Klem! Verbind! Bouw! Met deze slogan werd Bunchems medio februari in Nederland geïntroduceerd door Spin Master. Papa’s wereld mocht de proef op de som nemen. Komt dit nieuwe speelgoed door onze test en is het daadwerkelijk de aankomende rage, of….
Wat zijn Bunchems?
Bunchems zijn kleurrijke balletjes die aan elkaar blijven haken als je ze aan elkaar drukt. Door de balletjes aan elkaar te drukken, kun je diverse vormen maken. Zowel vlak als 3D-creaties zijn hierbij mogelijk. Met de verschillende kleuren wordt het kind gestimuleerd om de fantasie te gebruiken en te maken wat het wilt. Naast de kleefballetjes bevatten de pakketten ook allerlei accessoires als dierenpootjes, snavels, monden, ogen, vleugels enzovoorts om de ontwerpen nog leuker te maken. Alle creaties zijn zo weer uit elkaar te halen zodat je direct weer iets nieuws kunt bouwen.
Het filmpje bevat de Engelstalige commercial.
Wat hebben we getest?
De Bunchems zijn verkrijgbaar in verschillende pakketten. Van pakketjes voor onderweg met een aantal balletjes tot aan het Mega Pack die vol zit met materiaal. Om alle producten te bekijken, kun je terecht op deze pagina. Papa’s wereld kreeg het Mega Pack opgestuurd. In dit pakket vind je 370 Bunchems en 37 accessoires met een instructieboekje. De adviesverkoopprijs is €29,95.
Het eerste testteam
De balletjes worden aangeraden voor een 4+ publiek. Onze Liam (2,5 jr) heeft het eerst thuis uitgetest samen met mij. Voor hem waren de accessoires vooral leuk. Even voor de grap een snor onder de neus houden. De balletjes vond hij wel interessant om in te knijpen en op kleur te sorteren. Zelf probeerde ik een figuur na te maken vanuit het boekje, maar daarbij miste ik eigenlijk een opbouwinstructie zoals bij Lego meegeleverd wordt. Het is dus een kwestie van uitzoeken hoe het voorbeeld gemaakt is. Tijdens het schrijven van deze review spitte ik de site nog eens door en vond instructiefilmpjes. Ondanks dat ze handig zijn, is het jammer dat als je iets wilt maken en geholpen wilt worden, online moet gaan.
Een goed testpubliek
Wie kan ik nu beter als testpubliek gebruiken voor dit speelgoed, dan de kinderen van de buitenschoolse opvang waar ik werk? Op donderdag werk ik op twee locaties met op elke locatie een andere leeftijdscategorie. Hierdoor kon ik op één dag de Mega Pack twee maal laten testen.
4-6 jaar
Eerst de jongste groep bestaande uit twee jongens en vier meisjes. Hiervan hadden twee kids de Bunchems een keer gezien op tv in een reclame. De anderen waren er onbekend mee. Geen van allen had er al eens mee gespeeld. Mooi, een compleet blanco publiek dus. Precies zoals ik en Liam waren. Bij het uitpakken van de doos werd er direct gegrepen om zoveel mogelijk balletjes en voorwerpjes te pakken. Er werd niet eerst gekeken wat je nodig had, maar pakken wat je pakken kan. Vooral het kroontje was erg gewild. Op de vraag hoe ze het aan voelden voelen, werd er gereageerd dat het vooral een beetje gek was. Na een tijdje wende het wel. De kleurtjes werden leuk gevonden, maar de meisjes missen roze en de jongens willen er graag bruin bij hebben.
De fantasie werd de vrije loop gelaten, precies wat de makers van dit speelgoed beoogd hebben. Tijdens het maken werd er onderling veel overlegd, verteld wat ze wilden maken en werd er ook samengewerkt. Degene met wat minder fantasie wilde graag iets namaken uit het boekje “omdat het er zo mooi uit ziet”. Helaas waren de vormen toch wat te moeilijk en wilde ze daar eigenlijk wat hulp bij hebben.
Nadat ze een tijdje gebouwd hadden, werd het tijd voor een evaluatie na een opruimspelletje. Elk kind verzamelde een kleur en ikzelf zorgde voor de onderdeeltjes. Zo kreeg alles weer een plekje in de doos. Het was duidelijk dat de kids zich er een flinke tijd mee konden vermaken. Ze vonden het best moeilijk om de bolletjes aan elkaar te maken. Vooral omdat ze vaak los van elkaar gingen. Als ze hun werkje optilden viel het vaak al wat uit elkaar. Ze wilden er best vaker mee spelen, ook thuis. Hun eigen centjes eraan besteden zagen ze dan weer niet zitten.
8-12 jaar
Op de 8+ groep heb ik de doos ook eens op tafel gelegd. Direct werd er enthousiast gereageerd. Dit leek ze wel cool speelgoed waar ze graag mee aan de slag wilden. Na eerst een paar schunnige voorwerpjes te maken (boys will be boys), werd er wat serieuzer aan de slag gegaan. Zonder te vragen werd het spul al vanzelf geanalyseerd. De acht kids die ermee startten waren een tijdje bezig, maar stopten één voor één. Van de acht kids waren er na twintig minuten nog twee over die door gingen. De balletjes vonden ze niet goed genoeg kleven aan elkaar en ze baalden er dan ook van als de werkjes al tijdens het maken uit elkaar vielen. Hierdoor raakten ze er al snel op uitgekeken. “Toen ik het zag leek het cool, maar het valt me toch een beetje tegen.” Drie van de acht kinderen zouden er thuis ook wel mee spelen als ze het hadden, maar zelf kopen (te duur) of op een verlanglijstje zetten zat er niet in. Ook hier was een gemis van een bouwinstructie voor de afbeeldingen in het boekje.
Conclusie
Het is leuk constructiespeelgoed om zo af en toe eens mee te spelen. Tijdens het spel is het plezier merkbaar, vooral het plezier in het zelf fantaseren. Een grote hit is het nog niet echt geworden onder de veertien bso-kinderen die het voor Papa’s wereld getest hebben. Thuis leggen we het nog even weg totdat Liam wat ouder is geworden en dan gaan we gewoon een tweede testronde in.
Deze blog bevat een opgestuurd artikel ism Linden & Barbosa. In verband met privacy zijn de bso-kids gefotografeerd zonder gezicht.
Bedankt voor deze review. Ze lagen ook bij de kassa in de winkel om te testen en daar hoorde ik dat het een drama is als die dingen in je haar terecht komen. Je schijnt ze er niet meer uit te krijgen. En dat is zo gebeurd bij kinderen natuurlijk….
Klopt inderdaad. Op de website van Bunchems staat ook een filmpje hoe je het zonder schade uit je haar kunt krijgen.