Zelfs bij slecht weer genieten van de tuin

Buiten is het koud, nat en winderig. Toch hebben we behoefte aan buiten zijn. Even een frisse neus halen al is het maar in de eigen achtertuin. Buiten zitten tijdens slecht weer heeft ook wel zijn charme. Op een bankje met een dekentje, heater aan voor de warmte, gezellige verlichting en een drankje erbij. Maar dan wel droog en beschut. Onder een terrasoverkapping bijvoorbeeld.

Vrijstaande tuinkamer?

Midden of achter in de tuin een overkapping plaatsen geeft je het idee dat je een extra woonruimte hebt. Eentje met uitzicht op al het aangeplante groen. Een overkapping waar je lekker droog kunt zitten, vooral als je er doorzichtige wandjes in plaatst. Een overkapping met glazen voor- en zijwanden noem je een tuinkamer en kun je net zo gezellig inrichten als je wilt. Zelfs met gewone meubels en vrolijke planten. Ontvang er je gasten of ontbijt extra gezellig op zondagochtend met je hele gezin.

Of toch eentje aan de gevel?

Zo’n overkapping hoeft natuurlijk niet per se zomaar ergens in de tuin te staan. Je kunt het ook dichter bij huis houden, zoals aan de gevel zelf. Verwar een veranda niet met een serre, want in tegenstelling tot een serre betreed je een veranda niet vanuit de woning. Het is dus geen uitbouw, maar een aanbouw. Het fijne van een aangebouwde veranda is dat je vanuit huis al snel een fijn zitplekje hebt buiten. Met wat zeiltjes maak je het tijdelijk nog beschutter. Maar ook hier kun je er met vaste wanden een tuinkamer van maken.

Manieren om van een veranda een tuinkamer te maken

Heb je in de tuin al een veranda staan, maar baal je van de inwaaiende regen en van alle bladeren die je telkens van je terras moet vegen? Maak er een tuinkamer van door er permanente wanden in te plaatsen. In de wanden die je kunt plaatsen zitten genoeg opties om het helemaal naar je eigen smaak uit te voeren. Zo kun je kiezen voor een volledig dichte wand, eentje die volledig van glas is, een wandje met schuifdeuren of eentje waar een raam in zit (die wel of niet open kan). Met deze ruime keuze kun je zelf het uitzicht vanuit je tuinkamer bepalen. Ik snap dat je er niet op zit te wachten om direct in de tuin van de buren te kunnen kijken. Je kunt een tuinkamer dus zelfs gebruiken als onderdeel van je tuinafscheiding.

Lekker warmpjes erbij zitten

Een tuinkamer is niet volledig geïsoleerd. Hierdoor krijg je ook in de winter een echt tuingevoel als je lekker relaxed zit. De frisse en vochtige lucht van buiten weet zich op allerlei manieren een weg naar binnen te vinden. Om er toch comfortabel bij te zitten kun je heaters in de tuinkamer plaatsen. Deze zijn verkrijgbaar met gasflessen, maar ook elektrisch zijn ze goed verkrijgbaar. Voor dat laatste is het slim om een goede buitenstopcontact te plaatsen aangezien die spat- of waterdicht zijn. Wel zo veilig. Als je er toch eentje plaatst, doe er dan meteen eentje met meerdere contacten zodat je ook verlichting aan kunt sluiten. Wil je in de zomer er juist iets minder warm bij zitten, dan is het mogelijk om zonwering te bevestigen. Die houdt in de winter overigens de warmte ook binnen. Naast de warmte van een vuurtje of elektrische verwarming is dat dekentje over benen natuurlijk wel erg knus. Wat je ook gebruikt om het in de tuinkamer aangenamer te maken, gezelligheid zorgt altijd voor de beste warmte.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *