11 redenen waarom Koningsdag zo voordelig is

koningsdag, vrijmarkt, koningsspelen

Vandaag is het Koningsdag, een lekker dagje vrij waarop we ons allemaal uitdossen in oranje shirts. Deze keer niet om een voetbalteam aan te moedigen, maar om de verjaardag van onze vorst te vieren. Tenminste, dat is wat we ons allemaal graag voorhouden, maar eigenlijk is het gewoon een heel voordelige dag. Waarom? Ik geef je 11 redenen.

Een feestje voor de koning

Straten vol met kraampjes vol nieuwe producten tegen een gereduceerde prijs, kleedjes vol met tweedehands speelgoed, boeken en elektra. Voor iedereen is er wel iets te doen of vinden tijdens het feestje dat we jaarlijks vieren. Ooit begonnen als Koninginnedag, maar nu toch al weer een tijdje bekend als Koningsdag. Na de troonswisseling bedacht koning Willem-Alexander dat voortaan zijn verjaardag de nieuwe nationale dag zou zijn. Het zou ook een beetje vreemd zijn als we nog steeds Koninginnedag zouden vieren terwijl er geen koningin aan de macht is. Overigens is het wel grappig dat er nog steeds toeristen zijn die op 30 april verkleed in het oranje op zoek zijn naar de festiviteiten.

Voordelen van de oranje jaarmarkt

Niet iedereen is gecharmeerd van de Nederlandse monarchie, maar we houden allemaal van een feestje en gezellig samenzijn. Er zijn naar mijn mening genoeg redenen om Koningsdag te vieren. Welke van onderstaande redenen zijn ook voor jou van toepassing?

1. Vrije dag

Het is een verplichte vrije dag, dus we kunnen dit jaar ergens midden in de week een dagje feest vieren. (Ja sorry, ik weet dat er mensen zijn die toch moeten werken)

2. Weg oude troep

Het is de perfecte dag om met een kleedje op de grond van je oude troep af te komen. Er is altijd wel iemand die jouw strijkbout die je toch nooit gebruikt (behalve voor de strijkkralen) van je wil overnemen. Nog handiger, al die oude kinderkleren die niet meer passen voor een paar centen kwijt te raken, beter er iets voor terug dan in de kledingbak.

3. Scoren voor de verzameling

Het moment dat je op de kleedjesmarkt net dat ene verzamelobject vindt waar je al zo lang naar zocht. En dat voor een duppie. Natuurlijk niet vol enthousiasme laten merken dat je het per se wilt hebben, want dan drijven ze meteen de prijs omhoog.

4. (Gratis) kindervermaak

Samen met de kids naar het spelletjesplein waar springkussens klaar staan waar vaak gratis op gesprongen mag worden. Blik gooien, zaklopen en vele andere spelletjes bieden (goedkoop) gezinsvermaak.

5. Samen een pilsje op de koning

Je treft elkaar allemaal op het dorpsplein, een gezellig sociaal gebeuren. Een pilsje, een dansje en de kids die met elkaar spelen. Zo’n verjaardag moet natuurlijk wel een beetje gevierd worden.

6. Geheel in het oranje gekleed

Jezelf ongegeneerd uitdossen in de meest gekke knaloranje outfits zonder dat het carnaval is of er gevoetbald wordt (of jezelf zo bar slecht te Photoshoppen). Maffe petjes, oerlelijke shirts, een pot schmink en je bent klaar om te gaan.

7. Leren omgaan met geld

Een leerzaam moment voor je kinderen, want tijdens het verkopen van hun oude spulletjes leren ze met geld omgaan. Geldt overigens ook voor hun eigen portemonneetje waarin je een x-bedrag kunt doen wat ze mogen besteden. En tja, op is op.

8. Ongegeneerd blèren

Als verkoper ook eens een schreeuwende groenteboer of krijsend viswijf uithangen: “Alles moet weg, goedkope rotzooi!” “Vul de spaarpot van mijn kinderen zodat ze nog meer troep in huis kunnen halen!” “Van een oud vrouwtje geweest!”

9. Altijd publiek

Je muzikaal kunnen uiten, hoewel de meeste personen bij mij eerder geld in de hoed zouden gooien om me te laten stoppen. De valse viool, gillende gitaar en felle fluit waarvan de duurbetaalde lessen eindelijk eens een keer zichzelf terugbetalen.

10. Gratis optredens

Kans om je favoriete artiest ergens live te zien optreden (gratis, want we blijven Hollanders). Overigens meteen een leuke kans om onbekende artiesten te ontdekken of zoals bij puntje 9 hard weg te lopen.

11. Zwaaien naar de koning

Kans om het koninklijk huis eens een keer in het echt te zien. Tenminste als je het waard vind om uren achter een hekje te wachten totdat ze binnen een paar seconden langs lopen en toevallig net de andere kant op kijken.

Ons koningsfeest

Of wij morgen Koningsdag vieren? Wij gaan met de kids richting het Oranjeplein (je het heet hier echt altijd zo) om te kijken wat er te doen valt. De kids een spelletje laten spelen en kijken of we nog oude troep kunnen vinden die we eigenlijk niet nodig hebben.

Jouw koninklijke feestje

En jij? Wat ga jij doen en waarom vind jij Koningsdag zo voordelig? Mis je nog redenen in bovenstaand rijtje? Laat het me weten in een reactie.


Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *