Samen douchen met je kind

Het water stroomt uit de douche, lekker warm op onze huid. Mijn kleine mannetje wast met een zeepje, dat hij van het plankje heeft gepakt, spontaan mijn benen. Hoger komt hij niet, daar is hij nog te klein voor. Dan wijst hij tussen mijn benen: “Papa piemel, Jam ook piemel, mama niet piemel.”

Torben Chris

Deze maand kwam de Deense comedian Torben Chris in het het nieuws nadat hij een foto van zichzelf op Facebook had gezet. Op de foto zit hij samen met zijn tweejarige dochtertje in bad. Als onderschrift gebruikte hij “a father in the bath with his daughter is not paedophilia, it’s ‘hygge (gezellig / leuk)”. Binnen korte tijd ontving hij 60.000 berichten die wisselden van positief tot negatief. Hij werd zelfs door kijkers bestempeld als pedofiel. Op de Deense website The Local dk is in het nieuwsartikel te lezen dat hij niet de enige man is die negatieve reacties krijgt over het samen badderen. Hij kreeg zelfs reactie van een man die vertelde dat zijn vrouw het onbehoorlijk vind als zijn dochtertje hem ziet plassen.

Hij wast mijn rug

Ikzelf heb dan geen dochtertje, maar ben de trotse vader van een zoontje (straks twee zoontjes). Dit moet naar mijn idee geen verschil zijn als het om dit onderwerp gaat. Ik geef het toe, ik sta onder de douche samen met mijn zoontje. Allebei zijn we geheel naakt. Tja, anders kun je jezelf niet douchen toch? Ja, ik raak hem dan aan om hem te wassen. Ook zijn billen en piemel. Die wassen zich niet uit zichzelf en het ventje kan het nog niet zelf. Dit in tegenstelling tot mij. Ik kan mezelf wel wassen en doe dat dan ook. Toch vindt het mannetje het leuk om mij ook te wassen. Hij ziet het als helpen en voor mij zorgen. Speciaal voor hem ga ik dan op een krukje zitten zodat hij makkelijk bij mijn rug kan. Hij aait de douchegel dan zachtjes over mij uit. Als hij klaar is staat hij trots voor me. Zijn ogen glunderen en zijn mond lacht breed. Hij heeft zijn papa goed geholpen. Om het af te sluiten geeft hij uit zichzelf een kusje.

De man als dader

Tegenwoordig lijkt het wel alsof je als man nog maar weinig kunt doen met je kinderen voordat je raar aangekeken wordt. Er wordt al snel iets geroepen voordat er ook maar nagedacht wordt. De media hebben het daarbij ook niet echt makkelijker gemaakt. Als er misstanden zijn in de kinderopvang zijn het de mannen die er uit springen. Hierbij is het probleem dat er zo weinig mannen in de kinderopvang werken dat die ene dader meteen verantwoordelijk is voor een hoog percentage terwijl een vrouwelijke dader wegvalt tussen al die vrouwelijke pedagogisch medewerkers. Dit ten nadele van al die goedwillende werkende mannen. Het helpt natuurlijk ook niet echt dat de opgerolde kinderpornonetwerken vooral uit mannen bestaan.

Vader of pedofiel?

Als ik met mijn kind onder de douche stap, ben ik dan een gewone vader of een pedofiel? Is het niet gewoon natuurlijk om je eigen kind te wassen en omkleden? Mag mijn kind niet zien dat mijn vrouw en ik lichamelijk verschillen van elkaar? Mag mijn kind niet zien dat zijn lichaam niet echt verschilt met dat van mij? Het enige verschil tussen hem en mij is dat ik lichamelijk een stuk groter en behaarder ben.
Op dit moment gaat het ventje steeds vaker een plas doen op de grote wc. Een eerste vorm van potjestraining is in gang gezet. Tijdens het plassen help ik hem zijn piemel naar beneden te houden, anders zou hij telkens tussen de wc-bril door zijn kleding nat plassen. Zelf richten lukt nu eenmaal nog niet goed genoeg, dat komt later wel. Oei, ik raak zijn piemel aan, ben ik nu een gewone vader of een pedofiel?

Kangoeroeën 

Na de geboorte zorgt huid-op-huidcontact voor een sterkere binding tussen ouder en kind. Zodra het kind met de blote huid tegen de ontblote borst zijn vader of moeder ligt neemt het de ademhaling over. Zowel ouder als kind raken hiervan ontspannen wat ervoor zorgt dat een onderling veilig gevoel gecreëerd wordt. In dit veilige gevoel wordt de binding steeds sterker. Het kind onthoudt de geur en stem van de ouder en ontwikkelt een vertrouwen (meer weten). Lees je even terug? Een veilig gevoel bij zowel vader als moeder.

Veiligheid en vertrouwen

Terug naar de douche. Als mijn kind zich veilig voelt bij mij, is dat dan afhankelijk van de kleren die ik aan heb? Het lijkt mij van niet. Ik kan mijn kind zowel met als zonder kleren een veilig gevoel geven door hem in zijn waarde te laten, door voor hem zowel fysiek als emotioneel te verzorgen, door hem te voeden en door hem te wassen. En als we dat doen door samen onder de douche te stappen en een Woezel en Pip badpuzzel te maken op de badkamertegels, dan is dat alleen maar gezellig.

Deze blog bevat affiliatelinks.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Maarten, je hebt helemaal gelijk. Wat een onzin om als mannen hun kind wast of lekker samen in bad speelt uit te maken voor pedofiel. Dan denk ik zelf dat degene die dat zegt misschien zélf pervers denkt. Voor mij maakt het niets uit of je met je dochter of zoon in bad stapt of onder de douche staat. Ik heb ook de vele reacties gelezen en ik vind ze ronduit schandalig. Maarten, je hebt dit inderdaad SUPER geschreven. Complimenten.
  Maarten…jij bent zelfs een ZÉÉR goede VADER. Een PAPA die zijn zoon helpt zodat hij later alles zélf kan. Dat heet gewoon opvoeden.

 • Volgens mij is het op dat punt behoorlijk uit de hand gelopen in onze maatschappij. Natuurlijk mag je je douchen en in bad met je kind! Ongeacht zoon of dochter….
  Mooi geschreven!

 • Super blogje! Helemaal met je eens. Hier wordt ook gezellig gebadderd met zoons en dochter. Diegene die roepen dat het pedofilie is hebben ofwel ontzettende complexen of denken echt heel pervers. Je bent een top papa!

 • Jij weet wat er hier thuis aan de hand is. Ik moet de eerste ‘hulpverlener’ nog tegenkomen met een greintje menselijkheid en medeleven. Alles wordt uit zijn verband getrokken. Maar goed, ik wil eigenlijk niet negatief op je blog reageren maar juist aangeven dat ik het een super stuk vind. Daar kunnen nog vele een voorbeeld aan nemen!! Heerlijk om lezen.

  • Het gaat in dit stuk dan ook niet om hulpverleners, maar om de thuissituatie waarin een ouder met zijn/haar kind onder de douche gaat/in bad gaat. Het uit zijn verband trekken gaat in dit geval dan ook niet over hulpverleners maar door allerlei verschillende mensen. Personen die verder kijken dan nodig is.

 • Goed artikel. Fijn dat het eens benoemd wordt. Het is aan ons, de ouders om onze kinderen te laten opgroeien tot fijne volwassen. Daar hoort het comfortabel zijn met je eigen lichaam ook bij. Dat geeft zelfvertrouwen en maakt ze weerbaarder. En ja, zelf het voorbeeld geven als ouder is daar onderdeel van. Daar hoort jezelf wassen en douchen ook bij, is niks erotisch of seksueels aan. Dat maakt de media ervan, door alle negatieve gebeurtenissen. Ieder normale verantwoordelijke ouder mag zelf bepalen hoe dat stukje opvoeding vorm krijgt. Kritiek is altijd makkelijker dan elkaar steunen!

 • Naakt douchen met je kind. Voor mij geen vraag. Ik douchte ook met mijn zoontjes naakt. Zij waren sowieso gewend mij naakt te zien. Als ze ’s morgens in bed erbij kropen was ik ook naakt. En ja, dan lagen ze op mijn buik. En als ik, zoals elke man, een ochtend-erectie had, draaide ik daar niet van weg. Kom op. Doe een beetje ontspannen. Dan is het allemaal geen issue. In bad of onder de douche, pakten ze ook wel eens mijn piemel beet en keken met belangstelling er naar. Verder niets.

  • Hey Hans, dankjewel voor je reactie. Voor kinderen zijn piemels heel interessant. De bekende poep en plasfase. Ik vind het prima om met ze onder de douche te staan, maar leer ze wel dat een piemel voor hunzelf is.

 • Deze blog is al van een aantal jaar geleden, maar nog steeds (helaas) actueel. Mannen en vrouwen die hun kind op de mond kussen worden digitaal gelincht. Hoe bizar!! Ik vraag me dan net als een aantal van de mensen die op jouw blog hebben gereageerd of deze mensen zelf niet een steekje los hebben als ze douchen/badderen met je kind en en kus geven als iets seksueels betitelen.

  Hoe bekrompener (is dat een woord??) er gedaan wordt over bloot hoe onzekerder een kind wordt. Een onderzoek een paar jaar geleden wees uit meiden die samen douchen na het sporten veel minder gene hadden over hun lijf en zich zekerder voelde, je ziet immers dat niemand eruit ziet als een Barbie.

  In de thuis situatie is het hetzelfde, wanneer er normaal gedaan wordt over bloot groeien kinderen seksueel gezonder op dan kinderen uit gezinnen waar bloot taboe is.

 • Ik ben nu een man van 67 jaar. Kinderen volwassen. Maar toen ze nog klein waren en wat groter dan klein hebben we altijd samen gedoucht of in bad gezeten. Dochter en mijn 2 zonen. Niet allemaal tegelijk, hoewel mijn dochter, de oudste wel met de 2 jongens heeft gebadderd. Waarom is het voor velen zo raar en reageert men zo panisch op het naakt samen zijn van ouder en kind en dan met name als het de vader is die het doet. Ik vind dit nog steeds onbegrijpelijk. Ik vind het een bezwarende gedachte gang van dit soort bekrompen type mens.

  • Mensen lopen teveel met rare gedachtes in hun hoofd dat naakt zijn tussen vaders en kinderen niet kan. Pedofilie en misbruikzaken in de media hebben een vertekend beeld gegeven en daarmee de combinatie mannelijk naakt en kinderen direct een zure smaak gegeven. Idioot eigenlijk, want er is niks mis als iedereen zich er prima bij voelt.