
Maak je klaar voor een compleet nieuwe vertelling en interpretatie van een klassiek sprookje. Wie naar de nieuwe Disney film Snow White gaat, moet eigenlijk de klassieke tekenfilm uit 1937 helemaal links laten liggen. Snow White 2025 is namelijk helemaal 2025. Vol nieuwe liedjes, een nieuwe verhaallijn met plottwists en een niet zo hulpbehoevende prinses zoals je zou verwachten. Een leuke film om te kijken in de bioscoop, maar is alles even goed? Wij gingen nog voor de release op uitnodiging naar een speciale screening van de film en kregen zo een eerste blik.
Inhoud
Officiële trailer Snow White
In dit artikel kunnen we natuurlijk niet de complete film laten zien, die mag je lekker in de bioscoop gaan bekijken. Toch kunnen we wat bewegende beelden laten zien zodat je al een beetje een eigen mening kunt gaan vormen. Dit is de officiële trailer van Disney’s Snow White:
Live-action musical
Een Disney film is niet compleet zonder liedjes. Niet alleen de tekenfilms, maar ook de live-action films zitten er vol mee. Het kan dus niet anders dan dat Snow White vol zit met (potentiële) meezingers. De absolute Sneeuwwitje klassiekers Heigh-Ho en Whistle While You Work kunnen natuurlijk niet ontbreken, maar voor de rest zijn alle liedjes geheel nieuw. In deze versie van het sprookje is Snow White niet zo’n hulpeloos karakter die op haar prins wacht. Someday My Prince Will Come zal je dus niet te horen krijgen in deze film, maar in plaats daarvan een nummer dat veel meer de karakterontwikkeling toont: Waiting on a Wish. Ook de boze stiefmoeder heeft haar eigen evil-solo genaamd All Is Fair. Dit nummer geeft mij een beetje de vibes van Mother knows best uit Tangled.
Een nieuwe storyline
Het klassieke sprookje van Sneeuwwitje is als inspiratiebron gebruikt voor deze Disney verfilming. Ik zeg expres inspiratiebron aangezien er vrij gespeeld wordt met de elementen om het meer naar deze tijd te trekken. Dit heeft bij het publiek voor wat controversies gezorgd vooraf aangezien veel mensen de film bij het oude willen houden. Wil je Snow White gaan bekijken, dan is het misschien slim om juist de oude tekenfilm even helemaal te vergeten en niet erbij te houden in je achterhoofd. Zie het als een compleet nieuwe versie van het verhaal en vergeet zelfs dat Disney in de trailer een omslag van tekenfilm naar live-action maakt.
Geen prins, maar wel verliefd

Someday My Prince Will Come is het niet in deze film, die prins komt namelijk helemaal niet. In plaats daarvan ontmoet Snow White een rebellenleider in het betoverde bos. Over en weer redden ze elkaar van de wachters van de koningin. Je ziet een band tussen ze opbloeien waarna ze daadwerkelijk verliefd worden. Als de rebellenleider op pad gaat om versterking te halen, is de weg vrij voor de koningin om met de vergiftigde appel Snow White uit te schakelen. Bij terugkomst ontdekt de rebellenleider dat Snow White dood is en kust haar voor de laatste maal…. of toch niet? Met deze nieuwe verhaallijn in het klassieke sprookje krijgt de ‘kussende prins’ naar mijn mening een beter en logischer verhaal. Want waarom zou je als prins op het witte paard een dood meisje kussen dat je niet kent?
Bashful, Doc, Dopey, Grumpy, Happy, Sleepy, Sneezy en CGI
Niet alles in Snow White is live-action. Om de zeven dwergen tot leven te brengen wordt gebruik gemaakt van CGI (Computer-Generated Imagery). In plaats van acteurs van klein formaat in de rollen te casten of personen computergestuurd te verkleinen, koos Disney ervoor om digitale effecten te gebruiken om de iconische personages te creëren. Jammer, want het zorgt ervoor dat het contrast tussen de dwergen en de mensen erg groot is. Misschien zelfs wel iets te plastic-look. Jammer, want films als Lord of the Rings laat met veel oudere technieken al zien dat het heel goed mogelijk is om een goede balans te vinden. Naar mate de film vordert wen je wel aan de CGI dwergen, al vind ikzelf de geanimeerde dieren een geslaagdere toevoeging aan de film. Dopey heeft overigens een iets minder klungelige rol gekregen en zal in de film uiteindelijk voor een verrassende wending zorgen.

Speciale screening
Wij werden door Disney uitgenodigd om bij een speciale voorvertoning aanwezig te zijn. Op zondagochtend 16 maart zaten we als gezin in de IMAX-zaal van Pathe Arena in Amsterdam. Buiten was de roze loper al uitgelegd en bij binnenkomst kregen we eerst een Snow White polsbandje om zodat we de zaal in konden. Bij de ontvangst waren er speciale appeltaartjes voor Chantal en de kinderen. Zelfs aan mij hadden ze gedacht, want er stonden ook glutenvrije gebakjes met het Snow White logo er op. Na het drinken van de koffie werd het tijd om de film te bekijken onder genot van een verzorgde bak popcorn en flesje frisdrank naar keuze. We keken de film in de OV-versie (Engels gesproken) met Nederlandse ondertiteling.



Kijken met een frisse blik
Op het internet en in de kranten is er al veel gezegd over deze film, zelfs al voordat deze uitkwam. Kritieken over de actrices en hun politieke uitlatingen, over de CGI dwergen en een nieuwe storyline. Snow White is echter een familiefilm die je zou moeten bekijken zonder alle kritieken mee te nemen. Zelfs die van mij niet. Kijk zelf en vergelijk niet met een film uit 1937, we leven nu eenmaal in een andere tijd waarin andere normen en waarden gelden. Weet je, ik en mijn gezin hebben vooral een leuke dag in de bioscoop gehad en hebben gekeken naar een prima film. Ik denk dat dat het belangrijkste is, belangrijker dan zo correct mogelijk zijn. Ga je naar Snow White toe, dan wens ik je vooral veel kijkplezier.
Oh ja, vanaf 9 jaar
Vergeet ik dat nog bijna! Sommige stukjes in de film kunnen wat spannend zijn en zelfs een schrikmoment opleveren. Er staat dan ook een leeftijdsadvies van 9 jaar op Snow White. Wel handig om rekening mee te houden als je met kinderen naar de bioscoop wilt.