Relaxen op je terras begint bij een opgeruimde tuin

opgeruimde tuin klikokast

Ik ben het binnen zitten wel een beetje moe. Naar buiten is wat ik wil. Qua temperatuur kan dat al steeds vaker. Zelf vind ik het altijd wel lekker om een pauze te pakken met een kopje koffie in de tuin. Toch is er iets dat me daarin vaak tegenhoudt. Net als ik denk lekker te zitten, schieten mijn ogen alle kanten op en zie van alles wat eigenlijk opgeruimd moet worden. Weg rust! Dat bakkie drink ik op en daarna gaan mijn handen aan de slag. In deze blog geef ik enkele tips voor een opgeruimde tuin om relaxt in te genieten.


Buitenspeelgoed in een kist

De jongens hebben een zandbak en dat neemt een deel van ons terras in. Bewust hebben we dit in een aparte hoek geplaatst zo ver mogelijk van onze zitplek af. Naast de overdekte zandplek maakte ik zelf een kleine modderkeuken met planken die ik nog had liggen en met een oude houten tafel wordt de hoek optisch afgeschermd. De hoek zegt zelf al tegen de kinderen: “Zand tot hier en niet verder.” Voor al het losliggende speelgoed maakte ik samen met de jongens een houten kist met deksel. Alle zandbakspullen kunnen er in. Regelmatig pak ik los slingerend speel speelgoed op en leg het er in. Beter nog, de jongens moeten het zelf ook opruimen en gaan op gezette tijden de hele tuin door om alles weer te verzamelen.

Afvalbakken uit het zicht

opgeruimde tuin afvalbakken klikokast

Mijn grootste doorn in het oog zijn de afvalbakken. Grote logge groene en grijze kliko’s staan in onze tuin omdat de gemeente daar ons oud papier en tuinafval in ophaalt. Restafval gaat bij ons nog in vuilniszakken en plastic gaat mee in de Plastic Hero ronde. Afval scheiden vind ik erg belangrijk en doe er dan ook driftig aan mee. De keerzijde is dat je tegen al die containers aan kijkt. Nu heb ik dat al wat opgelost door in de voortuin een aparte plek ervoor te maken, maar telkens als ik de deur open doe staan ze daar. Het stoort me. Het liefst zou ik er dan ook een klikokast omheen zetten. Een nette manier van alle afvalbakken voor het oog te onttrekken en losse zakken achter een deurtje te plaatsen. Dat met die losse zakken is helemaal fijn aangezien katten en andere dieren ’s nachts de zakken niet meer kapot kunnen trekken. Hoewel de bakken nu in de voortuin staan, is dit nog steeds een grote wens van me om daadwerkelijk uit te voeren. Staat op de to-do list.

Zaaien in een fatsoenlijke kas

opgeruimde tuin kweken tuinkas

Wat ik ook erg leuk vind om te doen is plantjes kweken. Lekker eten van zelf verbouwd voedsel. Lang geleden maakte ik zelf een hele stellage in de tuin van hout en gaas om vogels weg te houden bij de ingezaaide grond en de groeiende besjes. Met het veranderen van de tuin is die stellage weggegaan. Een kleine kweekkast kwam ervoor terug. Eentje die je met stokken in elkaar moet zetten en waar een zeil overheen getrokken moest worden. Helaas hebben we een aardig open tuin en kreeg de wind vaker vat op het kweektentje. Je raad het al, kapot. Hierna stonden overal in de tuin losse potjes met ingezaaide groenten. Het weer had er teveel invloed op waardoor meer dan de helft het niet redde tot plantje. Met een fatsoenlijke tuinkas kun je ervoor zorgen dat de wind de potjes niet, zoals bij mij, door de hele tuin heen vliegen. Bij de OTTO staan al een paar leuke opties in verschillende formaten. Zo kun je bij elk formaat tuin een geschikte plantenkas kiezen en staat je tuin al snel vol met rijpe tomaten of knapperige sla. Gelukkig hebben wij genoeg grond om de plantje kwijt te kunnen, maar anders had ik zeker gekozen voor matching plantenbakken.

Spelen en relaxen apart

opgeruimde tuin overkapping tuinprieel

Wat is het fijn als de kinderen in de tuin aan het spelen zijn. Op het grasveld staat hun pipowagen en een houten speeltoestel met schommel en glijbaan. In de hoek van het terras staan de zandbak en modderkeuken. Het fijne van deze speelhoeken is dat het zitgedeelte apart zit in onze tuin. Relaxend in onze stoel hoeven we dus niet bang te zijn dat er een fietsje over onze tenen heen rijdt of dat er een schep verkeerd gemikt zand in de koffie belandt. Om het beter zichtbaar te maken wat de zithoek is, kun je gebruik maken van een tuinprieel. Wij hebben onze oog laten vallen op een mooie bij OTTO die afgeschermd kan worden met zeilen waardoor we ook in de avond lekker warm kunnen zitten. Is het weer wat slechter, dan kunnen we de bakfiets er ook onder stallen.

Onkruid tussen de tegels uit

Waar ik in de tuin al snel onrustig van wordt zijn ongewenste plantjes tussen de tegels. Kettingpollen die zich omhoog drukken en graspollen die zich een weg weten te vinden op het terras. Naast dat je er heerlijk over uit kunt glijden, ziet het terras er al snel voller uit. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ik vanuit het niets ineens op mijn knieën op de grond zit om onkruid tussen de tegels uit te plukken. Zo’n spontaan klusje die ik uit ergernis ga doen zeg maar. Achteraf heb ik dan wel een tevreden gevoel als het terras er weer netjes bij ligt en geniet ik net iets meer van mijn volgende kop koffie… of biertje die ik dan wel verdient heb.

Van uitstel komt afstel

Wat het bij opruimen altijd wel het geval is dat je het ook daadwerkelijk moet doen. Ruim je niet op en laat je alles rondslingeren, dan is het al snel een zooitje. Ook bij opruimen geldt, vele handen maken licht werk. In mijn geval betekent het dat de kinderen meehelpen met het opruimen van hun eigen speelgoed en eens in de zoveel tijd het zand terug scheppen. Een opgeruimde tuin kost dus wat inspanning, maar het vergt de moeite.

Jouw tips

Heb jij nog goede tips voor een opgeruimde tuin? Deel ze met mij en de andere lezers. Je deelt de tips heel makkelijk door hieronder een reactie achter te laten of door een mailtje te sturen naar Papa’s wereld.


Afbeeldingen in deze blog zijn afkomstig van OTTO.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *