Review: BioBuddi ecologische bouwblokken

Bouwen en leren tegelijk is wel een heel erg leuke combinatie. Cijfers leren, sommen maken en tegelijkertijd een kasteel bouwen. Een kasteel of een piramide, een iglo of een tja wat je fantasie eigenlijk maar wilt. BioBuddi combineert bouwblokken met een educatief karakter en zorgt ervoor dat het ook nog eens ecologisch verantwoord is.

Kinderen houden van bouwen, die van mij tenminste wel. Hebben ze waarschijnlijk van me geërfd. Het is niet voor niets dat ik er regelmatig blogs over schrijf. Hier thuis hebben we alle drie al een aardige collectie die steeds verder uitbreidt. Ja, ook ik koop nog steeds nieuwe doosjes of losse poppetjes. Hoewel ik van kinds af aan gewend ben om met het bekende merk te spelen, neem ik nu af en toe een uitstapje om ook andere merken te testen. Zo kwam ik kortgeleden via Instagram een nieuw Nederlands merk tegen: BioBuddi.

Blokken van suikerriet
De meeste bouwblokken worden gemaakt van plastic die op chemische basis geproduceerd is. BioBuddi produceert zijn bouwblokken met kunststof die zijn oorsprong heeft in de afvalresten van suikerriet. Deze suikerriet wordt verbouwd in Brazilië. Ik stelde aan BioBuddi de kritische vraag of het helemaal hierheen vervoeren van de grondstoffen wel zo ecologisch is. Ze reageerden met het volgende: “De resten van suikerriet werden voorheen verbrand nu hergebruikt. Ze worden in Brazilië verwerkt tot korrels die de basis zijn voor het productieproces. Deze korrels worden nu over de hele wereld ingezet voor het draaien van producties….. Het beste zou zijn om geen producten te maken, maar hier kiezen wij niet voor. We vinden dit de beste voorziene optie op dit moment. We kunnen inmiddels aantonen dat ons proces 7 maal minder CO2 uitstoot genereerde dan bij normale plastics.” De sets met blokken van BioBuddi worden geleverd met een stickervel in de doos. Ook de stickers zijn gemaakt van de suikerrietrestanten.

Educatieve sets
BioBuddi geeft op zijn site aan dat de bouwblokken geschikt zijn door de doelgroep 1,5 tot 6 jaar. Je hoeft je daar natuurlijk niet strikt aan te houden, want bouwen is voor alle leeftijden. Dat bewijst Instagrammer bricksterdad wel met zijn creaties met de grotere bouwblokken. Elk blokje van BioBuddi heeft zijn eigen extra om de kinderen iets te leren. Zo zijn er sets om letters te leren, symbolen, voedsel en dieren. Wij kregen als testset de cijfers. In de doos zit naast de bouwstenen en het stickervel ook een boekje. In dit boekje niet alleen de oorsprong van de stenen, maar ook enkele bladzijdes met leerspelletjes. Zo kan het spelende kind zelfstandig aan de slag met de cijfers. Liam heeft tot nu toe dagelijks met de set gespeeld. De cijfers leren benoemen en op een rijtje zetten. Best moeilijk als je pas net op school bent begonnen. Hij ziet ze echt als een symbool van groter geworden zijn, van dingen kunnen leren. Hij vraagt dan ook regelmatig welk blokje wat is en als hij het zelf goed heeft merk je hoe trots hij dan is.

Compatibel met…
Sinds 2010 mag iedereen bouwblokken maken die lijken op die van Lego Duplo. Het octrooi verliep en steeds meer spelers zijn op de markt gekomen. Doordat het lijkt qua vorm wil dat niet altijd zeggen dat het compatibel is. In het unboxing filmpje kun je zien dat we de test hebben uitgevoerd en kunnen zeggen dat zowel de grondplaat als de bouwblokjes makkelijk samengaan met Duplo en daarnaast ook goed vast blijven zitten. Sterker nog, zolang je geen stickers geplakt hebt en de blokken mixt zul je moeite hebben om ze snel te herkennen. Je zult dan echt naar de ingedrukte teksten bovenop moeten kijken. Past dus perfect en is een leuke aanvulling.

Unboxing
BioBuddi liet ons kennismaken met de cijferset. In het onderstaande filmpje maken we de doos open en kijken wat er in zit. Het filmpje begint met een ‘blooper’.

Plus- en minpunten

Plus
* Ecologische fabricage (suikerriet) + recyclebaar
* Compatibel met andere blokken
* Prima prijsverhouding
* Educatieve stimulering
* Vrolijke afbeeldingen
* Stickervellen zijn na te bestellen

Min
* Stickers plakken (kids pulken het er af)

Deze blog bevat gesponsorde inhoud door BioBuddi.

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *