Review Paddie’s Zandkastelen van Megableu

review paddie's zandkastelen van megableu

Weet jij Paddie het schildpadje veilig aan de andere kant van het strand te krijgen zonder dat de krab hem te pakken krijgt? In het strategische dobbelspel Paddie’s Zandkastelen van Megableu bouw je een muur van zandkastelen om het schildpadje te beschermen en probeer je als eerste veilig aan de overkant te komen. Lees meer over dit strategische bingo-spel dat wij mochten uittesten en al vele malen gespeeld hebben.

Als eerste naar de overkant

Het schildpadje Paddie wil samen met zijn vriendjes naar de overkant van het strand komen, maar welk schildpadje komt als eerste aan. Door geluk te hebben met dobbelen en de juiste symbolen te kiezen, bepaal jij als speler een eigen strategie om te winnen. Voordat je gaat spelen kies je eerst voor welke spelvariant je gaat, klassiek of interactief. Zodra je gekozen hebt kun je gaan spelen. Ben jij de eerste die aan de overkant komt, dan roep je “GO PADDIE GO!” om de anderen te laten weten dat jij gewonnen hebt.

Voordat je begint te spelen

Zin om Paddie’s Zandkastelen te spelen? Dan is het tijd om het spel klaar te zetten. Elke speler kiest een speelbord uit. Maakt niet uit welke. Het leuke is dat geen enkel speelbord hetzelfde is al bevatten ze precies dezelfde symbolen en kleuren. De volgorde van de symbolen is op elk speelbord anders zodat je elkaars strategie niet kunt kopiëren met dezelfde uitkomst. Tussen de borden leg je alle zandkastelen neer zodat iedereen er makkelijk bij kan.

Spelen maar!

Nog even, voordat je begint kies je de speelmodus die jullie willen gaan doen. In de Klassieke versie speel je met gesloten borden (je ziet elkaars bord niet) en in de interactieve kun je elkaars bord wel zien. Beide spellen vereisen een andere strategie, maar de uitkomst is hetzelfde: breng je schildpadje veilig naar de overkant.

go paddie go

Paddie’s Zandkastelen: Klassieke speelmodus

Spelvariant zonder Paddie’s Zandkastelen dobbelsteen.
De jongste speler begint en kiest een gekleurd symbool uit op zijn of haar bord. Deze wordt hardop genoemd. Elke speler zoekt dit gekleurde symbool op het eigen speelbord en zet daar een zandkasteel op. Zodra iedereen een zandkasteel heeft geplaatst is de volgende speler aan de beurt. Om te winnen heb je een gesloten rij zandkastelen nodig naar de overkant van het bord. De rij zandkastelen moet naar twee zijdes van dezelfde kleur gaan. Van geel naar geel, blauw naar blauw en van rood naar rood. Goed opletten, want er zijn meerdere routes mogelijk. Voor je het weet heb je meerdere opties om een rij af te sluiten en “GO PADDIE GO!” te roepen. Degene die dit als eerste kan doen wint. Deze spelvariant is een makkelijke starter en kan een opwarmertje zijn voor de interactieve speelmodus.

Paddie’s Zandkastelen: Interactieve speelmodus

Spelvariant met Paddie’s Zandkastelen dobbelsteen
Op zoek naar iets meer uitdaging, geluk en strategie? Dan kies je voor de interactieve speelmodus. In deze spelvariant kun je de speelborden van de andere spelers zien en maak je gebruik van de dobbelsteen. Per dobbelbeurt bepaal je of je voor je eigen rij zandkastelen gaat of dat je de ander gaat dwarszitten zodat die zijn rij niet kan afmaken. Het wordt dus een graadje moeilijker dan in de Klassieke speelmodus. Extra denkwerk. Zodra je aan de beurt bent rol je met de speciale dobbelsteen, deze bepaalt wat je die speelbeurt mag doen. De dobbelsteen kan de kleur van een vakje bepalen, of je twee dezelfde symbolen moet plaatsen op het bord of dat je tegenspeler een keuze mag maken. Met een geluksrol krijg je alle touwtjes in handen en heb je een vrije keuze. Ook in deze spelmodus geldt dat iedereen dezelfde gekleurde symbolen moet bedekken met een zandkasteel. Jouw keuze kan dus ook goed uitvallen voor je tegenspeler. Wie weet als eerste Paddie naar de overkant te krijgen en roept “GO PADDIE GO!”?

Wat zit er in de doos van Paddie’s zandkastelen?

inhoud van de doos paddies zandkastelen

Om het spel te spelen heb je niet heel veel nodig. Alles wat je nodig hebt zit in de doos, op een portie geluk en strategisch denken na:

  • 4 verschillende spelborden
  • Paddie’s zandkastelen dobbelsteen
  • 76 zandkastelen
  • Boekje met spelregels

Over Paddie’s zandkastelen

paddie's zandkastelen van megableu
  • Aantal spelers: 2-4 spelers
  • Speeltijd: ongeveer 15 minuten per potje
  • Leeftijd: vanaf 6 jaar
  • Twee verschillende spelvarianten
  • Uitgever: Megableu
  • Adviesprijs: €24,99 (koop nu bij Bol.com)

Een paar potjes achter elkaar

Als de doos van Paddie’s Zandkastelen tevoorschijn komt uit de spelletjeskast, dan is dat niet voor slechts één potje. Meestal spelen we er een paar achter elkaar en dat kan wisselen van spelmodus. Vaak kiezen we voor de klassieke modus omdat dit snel te spelen is en iets meer afhangt van je eigen keuzes zonder dat je pech kunt hebben door de dobbelsteen. Dat laatste kan nog wel eens frustrerend werken bij de jongens. Toch spelen we ook de interactieve modus regelmatig en laten we ons geluk deels afhangen van wat de dobbelsteen zegt. In het spel moet je goed op blijven letten, want hoewel je gefocust kunt zijn op een bepaalde route, kan het zomaar voorkomen dat een andere route plotseling veel sneller gaat en je de kansen moet gaan spreiden. Paddie’s Zandkastelen ziet er leuk uit en speelt ook nog eens lekker weg. Geen moeilijke regels, maar vanaf de start makkelijk te spelen zonder eerst heel veel regels te moeten leren.

Megablue spellen favoriet bij ons thuis

De Belgische speluitgever Megablue is bij ons thuis geen onbekende. Sterker nog, we hebben een aantal van hun spellen in de kast staan die regelmatig gespeeld worden. Regelmatige bezoekers van Papa’s wereld hebben ze dan ook al meerdere keren voorbij zien komen als reviews. Denk bijvoorbeeld aan Oma’s Woeste Waslijn, Wolfkracht 10, Bank Attack en recent nog een winactie met Koning Schaak. Daarnaast kun je ze terugvinden in de filmpjes die we maakten tijdens verschillende edities van het Spellenspektakel. De kracht in de spellen van Megablue zit hem in simpele regels, snel kunnen spelen en daarnaast het aanpassen van niveaus op de spelersgroep. Echt spellen voor het hele gezin die er ook nog eens leuk uitzien.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *