Leuk rekenen leren in de vakantie met Squla

squla, rekenen, kaartspel, squla kaartspel, educatief spel

Mijn wiskunde docent vroeg mij regelmatig: “Kun je rekenen?” Ik antwoordde steevast met: “Reken daar maar niet op.” Nog steeds is rekenen niet echt mijn ding, al kom ik er meestal wel uit. Op school had ik het nooit zo met de lesmethodes in droge boeken en werkbladen. Wat dat betreft is rekenen een heel stuk leuker geworden. Liam vindt het dan ook het allerleukste vak op school. Tijdens de lockdown deed hij dan ook het liefste de online rekenopdrachten van Squla. Ik mocht hem laatst verrassen met een rekenspelletje van deze educatieve spellenuitgever zodat hij in de zomervakantie kon oefenen met zijn favoriete schoolvak.

Wat is Squla?

Zeg je tegen een basisschool leerling Squla, dan vliegt hij meteen richting de computer om het programma op te starten. Binnen enkele tellen zit hij op zijn eigen account en weet al snel een les op te starten in welk schoolvak dan ook. Van rekenen tot verkeer en van spelling tot geschiedenis. Het fijnste voor de leerling is dat alle lesstof ingedeeld is per leerjaar en dat je op je eigen tempo door de programma’s heen kunt werken. Docenten gebruiken het in de klas als ondersteuning van de eigen lesmethode en thuis gebruiken de kinderen het om spelenderwijs nog slimmer te worden. Het voordeel van Squla is dat lesstof op een leuke manier gebracht wordt. Met meetbare spelletjes die aanmoedigen om te blijven herhalen en scores te verbeteren. Het daagt uit om nog meer goede antwoorden te halen en daarmee de vakkennis eigen te maken.

Squla ook offline

Squla is niet alleen als online lesprogramma te vinden. In de afgelopen jaren zijn er ook diverse offline materialen ontwikkeld waarmee kinderen spelenderwijs aan de slag kunnen blijven. Zo zijn er via Denksport Junior verschillende puzzelboekjes en vakantieboeken uitgebracht en zijn er in samenwerking met Identity Games meerdere bord- en kaartspellen op de markt gezet. Met deze boekjes kun je in de auto, thuis, op vakantie of waar dan ook op een leuke manier met school bezig zijn. Door de spelletjes die je er mee kunt spelen, heb je eigenlijk niet eens in de gaten dat je aan het leren bent.

Identity Games Squla Rekenen Schatten

Vanuit Identity Games kregen we het kaartspel Squla Rekenen Schatten opgestuurd. Een rekenspel voor kinderen die in groep 5-6 van de basisschool zitten, dat is dus ongeveer vanaf 8 jaar. Zo kon Liam, die na de zomervakantie naar groep 5 gaat alvast een beetje oefenen met het rekenonderdeel ‘schatten’. Snel uitrekenen wat de uitkomst van een som ongeveer is. Het kaartspel bevat opdrachtkaarten, een antwoordenmodel met daarbij een uitleg hoe je het kan uitrekenen en als laatste enkele vier ABC-kaarten. Je kunt het spel met 1 tot 4 kinderen spelen of zelfs met meer als je ze in teams laat samenwerken. Ik speelde het spel met alleen Liam. Na het voorlezen van een rekenopgave moest Liam zo snel mogelijk een kaart met een A, B of C neerleggen die stonden voor de mogelijke antwoorden die ik hem gaf. Speel je het met meer kinderen, dan krijgt het kind dat het snelste het juiste antwoord neerlegt een punt. Degene die aan het einde de meeste punten heeft, wint het spelletje. Liam en ik gingen niet voor de winst, maar ik was wel benieuwd hoe ver hij zou komen met de antwoorden. Al snel had hij er een heel stel goed, maar besloot toch maar te stoppen: “Papa, eigenlijk wil ik even stoppen totdat ik rekenen in groep 5 gehad heb, want dan kan ik het beter.” Tsja, daar had hij natuurlijk wel een punt, deze lesstof zou hij na de vakantie pas gaan krijgen. Naast zijn goede antwoorden, was ik ook trots dat hij dit aan gaf. Hij nam het op een goede manier voor zichzelf op, maar had ook wel door dat hij het deels al wel kon.

Meer kaartspellen om mee te oefenen

Voor elk leerjaar van de basisschool is er een apart spel uitgegeven waarmee kinderen aan de slag kunnen. Elk spel op het niveau van de klas waarin ze zitten. De spellen zijn gebaseerd op het schoolvak waar kinderen op dat moment het meeste mee bezig zijn.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *