Review Geomag, tweevoudig winnaar vakjury Speelgoed van het Jaar

geomag, speelgoed van het jaar, constructie speelgoed

Als speelgoed door een vakjury maar liefst twee prijzen krijgt voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing, dan vraagt dat gewoon om gespeeld te worden. Heeft het die prijzen naar ons idee ook daadwerkelijk verdient? We besloten daarom de proef op de som te nemen en dit constructiespeelgoed eens flink uit te testen.

Een gouden ouwe onder het speelgoed

Geomag is geen nieuw speelgoed, het bestaat al veel langer. In 1998 werden de eerste magnetische staafjes en balletjes verkocht. Het is hét bekende speelgoed dat je laat bouwen op een bijzondere manier. Al vele jaren spelen kinderen (en volwassenen) met dit constructiespeelgoed. Vaker zien we tijdens de Speelgoed van het Jaar verkiezing speelgoed verkozen worden dat al veel langer bestaat, maar dat of opnieuw uitbracht is na vele jaren afwezigheid of dat een flinke vernieuwing heeft doorgemaakt. In het geval van Geomag is er een compleet nieuwe lijn uitgebracht waarin er gebruik wordt gemaakt van 100% gerecycled plastic. Het bedrijf is flink aan het investeren in duurzaamheid en dat betaald zich uit in een vakjury prijs in de categorie ‘Duurzaam’.

Bouwen met staafjes en bolletjes

De magneetstaafjes kunnen aan elkaar klikken, maar met de metalen bolletjes ertussen kunnen er echt bouwwerken mee gemaakt worden. Door de bolletjes kunnen meerdere staafjes in allerlei richtingen bij elkaar op één punt gebracht worden. Op deze manier kun je zowel naar de zijkanten als naar voren en naar boven staafjes plaatsen. Al snel ontstaat zo een 3d-bouwwerk. Nog leuker wordt het als je gebruik maakt van de panelen die er in verschillende geometrische vormen en formaten zijn. Deze plaats je tussen je constructies om de zijkanten deels af te dichten. De paneeltjes zijn niet magnetisch, maar passen exact tussen de staafjes waardoor ze op hun plek gehouden worden.

Geduld en inzicht

Spelen met Geomag vereist wel wat geduld. De staafjes blijven namelijk niet zo makkelijk rechtop staan zonder steun. Dat wil zeggen dat ze makkelijk omklappen terwijl je ruimtelijk aan het bouwen bent. Een goed 3d-figuur maken kost dus wel wat oefening, tenzij je een natuurtalent bent. Wij kregen de Geomag Super Color Recycled 78 dlg opgestuurd om uit te proberen. Tijdens onze test vond Liam het helemaal geweldig om hiermee aan de slag te gaan. Nu pakt hij het er regelmatig bij op de momenten dat hij veel prikkels gehad heeft en zich wil terugtrekken. Hiermee bouwen geeft hem een soort van rust omdat hij er geconcentreerd mee bezig is. Het omklappen van de staafjes kost dan soms wat frustratie, maar dit lost hij op door het nogmaals proberen te bouwen. Lukt het even niet, dan neemt hij afstand en probeert het later nog eens.

Speelgoed dat vraagt om uitbreiding

Deze set bevat 78 onderdelen verdeeld over staafjes, balletjes en panelen. Het getal klinkt aardig wat, maar als je aan het bouwen bent ontkom je er niet aan dat je eigenlijk wel groter en ingewikkelder aan de slag wilt gaan. Dat vraagt dus om uitbreiding met een of meerdere sets. Gelukkig is dat mogelijk, want in loop der jaren zijn er al heel wat bouwsets uitgegeven met verschillende formaten en kleuren. Zelfs staafjes en panelen met glitters zitten in het assortiment. Om het nog leerzamer te maken, zijn er zelfs sets verkrijgbaar waarin beweging mogelijk is en de balletjes via knikkerbanen getransporteerd worden. Meer weten, kijk dan naar het uitgebreide assortiment.

Duurzaam leren

Het Geomag speelgoed draagt het STEM keurmerk, een kwaliteitskenmerk voor speelgoed dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de manuele vaardigheid, sociale interactie, creativiteit, concentratie en leren. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Bovendien kiest Geomag voor duurzame materialen en zijn de bouwstenen gemaakt van 100% gerecycled plastic.

geomag, speelgoed van het jaar, constructie speelgoed

Speelgoed van het Jaar verkiezing

Jaarlijks vindt de Speelgoed van het Jaar verkiezing plaats waarbij zowel een vakjury als het publiek mag stemmen op hun favoriete speelgoed of spel. In 2021 is de opzet ietwat veranderd. Voorheen selecteerde de jury enkele nominaties waarna het publiek mag stemmen. Sinds 2021 kiest de vakjury al enkele winnaars per categorie en mag het publiek daaruit zijn publiekswinnaar kiezen. Geomag heeft vakjury prijzen gekregen in de categorieën ‘6 & 7 jaar’ en ‘Duurzaam’.
Bekijk hier alle vakjury winnaars van 2021.

Eens met de jury?

Zijn wij het eens met de jury? Verdient Geomag inderdaad een vakjury prijs? Wij denken van wel, ondanks dat het concept niet nieuw is. Door gebruik te maken van gerecyclede materialen laat Geomag zien het speelgoed duurzamer te maken en daarmee is er daadwerkelijk een vernieuwing aangetoond. Een prijs in de categorie ‘Duurzaam’ is dan ook terecht. Een prijs in de categorie ‘6 & 7 jaar’ is mogelijk, maar dit speelgoed is leeftijdsloos en wat dat betreft hoeft deze prijs dan niet per se uitgereikt te worden. Het is wel een goede leeftijd om met Geomag te starten aangezien het wat inzicht en motoriek vereist.

Stemmen op Geomag Super Color Recycled 78 dlg

Vind jij dat Geomag Super Color Recycled 78 dlg een publieksprijs verdient? Stemmen kan tot 25 oktober 2021 op de website van Speelgoed van het Jaar. Alle Publieksprijzen worden op 2 november bekendgemaakt. Breng jij je stem uit, dan maak je bij hen kans op verschillende prijzen.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *