak ‘net bij het spannende stuk’ als het boek weggelegd moet worden. “Nog één bladzijde en dan is het hoofdstuk uit.” “Nog een paar zinnen en dan is de bladzijde af.” Hoewel ik het waardeer dat hij zo actief aan het lezen is, bedtijd is bedtijd.
Bedtijd smoes 9: Waar is die ene specifieke knuffel?
De kamer ligt vol met knuffels. Beren, Mario, Pokémon-knuffels en vele andere. Ondanks dat ze beiden keuze genoeg hebben, zijn er ook enkele favoriet. Laat nu net die ene knuffel die ze die avond als bedmaatje willen ergens anders liggen. Zoektochtje van enkele minuten. Vinden we die ene niet, dan toch maar eentje die op de reservelijst stond.
Bedtijd smoes 10: Het is nog licht
De zomertijd gaat in en de dagen worden langer. Buiten blijft het langer licht. Best verwarrend dat het al donker is als je in de winter naar bed, maar in de zomer de zon nog aan de hemel staat. Door de gordijnen komen de streepjes licht nog naar binnen. Naar bed gaan als het licht is klopt dus helemaal niet, want als de zon nog niet onder is kan het ook nog geen avond zijn.
Welke smoesjes gebruiken jouw kinderen?
Kinderen zijn creatief in het bedenken van allerlei redenen waarom het nog geen bedtijd is. Ik durf te wedden dat jouw kinderen ook een heel arsenaal aan smoesjes klaar heeft liggen. Welke smoesjes worden er bij jou gebruikt?
Hier vinden ze het geweldig om de loszittende tanden eruit te halen zodra ze in bed liggen.
Dat smoesje kunnen ze maar 20x gebruiken 😉
Niet als ze genoeg broertjes en zusjes hebben om elkaar te “helpen”. Ennnn omdat we het altijd fijn vinden dat ze er weer een gewisseld hebben zonder het bed onder te knoeien, komen ze er allemaal goed mee weg 🤣