Review: Kwebl, gebarentaal bij de hand

kwebl_uitgelicht
Twee handjes proberen mij iets duidelijk te maken, hij wil iets van me. Doordat we hier in huis een beetje gebruik maken van gebarentaal  voor kinderen, kunnen we met onze kids communiceren terwijl ze nog niet kunnen praten. Bij Liam heeft het veel frustratie gescheeld doordat hij kon ‘zeggen’ wat hij wilde. Krijg als dreumes maar eens ’toetje’ en ‘koekje’ te zeggen. Wedden dat je als ouder ze telkens door elkaar haalt door de uitspraak? Zeg de woorden maar eens hardop en luister naar het minimale verschil. Hoor je het niet, spreek het dan eens uit als een dreumes.
Er bestaan verschillende programma’s om gebarentaal te leren aan je kind. Op Papa’s wereld heb ik er vaker over geschreven. Relatieve nieuwkomer voor deze manier van communiceren is Kwebl.
Het doel van Kwebl
De huidige app is onderdeel van een compleet concept om ouders samen met kinderen aan de slag te laten met oefenen van gebarentaal. Een complete app die er geheel op gericht is om spel en interactie tussen ouder en kind te stimuleren.
Van idee naar eerste app
Tijdens Kiindfestival 2016 ontmoette ik een van de ontwikkelaars van Kwebl. Casper Lautenbach vertelde me dat hij op de kunstacademie zich specialiseerde in het ontwikkelen van apps. Voor een klant maakte hij een concept en prototype van dit programma, helaas waren de wensen van de klant anders en zou het concept in de prullenbak verdwijnen. Doordat hij het concept getest had op een school met dove/slechthorende kinderen en een kinderdagverblijf met kindjes met autisme en down, zag hij hoeveel gebaren toevoegt. Het enthousiasme van docenten, begeleiders en ouders zorgde ervoor dat hij besloot dat het project door moest gaan.
Goed, terug naar de huidige app. Kwebl is op dit moment een woordenboek op je telefoon die vol staat met filmpjes waarop de gebaren voorgedaan worden. Ik kan de complete werking voor je beschrijven, maar denk dat het instructiefilmpje het veel duidelijker maakt:

Dit woordenboek is ontstaan door dat Casper op verschillende forums zag dat ouders naar de gebaren voor verschillende woorden vragen. Met gebruik van ervaringsdeskundigen werden filmpjes opgenomen waarbij gebruik gemaakt van de officiële gebaren uit het NGT (Nederlandse Gebarentaal). Met de filmpjes ontstond een database met momenteel zo’n 400 verschillende gebaren.
Mijn ervaringen met Kwebl
De app staat nu een tijdje op mijn telefoon. Via Casper kreeg ik een linkje om het programma eens uit te proberen en mijn mening te geven. Het gebruik is erg simpel, in één oogopslag is direct duidelijk hoe het te gebruiken is. Toch zit er stiekem nog een optie in die je moet ontdekken. Zoek je op een specifiek trefwoord zoals ‘speeltuin’, dan zul je ontdekken dat in de resultaten ook woorden als ‘glijbaan’ en ‘schommel’ aangegeven worden. Op deze manier zit er ook een stiekeme categorie zoekopdracht in. Het zou mooi zijn als deze categorieën als een aparte zoekoptie in een menu zouden zitten.
Gebruik je een woord vaker in de zoekopdrachten, dan kun je het met een sterretje bovenin markeren als favoriet. Uiteraard heb ik dit voor deze blog even gedaan met het woord ‘papa’:


Ik beschreef net de stiekeme zoekfunctie voor thema’s, maar de basisoptie is het zoeken op alfabet. Deze functie is direct zichtbaar als je op ‘Zoeken’ tikt. Het komt dan vanaf onder uit je scherm omhoog. Hoe zit het dan met woorden met een dubbele betekenis? Deze kunnen een opmerking tussen haakjes erbij hebben staan die duidelijkheid geeft welke bedoelt wordt. Ik schrijf expres kunnen, want nog niet alle woorden hebben dit. In de app staat ‘alsjeblieft’ bijvoorbeeld als de gevende vorm, maar had er ook een filmpje met de vragende vorm kunnen zijn.

Het grootste kritiekpunt wat ik ben tegengekomen is dat de woorden enkel met het handgebaar worden gedaan. Gebarentaal wordt normaal gesproken ondersteund door expressie in het gezicht en het uitspreken van de woorden. Ondanks dat de filmpjes duidelijk zijn, komt het zo wat steriel over. Wat dan wel weer prettig is, is dat er gebruik gemaakt is van meerdere ervaringsdeskundigen waardoor het geen grote eenheidsbrij wordt en je wat afwisseling krijgt. De personen in de filmpjes zijn geen tolken, maar hebben allemaal gebarentaal als hun moedertaal.
screenshot_20161001-232801.png
Op dit moment staat de gebarentaal hier even op een wat lager pitje en gebruiken we het niet zoveel omdat Liam al goed kan praten. Kyran krijgt nu met acht maanden de eerste kennismaking via de Lotte en Max dvd’s. Zodra we weer actiever worden gaat deze app zeker vaker gebruikt worden. Het makkelijke is dat het op je telefoon staat en dus altijd bij de hand is.
Verschil in iOS en Android
iOS en Android zijn de twee belangrijkste systemen als het gaat om apps uitbrengen. Voor beide systemen is dan ook een versie gemaakt. Doordat de systemen niet alles op dezelfde manier ondersteunen, is er een verschil tussen de apps. De iOS-versie heeft bijvoorbeeld de functie om filmpjes tussendoor te pauzeren en te scrollen tussen de frames. In Android lukt dit helaas niet waardoor het filmpje daar in een loop blijft afspelen. Doordat Android slechter met video omgaat en ook nog eens verschilt per versie en telefoonsoort zal hier voorlopig nog geen aanpassing in komen.
Waarom een ‘onaf’ programma op de markt?
Het complete concept komt binnenkort uit, maar ook de app heeft nog wat verbeteringen die mogelijk zijn en die zullen in de updates ook komen. Als het complete lesprogramma nog niet klaar is, waarom werd dan toch het woordenboek in de appstores gezet? Casper zegt daarover: “Het doel van de app ‘nog niet af’ uitbrengen is omdat je op die manier, samen met ouders en kinderen’ tot een betere app kunt komen.” Op de verschillende forums, facebookpagina’s en via de website zelf wordt dan ook om feedback gevraagd. Goede ideeën kunnen in latere versies ingebouwd worden. Zo kan er steeds meer tegemoet gekomen worden aan de wensen van de gebruikers.
De toekomst van Kwebl
Complete programma? Ja, Kwebl is op dit moment nog een app op de telefoon, maar zal binnen enkele weken een update krijgen naar het complete programma voor de iPad. Het woordenboek is dan meer een aanvulling op het complete concept. Het toekomstige programma op de iPad zal een leidende rol gaan spelen in de interactie tussen ouders en kind, maar het echte werk gebeurt daarbuiten.
Downloaden
Voor een klein bedrag kun je de Kwebl app aanschaffen en installeren:
Download voor iPhone
Download voor Android

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *