Salades stapelen bij The Fresh Factory

Alsof we bij de McDonalds stonden aan de bestelzuil, maar nu geen hamburgers maar broodjes en salades. De kids vonden het even leuk en scrolden door alles heen. “Oeh zalm, die wil ik en dan die kaas erbij en aardbeitjes…”, Liam vindt het schitterend en kiest de ingrediënten waar hij zin in heeft. Precies dat is het concept van The Fresh Factory in Nijmegen.

Salades tussen de plantjes

In de binnenstad van Nijmegen is een nieuwe saladebar te vinden. Geen standaard kant en klaar bakjes die je zo mee kunt nemen, maar een horecagelegendheid met een compleet nieuw concept. Zodra je binnenstapt waan je jezelf in een soort van stadstuin met een futuristisch tintje. Geen felle lampen, maar een fijn rustgevend licht dat versterkt wordt door planten langs de wanden. Centraal in het midden staat de open keuken waar alles vers wordt bereid. Van salades en broodjes tot smoothies en smaakwater. Het leuke is dat je als klant zelf bepaald hoe het er uit gaat zien en welke smaken je wilt toevoegen. Creëer je eigen smaakvolle fantasie is het principe van The Fresh Factory.

Jij kiest, dus jij bepaalt

Aan de wand hangen twee bestelzuilen, dit aantal wordt in de toekomst wellicht nog uitgebreid, waar je als klant kunt kiezen uit het complete assortiment. Om het je gemakkelijk te maken zijn er al een aantal salades, broodjes en drankjes voor je samengesteld, maar je kunt ook vanaf de basis alles samenstellen. Voor salades en broodjes kun je niet enkel kiezen uit standaard ingrediënten als tomaat, komkommer en kaas. Het leuke is dat je ook de keuze hebt als verschillende boontjes, zeewier of krekels en meelwormen. Het aanbod is zo groot dat kiezen niet alleen leuk, maar ook best lastig is. Eigenaar Mark vertelde ons dat bij de indeling van de bakjes waarin de componenten zitten, constant aanpassingen worden gedaan omdat de klanten onverwachts meer kiezen voor de “ongewone” ingrediënten in plaats van de standaard dingen.

Een allergie hindert niet

Wil je graag een smoothie, maar ben je lactose intolerant dan heb je hier toch een uitgebreide keuze. Naast melk en yoghurt kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor kokos-, amandel- en sojamelk. Voor ons hartstikke fijn aangezien Kyran nogal snel reageert op zuivelproducten. Wat goed is om te zien is dat na elke bereiding snijplanken, messen en blenders grondig schoongemaakt worden. Kun je ergens niet tegen, dan zul je dat niet in jouw eten of drinken krijgen van de bereiding van de vorige klant.

Speels eten voor kinderen

Eten bij The Fresh Factory is niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens leuk voor kinderen. De bestelzuil is een leuk speeltje, want de plaatjes spreken al erg tot de verbeelding. Bij de werkplek kun je in de bakjes kijken wat er allemaal in zit. Voor de hele kleintjes is het handig als papa of mama hun kroost even optilt. Een doorzichtige wand rond de complete keuken voorkomt dat je bij het eten zelf kunt komen, op de uitdeelplek na dan.

Het wordt een extra feestje voor kinderen, want voor hen staat er altijd een kleine traktatie klaar. Onze kids kregen allebei een mini saladebakje met kleingesneden tomaat en komkommer. Erg leuk, maar deze smaken vallen niet allemaal in goede aarde bij elk kind. We hebben daarom eens besproken welke smaken kinderen nog meer lekker vinden en kwamen uit bij worteltjes (geraspt nog leuker) en paprika. Een idee dat waarschijnlijk verder opgepakt gaat worden. French veggies vallen bij de kids ook erg goed. Een klein frietzakje gevuld met rauwkoststicks wortel en selderij met daarop een dipsausje. De wijze van presentatie zorgt ervoor dat kinderen het al willen proeven.

Milieuvriendelijk?

De start van The Fresh Factory is niet helemaal gegaan zoals ze wilden. Hun idee is het om naast goed eten maken ook milieuvriendelijk bezig te zijn. Dat betekent voor hun ook dat bekers en bakjes afbreekbaar moeten zijn. De beoogde spullen waren door de Corona-crisis niet leverbaar waardoor er tijdelijk met alternatieven wordt gewerkt. We hebben het erover gehad hoe het nog vriendelijker kan door bijvoorbeeld herbruikbare artikelen te gebruiken. Klanten tegen een meerprijs een rvs-rietje laten aanschaffen of een eigen saladebakje. Neem je eigen beker of bakje mee om te laten vullen waarbij je een bereiding maakt in een af te wassen maatbakje. Het mooie is dat de wens op verbetering er is en er in de toekomst steeds meer naar gekeken gaat worden.

Meenemen of zitten blijven

Een salade of broodje eten kun je overal. Ons plan was oorspronkelijk om onze lunch als een picknick te gaan eten ergens in een stadspark. We zaten samen met de eigenaar van The Fresh Factory even achterin het restaurant op één van de weinige zitplekjes met een smaakwatertje. We zaten er zodat hij iets meer kon vertellen over het concept en alle keuzes die er zijn. Over hoe sommige dingen nog gefinetuned gaan worden en dat er in de toekomst wat meer zitplekken en krukken bijkomen zodat er ook binnen gegeten kan worden. Uiteindelijk waren het Liam en Kyran die liever hier bleven eten dan een plek in de stad zoeken. Bij het zien van al het lekkers konden ze gewoon niet meer wachten en ik geef ze gelijk.

Een lekkere ervaring

Als kind at ik zelf vrij weinig salades. Hooguit een blaadje sla met een beetje zout er op. Nadat ik op mezelf ging wonen en samen met Chantal steeds meer salades ging ontdekken, ben ik steeds meer smaken gaan waarderen. Had je mij vroeger meegenomen naar The Fresh Factory, dan was ik daar zeg maar niet heel gelukkig mee geweest. Nu echter kies ik allerlei elementen en stel zo een lekkere maaltijdsalade samen helemaal naar mijn smaak. Hoe fijn is het dat mijn jongens, en dan vooral Liam, zelf kiest wat hij in zijn salade wilt. De meest bijzondere combinaties kan hij maken en dan wordt het nog lekker ook. Voor iedereen die er niet van houdt om vast te zitten aan standaard gerechten waarbij componenten niet weggelaten kunnen worden, is dit concept een zegen. Geen bakjes met daarop een sticker dat je een uitzonderingsgevalletje gaat eten, maar gewoon jouw gerecht! Voor herhaling vatbaar, dat zeker.

Voor het schrijven van deze blog zijn wij uitgenodigd om een hapje te komen eten.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *