Seks na de bevalling, dit moet je weten

seks na bevalling

De gemiddelde papa is snel paraat als het gaat om seks. Dat er een baby in huis is deert niet, de blik op de mama met haar volle borsten wil de fantasie al aardig prikkelen. Maar wanneer kun je de mama weer het hof maken? Heeft ze meteen weer zin of is het verstandiger om nog even te wachten? Seks kan na de bevalling een tijdje op een laag pitje staan en daar zijn goede redenen voor. Lees de volgende tips om jullie liefdesspel weer rustig aan op te bouwen tot ongekende hoogten.

Laat haar lijf herstellen

Die paar gekneusde vingers die jij hebt gekregen van haar door het harde knijpen tijdens de persweeën zijn zo weer over. Haar lijf heeft echter een flink langere tijd nodig om te herstellen na de bevalling. Probeer jij maar eens een bowlingbal uit te persen. Volgens artsen duurt het zo’n 6 weken voordat het lichaam van de mama er weer een beetje bovenop is. De vagina en baarmoeder hebben het flink te verduren gehad, maar ook de placentawond zal eerst dicht moeten voordat je weer flink van bil kunt gaan. Ga je te snel weer aan de slag, dan kan penetratie ervoor zorgen dat wonden open blijven en gaan ontsteken door wrijving, sperma of glijmiddel. Is er tijdens de bevalling ingeknipt, dan kan het verstandig zijn om zelfs nog iets langer te wachten om zeker te weten dat de vrouw niet uitscheurt tijdens penetratie. Je kunt je vast wel voorstellen dat als haar lijf helemaal hersteld is, dat ze veel meer zal genieten onder de lakens.

Is ze er al aan toe?

Na de bevalling ben je niet meer met z’n tweeën maar met drie (of meer) in een gezin. Of je het nu wilt of niet, maar mama heeft een nieuwe favoriet in het gezin, en jij papa bent dat niet. De prioriteit ligt bij de verzorging en voeding van de kleine. Daar komen heel wat slapeloze nachten bij kijken. Naast het herstellen van het lichaam, is de mama ook geestelijk veranderd. Ondanks dat jij haar hartstikke prachtig en erg aantrekkelijk vindt, zal zij daar misschien heel anders over denken. Veel vrouwen zijn na het krijgen van een kind onzeker over hun lichaam. Jouw partner moet weer het vertrouwen terugkrijgen over haar lichaam en vooral over haar geslachtsdelen. Aan jou als man de taak om haar te helpen dat zelfvertrouwen weer terug te krijgen en weer zin te krijgen in seks.

Doe het veilig

Wist je dat je partner vier weken na de bevalling al weer zwanger kan worden? Na de bevalling begint de nieuwe cyclus in principe al weer. Besluit je samen dat je weer met elkaar wilt spelen, dan is het wel moet je wel veilig genieten. Wel slim om dan vooraf eens met elkaar te bespreken op welke manier je aan anticonceptie wilt gaan doen. Tenzij jullie heel graag weer snel zwanger willen raken. Niet elke soort anticonceptie is direct veilig. Een condoom kun je bijvoorbeeld direct gaan gebruiken, maar een spiraaltje kan pas na zes weken geplaatst worden. Ben je na de bevalling wel klaar met het verwekken van kinderen en wil je alleen nog maar gaan voor plezier in bed, dan kun je kiezen voor sterilisatie bij de vrouw (direct na de bevalling of tijdens de keizersnede) of bij jezelf een vasectomie op ieder moment. Laat je goed informeren en bespreek samen wat het beste bij jullie past.

Elkaar opnieuw speels ontdekken

Dat haar lijf veranderd is, dat weet je inmiddels wel. Heb je het zelf niet opgemerkt, dan had de voorgaande tekst al een belletje moeten laten rinkelen. Die eerste keer na de bevalling kan erg spannend zijn voor de vrouw. Het kan dus goed zijn dat ze moeilijker opgewonden raakt en vochtig wordt. Dat laatste is toch wel erg belangrijk voor een goede penetratie. Na de bevalling herstelt het lichaam van de vrouw zich waarbij de huid de eerste tijd wat minder elastisch is, wat dunner is en wat droger kan zijn. Het is dan ook niet vreemd, en zelfs aan te raden, om glijmiddel te gebruiken tijdens de seks. Beste papa, ondanks dat het misschien al een flinke tijd geleden is, heb geduld. Spring er niet meteen bovenop, maar ontdek haar lichaam opnieuw. Misschien is die eerste keer niet meteen voluit, maar help je haar met masturberen. Wist je trouwens dat tijdens de seks de melkproductie zodanig op gang kan komen, dat haar borsten beginnen te lekken/spuiten? Dit is heel normaal. Zorg ervoor dat zij zich hierover op haar gemak voelt. Lach er samen om of misschien vind je het zelfs wel heel opwindend?

Praat en ontdek samen

Seks is een natuurlijk iets en zit in onze driften, daar is niks geks aan. Maar seks moet wel voor allebei goed voelen, ook na een bevalling. Bespreek dus regelmatig elkaars wensen, geef aan wat je wel of niet fijn vindt. Niet alleen de gezinssamenstelling veranderd, maar ook de seksuele lusten. Ga dus niet te snel weer aan de slag en lees desnoods bovenstaande tips nog eens door.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *