Shoppen en genieten van de natuur in Steenwijk

ontdek de Steenwijk en de omgeving

Ouders zijn is niet altijd even makkelijk en kan ronduit vermoeiend zijn. Als je er samen aan toe bent om de boel even de boel te laten en een weekendje heerlijk te relaxen, dan heb ik een leuke tip voor jullie. Beter gezegd, tips. Dit artikel gaat namelijk niet over één activiteit, maar over meerdere die jullie kunt verspreiden over een relaxt weekendje samen. Ontdek shoppend het historische centrum van Steenwijk en kom varend tot rust in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Lees verder voor de leukste tips in deze omgeving.

Steenwijk, shoppen in het historische centrum

Als je lekker met z’n tweetjes op stap bent, dan is het ook leuk om samen dingen te ondernemen. Nieuwe dingen te zien, gezellig shoppen en een hapje eten. Gewoon een beetje lanterfanten dus zonder al het moeten van de dagelijkse sleur. In het centrum van Steenwijk ben je dan op de goede plek. Niet alleen vind je hier landelijke winkelketens, maar zijn er ook genoeg plaatselijke ondernemers en ambachtslieden te vinden. Shoppend door het centrum van Steenwijk is het goed om te weten dat je geen last zult hebben van auto’s en fietsen aangezien het complete centrum een voetgangersgebied is. Je auto parkeer je gemakkelijk op gratis parkeerplaatsen en je fiets kun je achterlaten bij je overnachtingsadres.

Cultuursnuiven in Steenwijk

Ben je iets minder van het shoppen, maar ontdek je graag meer over het verleden, dan is Steenwijk ook een goede bestemming. Met je museumjaarkaart kun je bijvoorbeeld naar Stadsmuseum Steenwijk waar je kennismaakt met de stadsgeschiedenis door onder andere porselein, schilderijen en voorwerpen uit de tabaksindustrie die hier vroeger weelde. In en om Slot Rams Woerthe ontdek je hoe men leefde in de laat 19e eeuw. Dit landhuis huist onder andere Museum Hildo Krop met bijzondere beeldhouwwerken. Ook dit museum kun je met een museumjaarkaart bezoeken. Wil je niet per se een museum in, dan biedt het centrum genoeg historische architectuur om te bekijken.

Ontspannen fietsroutes in de omgeving

Steenwijk is niet alleen leuk om een dagje te shoppen of om uit eten te gaan, maar het ligt ook in een schitterende omgeving met veel natuur. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de omgeving veel fietstoerisme aantrekt. Kom je met de auto naar Steenwijk, dan kun je in dit stadje een fiets huren om de omgeving te ontdekken. Met Steenwijk als startpunt van jouw route kun je onder andere gebruik maken van de LF Zuiderzeeroute die veel plaatsjes uit de regio met elkaar verbindt. Wil je meer de natuur induiken tijdens je fietstocht, dan gaat er door Nationaal Park Weerribben-Wieden een route van 49 kilometer door het gebied heen. Ontdek tijdens je fietstocht een grote variëteit aan plant- en vogelsoorten en wellicht spot je zelfs een ree.

Een toeristisch dagje door Giethoorn

Slechts 8 kilometer van Steenwijk vandaan ligt het bekende plaatsje Giethoorn. Dit toeristische plaatsje wordt ook wel ‘het Venetie van het Noorden’ genoemd door de vele waterwegen die door het plaatste heen lopen. Giethoorn staat dan ook bekend door alle toeristische bootjes die dagelijks rondvaren door het centrum. Om Giethoorn te ontdekken hoef je niet per se een bootje in te stappen, ook wandelend kun je heel wat ontdekken. Alle kleine eilandjes die samen het dorp vormen, worden verbonden door pittoreske bruggetjes waardoor je als wandelaar overal kunt komen. Tijdens je wandeling bezoek je bijvoorbeeld Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus waar de complete geschiedenis van het dorp en de omgeving uitgelegd en uitgebeeld wordt, ontdek je mineralen en gesteentes bij De Oude Aarde en eet je bij de verschillende restaurants die het dorp rijk is.

Met een bootje door Nationaal Park Weerribben-Wieden

Steenwijk en de omgeving ervan kun je dus wandelend en fietsend ontdekken, maar het wordt pas echt bijzonder als je dat doet op een manier die je niet dagelijks zult doen. Weerribben bootje huren is de ideale manier om de waterwegen en serene schoonheid van dit natuurgebied te ervaren. Dit natuurgebied is uitstekend te betreden met een fluisterbootje doordat de uitgegraven kanalen goed worden bijgehouden door Natuurmonumenten (De Wieden) en Staatsbosbeheer (de Weerribben). De ligplaats van de bootjes is in Giethoorn, maar door de locatie van de opstapplekken kun je het drukke centrum vermijden en direct het rustige natuurgebied invaren. Om een bootje te huren, heb je geen vaarbewijs nodig en met een speciale app is het handig navigeren op het water. Zo kun je zelfs als totale leek je voordoen als de beste stuurman en je geliefde imponeren met je vaarkunsten. Tijdens je vaartocht kun je op verschillende plekken aanleggen om de omgeving te voet verder te verkennen, een hapje te eten of om romantisch te picknicken voordat je weer verder gaat. Na een ontspannen tocht over het water is het heerlijk afsluiten met een drankje op een gezellig terras waar je nog even napraat over de natuurpracht die je samen gezien hebt.

Overtuigd?

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd geraakt om er samen eens even lekker op uit te gaan? Kijk elkaar dan eens even goed in de ogen en pak de agenda erbij om een datum te prikken. Mijn extra advies is om een moment te pakken buiten het toeristische hoogseizoen om optimaal te kunnen genieten van de omgeving en een rustmomentje samen.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *