135 Sinterklaas intochten voorzien van Glutenvrije Pieten

piet, glutenvrij, glutenvrije piet, ncv, coeliakie, In meer dan 135 gemeenten in Nederland loopt ook dit jaar een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas. De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) en was bij de start in 2017 een groot succes. Het hulpje van Sint voorziet kinderen met coeliakie van glutenvrije en lactosevrije Consenza kruidnoten.

Voor veel kinderen is Sinterklaas een lastig feest. Allerlei lekkernijen waar ze niet aan mogen komen omdat ze er ziek van worden. Een high-five met een piet is niet mogelijk omdat ze onder de kruimels zitten van de kruidnoten. De Nederlandse Coeliakie Vereniging startte in 2017 een initiatief om tijdens de optochten van Sinterklaas een De Glutenvrije Piet in te zetten die glutenvrije en lactosevrije Consenza kruidnoten uitdeelt. Dit jaar lopen ze mee in de Sinterklaas intochten van maar liefst 135 gemeenten.

10.000 kinderen volgen glutenvrij dieet

In Nederland zijn naar schatting 10.000 kinderen kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen daarom vaak niet zo’n leuk feest. Kinderen mogen bijvoorbeeld geen kruidnoten van de Piet aanpakken, terwijl de andere kinderen dat natuurlijk wel gewoon kunnen.

Sinterklaasfeest voor alle kinderen

Meestal wordt er tijdens het Sinterklaasfeest geen rekening gehouden met glutenvrije kinderen. En dat moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen! De NCV is daarom de afgelopen weken samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Dankzij de NCV en haar vrijwilligers loopt er daarom bij ruim 135 plaatsen een Glutenvrije Piet met glutenvrije kruidnoten mee tijdens de intocht van Sinterklaas.

Hoe herkent de Glutenvrije Piet de kinderen?

Kinderen met coeliakie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. De kruidnoten die de Glutenvrije Piet bij zich heeft, wordt vooraf met zorg verpakt in kleine verpakkingen, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Ben je op zoek naar glutenvrije kruidnoten voor thuis? Kijk dan hier.

In welke gemeente vind je de Glutenvrije Piet?

De vrijwilligers van de NCV zijn bezig om door het hele land een Glutenvrije Piet mogelijk te maken. Op de website van het NCV staat het meest actuele overzicht waar je de Glutenvrije Piet kan vinden.  

Initiatief van Glutenvrij.nl

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie. De Nederlandse Coeliakie Vereniging is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.


Tekst is grotendeels afkomstig uit het persbericht van de NCV.

Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *