Simpele schoonmaaktips voor een blinkende keuken

man doet de afwas, keuken schoonmaken, schoonmaaktips keuken

De kinderen hebben gegeten, de buikjes zijn vol. Wat rest zijn lege pannen, smerige borden en een ontplofte keuken. Ontploft? Ja, want terwijl jij aan het koken was had de spelcomputer een storing, kwam er een scheur in de Donald Duck en was het wc papier op. Je probeerde overal tegelijk te zijn en daarmee liep het eten koken bijna in de soep. Niet zo gek dat de keuken soms eens een extra schoonmaakbeurt kan gebruiken. In dit artikel heb ik enkele schoonmaaktips verzameld die jouw keuken moeiteloos schoner maken zonder gebruik te hoeven maken van allerlei chemische middeltjes.

De keuken schoonmaken met simpele trucs

De keuken schoonmaken hoeft niet veel moeite te kosten, met een stel simpele lifehacks is de keuken zo schoon. Geen brute kracht gebruiken op sponsjes of alles inspuiten met chemische rotzooi, slechts enkele simpele trucjes gebruiken maken het schoonmaken een stuk handiger. Gebruik onderstaande schoonmaaktips en laat je keuken blinken als nooit tevoren. Geniet daarna achteroverleunend in je relaxte stoel met een kop koffie. Tenminste…. voor zolang als het duurt. Daarna gebruik je de tips gewoon nog een keer.

1. Blinkende gootsteen door citroen

Weg met die doffe aanslag in de gootsteen, daar hoor je jezelf in te kunnen spiegelen. Met al het vet wat er in komt tijdens het afwassen en achterblijvende etensresten wordt de gootsteen al snel een doffe bende. Om de glans weer terug te krijgen knijp je een citroen uit boven de gootsteen en spoel je alles weg met heet water. Frisheid, check! Voor extra glans schrob je zonder moeite met wat baking soda.

2. De magnetron schoonstomen

Etensresten blijven achter op alle wanden aan de binnenkant van je magnetron. Voor je het weet is er van alles aangekoekt en ontstaat er een eigen leefwereld. Pak een magnetronbestendige kom en vul deze met water en een paar schijfjes citroen of azijn. Zet de magnetron op vol vermogen gedurende 5 minuten. De stoom zal het hardnekkige vuil losweken en je kunt het gewoon wegvegen. Geen schrobben, geen gedoe.

3. Vette tochtstrips en groene zeep

Tochtstrips in de keuken trekken al snel vet en ander vuil aan. Dit is niet handig voor hun werking. Om tochtstrips goed schoon te maken gebruik je wat groene zeep. Naast dat je het hiermee eenvoudig schoonkrijgt, zorg je er meteen voor dat de strips niet uitdrogen. Handig, want uitgedroogde tochtstrips laten tocht door.

4. Ovenreiniging met baking soda

Daar heb je hem weer, de baking soda. Het lijkt wel alsof je niet zonder dit wonderlijke spul kan. Een smerige oven, daar kun je geen eten in bereiden. Nou ja, kan wel, maar of dat nou zo gezond is…. Maak een pasta van baking soda en water, smeer het over de binnenkant van je oven en laat het een nachtje intrekken. De volgende dag kun je met een doek de aangekoekte resten gemakkelijk verwijderen. Zo klaar voor je volgende baksessie!

5. Potten en pannen schrobben met koffieprut

Dat ene bakkie koffie waar je mee achteroverleunt na het schoonmaken heeft nog een extra doel. De koffieprut kun je namelijk goed gebruiken tijdens het schoonmaken. Ja, zelfs die uit je Senseo pads of Nespresso cupjes. In plaats van schuurmiddel te gebruiken, doe je de koffieprut in potten en pannen die aardig aangekoekt zijn. Het koffieprut is een natuurlijk schuurmiddel en maakt de pannen in een mum van tijd schoon. Moet je wel even helpen door ermee te boenen.

6. Spinnenwebben boven de afzuigkap verwijderen

Kleine vliegjes die in de keuken bijvoorbeeld op fruit afkomen, trekken ook andere gasten aan naar de keuken. Spinnen maken er maar al te graag jacht op insecten. Wat je niet wilt is dat de webben in je eten vallen terwijl je staat te koken. Vochtige dampen maken de spinnenwebben zwakker en laten ze van muur en het plafond afvallen. Met een ragebol kun je ze makkelijk wegvegen. Nadeel is dat de webben vaak op hoge en onbereikbare plekken zitten. Zet je ragebol op een telescoopsteel om deze te verlengen en zo overal bij te kunnen.

7. Glanzende kraan door tandpasta

Kalkafzettingen op de kraan wil je echt niet hebben. Van die vieze witte vlekken die je er af probeert te krabben of wegpoetsen met antikalk. Het kan veel simpeler. Smeer wat tandpasta op de kraan en wrijf het uit met een doek. Klaar met poetsen, dan spoel je het met wat water weg. Extra voordeel is dat je meteen een mintgeurtje in de keuken heb zodra je dicht genoeg bij de kraan bent.

Aan de slag!

Dus daar heb je het, een handvol schoonmaakgeheimen om je keuken te laten stralen. Nu kun je met trots die spatel zwaaien en je keuken regeren als een ware culinaire koning. Vergeet niet: een schone keuken is niet alleen goed voor je gezondheid, maar het maakt je eten nog smakelijker.


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *