Sinterklaas: We houden het grote geheim nog één jaartje in stand

“Is Sinterklaas niet echt? Is het iemand met een geknutselde baard?” Afgelopen week kwam die vraag ineens toen we Liam naar bed brachten. We waren allebei een beetje overrompeld, ondanks dat we het langzaam aan wel zagen aankomen. Chantal vroeg: “Wat denk je zelf?”

Twijfelen

Hij hoort al iets vaker dat wat oudere kinderen gekke dingen zeggen over Sinterklaas en de pieten. Dat het gewoon verklede mensen zijn. Meestal zegt hij dat ons met de mededeling erbij dat hij het raar vind dat de andere kinderen dat zeggen. Op de vraag van Chantal antwoordde hij dan ook: “Ik denk dat hij wel echt is.” Hij gelooft nog, al begint het misschien wel een beetje af te brokkelen. Helemaal in zijn hoofd kijken kunnen we niet.

Een foto van papa?

Jarenlang heb ik de rol van piet gespeeld en maakte daarbij heel wat mij tijdens de verschillende bezoeken aan scholen, gezinnen, sportclubs en bedrijven. Een aantal van die mooie momenten deelde ik de laatste twee jaar in de serie ‘Bijzondere piet-momenten‘. Het moment dat ik mijn pak in kroop en onherkenbaar werd gemaakt zorgde ervoor dat ik dingen kon doen die ik normaal niet zou doen. Met een hele kleine Liam op bezoek in het schminklokaal, moest er natuurlijk een foto gemaakt worden. Daar zat ik dan op een bank, met Chantal naast me. Liam op schoot en Nala aan de riem er bij. Jarenlang heeft deze foto als illustratie bij de maand december op de verjaardagskalender op de wc gehangen.

Tijdens een toiletbezoekje hoorden we Liam zeggen: “Die piet lijkt best wel op papa, maar dat kan niet want hij heeft geen bril op.” (In mijn rol als piet draag ik geen bril omdat ik bang ben dat deze afvalt en de pootjes de schmink beschadigen) Het was dus makkelijk om hem om de tuin te leiden, want ik hoefde alleen maar te vragen: “Wie denk je dat die foto gemaakt heeft?” Zijn antwoord was dat ik dat natuurlijk moet zijn geweest. In werkelijkheid was het een van de schminkers.

Wanneer onthullen we het Grote Geheim?

Er zal een moment komen dat we het Grote Geheim van Sinterklaas moeten vertellen. Vertellen welk spel wij als ouders meespelen en welke fantasie we al die tijd hebben volgehouden. Ik ben eens gaan speuren, want het moment dat ik het te horen kreeg kan ik me niet eens meer herinneren. Mijn eigen reactie ook niet eens. Als ik kijk naar andere ouders die de fantasieballon moeten doorprikken of waar de kinderen het zelf gaan ontdekken, dan ligt de leeftijd vooral rond de 7/8 jaar. Zo rond groep 4 of 5 van de basisschool dus. Liam is nu zeven en hangt dus een beetje rond die grensleeftijd. Volgend jaar komt hij in een klas waarin ze lootjes gaan trekken om voor elkaar een cadeautje te kopen. Dan moet hij wel weten hoe het nu eigenlijk zit.

Nu gelooft hij nog, maar zijn vriendjes en vriendinnetjes beginnen het Sinterklaasverhaal steeds meer te ontdekken. De eerste opmerkingen worden al gemaakt over nepbaarden en geschminkte pieten. Over ouders die cadeautjes kopen en over pieten die helemaal je huis niet in kunnen komen. We laten het deze Sinterklaasperiode nog eventjes aan hem. Mocht hij meer vragen gaan stellen, dan kijken we wat hij zelf vindt.

Het ideale vertelmoment

Het Grote Geheim vertellen heeft nooit een ideaal moment. Je prikt die ene ballon door en dat kan voor sommige kinderen een enorme klap zijn. Het is wel erg handig om dat te doen rond de tijd dat Sinterklaas in het land is. In de zomer zijn ze er niet zo mee bezig en tegen de tijd dat de Goedheiligman weer in het land is, is het verhaal misschien al weer vergeten. Het beste is dus om het te verklappen zo vlak voordat de stoomboot Nederland in vaart of net nadat hij weer vertrokken is. Dat laatste is zoals wij het dit jaar gaan doen. We gunnen hem dit jaar het mysterie nog en gaan hem daarna rustig vertellen wat de waarheid achter dit kinderfeest is. Ik heb nog wel ergens een klein boekje met foto’s hoe ik verander van Maarten naar Piet Macho.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *