
Het kan heerlijk ontspannen zijn om met z’n allen aan tafel te gaan zitten om samen iets moois te maken. Lekker creatief bezig zijn, even lekker knutselen. Als het dan ook nog eens iets is wat past bij je hobby, dan is het helemaal leuk. Via Uitgeverij Deltas ontvingen wij het Pokémon Origami boek. Benieuwd of dit heerlijk ontspannen knutselen was of dat we er toch wat meer moeite mee bleken te hebben? In deze review nemen we je mee in onze poging tot het vouwen van een Pokémon.
Inhoud
Wat Uitgeverij Deltas zegt
Breng je favoriete Pokémon tot leven met de kunst van origami! Van Pikachu en Bulbasaur tot Gengar en Mudkip, in dit boek vind je alles wat je nodig hebt om je eigen papieren Pokémon te vouwen: – eenvoudige stap-voor-stap_instructies met duidelijke afbeeldingen – voorgedrukte vouwblaadjes voor elke Pokémon – handige voorbeelden van de afgewerkte origami-figuren – tips en tricks om de scherpste vouwen te maken Goed voor urenlang vouwplezier!


Even doorbladeren
Het eerste wat wij altijd doen als we een nieuw boek in handen krijgen is rustig doorbladeren. Van begin tot eind nemen we het door om te zien wat er allemaal in staat. Het boek begint met een uitleg over hoe je de vouwpijltjes moet lezen en op welke manier je moet vouwen. Je krijgt te lezen dat het boek begint bij de makkelijkste Pokémon om te vouwen en dat het daarna steeds een stapje moeilijker wordt. Na de instructies krijg je van elke Pokémon die in het boek zit een apart hoofdstuk met stap voor stap vouwinstructies. Achter in het boek zitten de vouwblaadjes die je uit het boek moet knippen.
Tip: Wil je het boek intact laten en de vouwopdrachten vaker kunnen doen, maak dan een kleurenkopie van de bladzijde voor eigen gebruik. Zo kun je een Origami Pokémon ook enkele keren oefenen voor als het niet zo goed lukt.


Moet die vouw nou zo?
Nadat we een Pokémon hadden uitgekozen om te gaan vouwen kon de pret gaan beginnen. Tsja hoe moest dit nou eigenlijk? We vouwden het uitgeknipte papiertje een keer, en nog een keer. Blaadje omdraaien en nog een vouw? Uhm zo? Of…… nee toch niet, of wel? Ik zal kort zijn, we kwamen er niet echt uit. Heel erg bedreven zijn we namelijk niet met vouwen. Na een tijdje van alles proberen en steeds hoger oplopende frustratie hebben we het boek toch maar aan de kant geschoven.
Niet veel later ontmoeten we tijdens een workshopdag iemand die les gaf in Origami. Ze bleek in Nederland een van de weinig meesters te zijn in de Japanse vouwkunst. Bakken vol met voorbeelden had ze bij zich. Ze vertelde ons dat ze het Pokémon Origami boek ook thuis had. Naar haar mening is het boek pas geschikt voor gevorderde vouwers die de vouwtaal goed beheersen. Het was dus niet zo gek dat wij er als leken niet echt uitgekomen waren.
Puntjes ter verbetering
Ikzelf vind het altijd zonde om in een boek te gaan knippen, zelfs als het een knutselboek is. Achter in het boek zou ik een soort envelop maken waarin de vouwblaadjes los zouden zitten. Zo kun je het boek heel laten.
Instructies via YouTube zouden niet verkeerd zijn. Er bestaan op dit platform al heel wat filmpjes hoe je figuurtjes kunt vouwen die geschikt zijn voor kinderen. Plaats in het boek, bij de instructies een QR-code naar het bijhorende filmpje en je kunt de plaatjes tegelijkertijd met het filmpje gebruiken om je Pokémon te kunnen vouwen.
Helaas niet zo geslaagd voor ons
Hoewel de vormgeving en de resultaten (als het lukt) erg leuk gedaan zijn, is voor ons het boek niet helemaal geslaagd. Misschien hadden de instructies toch wat makkelijker moeten zijn en het niveau van het vouwwerk wat lager. Ben jij wat handiger in vouwen dan wij en vind je Pokémon leuk, dan is dit boek waarschijnlijk meer voor jou bedoeld.
Leuke creatieve Pokémon alternatieven
Vind jij net als wij origami toch net een stapje te ver gaan, maar wil je toch creatief aan de gang gaan met je favoriete Pokémon? Dan heeft Uitgeverij Deltas meerdere boeken uitgegeven waar je uit kunt kiezen:
Leren tekenen met Pokémon
Spelletjes en kleuren