De laatste twee jaar zijn veel mensen anders gaan denken over hun carrière. Door gedwongen thuis te werken zijn er andere inzichten gekomen en hebben veel mensen de stap gewaagd om voor zichzelf te gaan beginnen. Niet meer in loondienst van een baas, maar aan de slag als zzp’er. Met een bepaalde mate van vrijheid in werken in een eigen onderneming komt er ook een belangrijke last bij, de financiële administratie. Het gebruiken van een boekhoudprogramma is essentieel om alle administratie op een rijtje te houden. Dit zijn redenen waarom een zzp’er graag met een boekhoudprogramma werkt.
Inhoud
Klantenbestand op orde
In een boekhoudprogramma is altijd een ruimte gereserveerd om een klantenbestand op te bouwen. De meeste belangrijke informatie van je klant kun je hier plaatsen. Denk hierbij aan een bedrijfsnaam, contactpersoon, adres, btw-nummer enzovoorts. Tijdens het aanmaken van facturen kun je de juiste klant selecteren om zo de factuur nog sneller met de juiste gegevens te kunnen maken. In je overzicht van inkomende en uitgaande facturen kun je meteen zien welke klant er nog een bedrag bij je heeft open staan.
Facturen schrijven
Gedane arbeid moet beloond worden. Zodra een zzp’er werkzaamheden voor een klant heeft verricht moet dit betaald worden. In een boekhoudprogramma vind je een format van een factuur. Vooraf vul je eenmalig jouw bedrijfsgegevens in. Bij het aanmaken van een nieuwe factuur moet je daarna nog slechts enkele dingen invullen die klant- en opdracht specifiek zijn. Facturen schrijven via een boekhoudprogramma levert een flinke tijdwinst op, tijd die je weer ergens anders voor kunt gebruiken. We weten immers allemaal dat tijd geld is en dat geldt zeker voor een zzp’er.
Urenregistratie bijhouden
Werk je op uurbasis voor een klant, dan is het slim om tijden bij te houden die je besteed aan deze klant. Dit kan ook bij korte tijden tussendoor. Met een goede registratie van je werkzaamheden kun je ervoor zorgen dat je de tijd in de gaten houdt voor als deze slechts beperkt is door een gesteld budget. Deze optie is zeker handig bij ‘uurtje factuurtje’. Heb je de tijdsindeling goed op orde, dan helpt dit jou ook bij het opstellen van een juiste factuur.
BTW-aangifte zo gedaan
Als zzp’er zul je bij de belasting meerdere keren per jaar de btw-aangifte moeten doen. Zodra je bij de inkomende en uitgaande facturen alles netjes hebt ingevuld en de btw daarbij steeds hebt ingevuld, dan zal het boekhoudprogramma zelf al een berekening maken wat je aan de belasting zal moeten betalen bij de btw-afdracht. Tijdens het invullen van je btw-aangifte op de website van de belasting hoef je de juiste getallen enkel af te lezen van het btw-tabblad van je programma. Sommige programma’s hebben zelfs een koppeling waardoor je vanuit het boekhoudprogramma de btw-aangifte kan doen.
Geschikte boekhoudprogramma’s voor zzp’ers
Wil je als zzp’er de eigen administratie op orde houden en zo min mogelijk hiervan uit handen geven, dan is het handig om je eens te verdiepen in welke soorten boekhoudprogramma’s er zijn. Je kunt werken met een simpel Exel-bestand, maar dan mis je toch een heleboel opties. Benieuwd naar welke mogelijkheden je hebt en wat de gebruikerservaringen zijn? Bekijk hier een overzicht van boekhoudprogramma’s. Bedenk dat boekhoudprogramma’s over het algemeen niet gratis zijn, vooral niet als er koppelingen gemaakt worden met bijvoorbeeld een bankrekening.