Review: Raad eens hoeveel ik van je hou (theater terra)

Het is 2007, Chantal en ik leren elkaar kennen en het is direct raak. In één klap zijn we een setje. Aangezien we ver van elkaar vandaan wonen bellen we elkaar meerdere keren per dag en één van de zinnetjes die we gebruiken is ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’. Het bijhorende boek van kleine haas en grote haas stond al snel in onze boekenkast. Nu lezen we het voor aan Liam en straks ook aan baby twee. Een aantal maanden geleden hoorden we dat theater terra er een voorstelling van zou maken. Al snel hadden we de kaartjes besteld, en het mooiste is… precies op de verjaardag van Chantal speelden ze in Nijmegen, hier heel dicht bij.
Liam en het theater
Hoewel de voorstelling bedoelt is voor kinderen met de leeftijd van 4+ besloten we er toch heen te gaan met Liam (2 jaar). Mocht het niet lukken, dan konden we altijd nog tussendoor weg gaan. Naar het echte theater waren we nog niet met hem geweest, maar met verschillende Sprookjesboom-voorstellingen achter de rug hadden we het gevoel dat het moest kunnen.
Met zijn hazenknuffel, mee van thuis, zat hij tussen ons in op de stoelverhoger. Het begin van de voorstelling hield hij het vol, maar al snel zat hij bij ons op schoot of stond hij tussen twee stoelen door te kijken. Soms vond hij het wat spannend en andere momenten lachte hij voluit. Wijzend op de poppen vertelde hij welke dieren hij allemaal zag en dat de blaadjes van de boom waaiden. Hij genoot en wij net zo hard, van de voorstelling en van Liam. Zo af en toe keken Chantal en ik elkaar even aan: “Raad eens….”
De voorstelling
Tijdens deze voorstelling beleven we de liefde van een vader en zoon voor elkaar. Samen wonen de twee hazen in een holle boom die prominent op het podium staat. Door de hele voorstelling heen komen we langs een hele reeks aan dieren. Van vuurvliegjes tot zwanen en van een kikker tot allerlei vogels. Sommige dieren spelen slechts een klein rolletje, andere zijn bepalend voor de scene. Vier seizoenen komen in een uur voorbij en laten de kleine haas verbazen wat er allemaal gebeurd. Regelmatig gaat grote haas op pad om eten te zoeken, de kleine haas mag niet mee. Pas als hij zo groot is als het hek waar hij niet voorbij mag. Elk seizoen stelt kleine haas aan zijn grote papa de vraag “Raad eens hoeveel ik van je hou” waarbij telkens een ander antwoord klinkt. Van ochtendgymnastiek in de lente (met een geweldige geluidsgrap) tot een boze bij in de zomer, een eekhoorn die voor de gek gehouden wordt in de herfst en een zieke papa in de winter. Elk seizoen gebeurd er iets en telkens wisselt het decor op subtiele wijze. Witte doeken die tevoorschijn komen maken een prachtig winterlandschap dat ondersteund wordt door subtiel vallende sneeuwvlokjes vanuit de lucht. Grote wortels komen dansend voorbij als kleine haas droomt van lekkernijen. Mooi is het om te zien dat als kleine haas toch over het hek heen is, de zieke papa naar buiten komt en de kids in de zaal meteen roepen dat de kleine haas weg is gegaan. Even lijkt het alsof grote haas gaat reageren op de kinderen, maar blijft toch netjes binnen het script dat ruimte geeft voor de reactie van de kinderen zonder er verder op in te gaan. Ondanks dat grote haas niet direct reageert hebben de kids toch het idee dat er naar hen geluisterd is.
Als het uiteindelijk weer lente is, zien we de maan opkomen. Grote en kleine haas zitten naast elkaar op een tak en terwijl de kleine haas in slaap valt zegt papa: “Ik hou van jou helemaal tot aan de maan… en terug!”
Poppenspel
Vier spelers zorgen voor alle poppen die op het toneel verschijnen. Soms met drie spelers aan één pop, soms meerdere poppen tegelijk door één speler. Het is duidelijk waar de klasse van theater terra ligt. Met minimale handbewegingen worden de poppen tot leven gewekt. Al snel geloof je dat er een jong hazenkind op het podium staat dat zich verwonderd, dat verdrietig is, dat uitzinnig blij is en dat heel veel van zijn vader houdt. Het knappe is dat zelfs met boomblaadjes een compleet spel gespeeld kan worden wat lijkt op een moderne dans. Vier dansers die aangeven dat de herfst begonnen is. “Kijk papa, blaadjes boom vallen waaien.”

theater terra: “Raad eens hoeveel ik van je hou is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar. Van september 2015 tot en met april 2016 te zien in de Nederlandse en Vlaamse theaters.”

Meet een greet
Na elke voorstelling komt kleine haas nog even naar de foyer om samen met de kinderen op de foto te gaan. Vol geduld en volledig in rol praat haas tegen de kinderen en geeft ze aanwijzingen: “Kijk, de foto, zeg tostiiiiiiiie”. Liam moest zijn eigen haas eerst even laten zien voordat hij zelf dichterbij durfde. Toch best een beetje spannend, maar o zo leuk. Nadat hij eenmaal geweest was, wilde hij telkens terug. Toch maar even een kartonnen versie van het boekje bijgehaald zodat hij zelf ook kan gaan bladeren.

Fotomateriaal:
Persfoto's theater terra
Maarten Fest
Ook naar de voorstelling:
Voor kaartjes, prijzen en speeldata kijk je op de website van theater terra

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *