Slimme tips om gas te besparen in je huishouden

gas besparen huishouden

De gasprijzen gaan flink omhoog en daar gaat ieder huishouden last van krijgen. Gelukkig zijn er een heleboel kleine dingen in je eigen huis en gedrag die je kunt aanpassen om dagelijks te kunnen besparen op jouw aardgasgebruik. Met de volgende tips zorg je ervoor dat jouw gasrekening zo laag mogelijk blijft.

Gas besparen in de keuken

Een van de ruimtes in je huis waar veel gebruik wordt gemaakt van gas, is de keuken. Voor het bereiden van het eten is een goede hittebron nodig waarbij veel huishoudens nog steeds gebruik maken van gas. Hoe bespaar je op gas in de keuken?

Elektrisch koken

De meest makkelijke manier om aardgas te besparen in de keuken is door over te stappen op een inductie kookplaat. In plaats van gas, gebruik je dan elektriciteit om de pannen te verhitten. Wel even aan denken dat je dan ook speciale pannen moet aanschaffen.

Eerst de waterkoker

Kook je toch nog op gas, dan kun je de kooktijd van water beperken door het vooraf met een waterkoker te verhitten. Dit scheelt een aantal minuten gas per kookbeurt. Wil je kleinere hoeveelheden water verhitten, dan is wellicht een heetwaterdispenser ook een oplossing.
Als je de luxe hebt om een investering te kunnen doen, dan kun je een Quooker installeren die je snel van heet water kan voorzien.

Kort koken en nagaren

Groenten worden prima gaar als je ze in heet water laat nagaren. Zodra het water kookt, kun je het gas laag zetten. Dit scheelt al snel heel wat aardgas bij het koken van groenten.

Minder gasgebruik tijdens het douchen

Tijdens je dagelijkse doucheritueel is het fijn om het warme water te laten stromen, en daar zit precies het probleem van gasgebruik tijdens het douchen. Dit zijn tips om minder gas te gebruiken op de badkamer.

Korter douchen

Hoewel het heerlijk is om je onder de douche te ontspannen, is een kortere douche een goede besparing. Om je een handje te helpen met korter douchen, kun je een wekker zetten. Vijf minuten douchen is in principe genoeg.

Minder vaak in bad

Om het bad te vullen, heb je heel wat warm water nodig. Vaak douche je na het bad ook nog even na, waardoor je nog een keer verwarmd water gebruikt. Iets vaker je badtijd vervangen door een korte douche is een goede besparing op gas.

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop haal je evenveel waterdruk met minder water. Tijdens een douchebeurt bespaar je daardoor flink op het watergebruik en daarmee ook meteen op het gebruik van gas.

Thermostaatkraan

Als je een thermostaatkraan plaatst bij de douchekraan (overigens kan dit ook in de keuken) voorkom je dat het een tijdje duurt voordat het water de juiste temperatuur heeft. De tijd van warm en koud water mengen is verleden tijd en die tijd bespaar je al aardgas.

Gas besparen bij de verwarming van je huis

We zitten allemaal het liefst zo knus mogelijk in onze woning. Klappertanden van de kou op de bank, daar houden we nu eenmaal niet van. Toch valt er heel wat gas te besparen bij het verwarmen van je huis.

Een graadje lager

We zijn het gewend om de verwarming op een bepaalde temperatuur te zetten. Die temperatuur is voor elk huishouden weer anders, maar iedereen kan het een graadje lager zetten. Die ene graad merk je niet zo hard, maar uiteindelijk wel op je gasrekening. Met een warme trui compenseer je die ene graad desnoods.

Verwarmen waar je bent

Een hele dag de verwarming laten draaien op je slaapkamer terwijl je daar de hele dag niet bent, klinkt nogal onlogisch. En dat is het ook. Je bent dan een ruimte warm aan het stoken terwijl het niet nodig is. Dit geldt voor elk vertrek in huis. Verwarm dus enkel de ruimte waar je daadwerkelijk langer bent. Verwarmen terwijl je niet thuis bent is natuurlijk ook geheel onnodig.

Verwarming eerder uit zetten

Zet de verwarming wat eerder uit voordat je naar bed gaat. De ruimte blijft altijd nog wel een tijdje warm nadat de verwarming uit is. Lekker knus op de bank met een dekentje is ook niet verkeerd.

Radiator vrij houden

Zorg ervoor dat de radiator vrijgehouden wordt van obstakels. Hang er bijvoorbeeld geen lange gordijnen voor en zet meubelstukken op een stukje afstand zodat de warme lucht die het wil verspreiden niet direct teruggeslagen wordt.

Naden en kieren dichten

Zonde als je flink aan het stoken bent en alle warmte uit je huis verdwijnt door ongewenste kieren en naden. Dicht ze met kit of een tochtstrip. Ga je hele woning eens langs en voel waar lucht ontsnapt. De truc met een brandende kaars kan je hierbij goed helpen.

Deuren sluiten

Terwijl je een ruimte aan het verwarmen bent, is het niet handig als die warmte de ruimte direct weer verlaat doordat de deur open staat. Je bent dan ineens minstens twee ruimtes tegelijk aan het verwarmen wat flink wat extra gas kost. Sluit daarom deuren als de verwarming aan staat. Vergeet je dit vaak, dan kun je er een dranger of deurveer op plaatsen, waardoor dit automatisch gaat.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *