Recensie: Mufasa: The Lion King

mufasa: the lion king, disney

De leeuw Simba heeft zijn plek in “The Circle of Life” al lang gevonden. We ontmoetten deze leeuwenkoning voor het eerst in de Disney animatiefilm The Lion King uit 1994. Menig kind is opgegroeid met de avonturen van de leeuwenwelp die samen met stokstaartje Timon en knobbelzwijn Pumbaa bijzondere avonturen beleeft totdat het tijd is om de troon op te eisen en zijn oom Scar in een gevecht te verslaan. In 2019 konden we het complete avontuur nog eens beleven, maar deze keer een heel stuk realistischer met onwijs mooie animaties. Deze Kerst keert Simba terug naar het bioscoopscherm, tenminste, voor een kleine bijrol. In de prequel Mufasa: The Lion King ontdek je het verhaal van zijn vader Mufasa en oom Scar. Wij mochten de film enkele weken terug al exclusief zien in de bioscoop. Lees meer over deze film en ik vertel je mijn eerlijke mening. (Let op, spoilers!)

Het verhaal vóór Simba

Simba gaat voor de tweede keer vader worden. Nala heeft zich afgezonderd om te kunnen bevallen van een zoontje. Hoewel de naam van de jonge welk niet genoemd wordt, zullen Disneyliefhebbers weten dat dit Kion zal zijn die bekend is uit de animatiereeks De Leeuwenwacht. Maar goed, dat is even een weetje tussendoor, want in deze film kom je hier verder niets over tegen. Het verhaal gaat namelijk een heel andere kant op. Terwijl Simba op weg gaat naar zijn vrouw, laat hij zijn oudste dochter Kiara achter bij de wijze mandril Rafiki. Timon en Pumbaa kunnen hierbij natuurlijk niet achterblijven. Om de tijd te doden en Kiara af te leiden van het onweer, vertelt Rafiki het verhaal van Mufasa, de vader van Simba.

Van wees tot leeuwenkoning

De jonge leeuwenwelp Mufasa heeft een zorgeloze jeugd bij de leeuwentroep van zijn vader en moeder, maar daar komt verandering in als een vijandelijke troep het gebied in komt. The Outsiders, een groep van verschoppelingen onder leiding van de machtige witte leeuw Kiros, is van plan al het land als hun eigendom te maken en alle andere leeuwen uit te moorden. Tijdens een val in het water en het breken van een dam, komt Mufasa ver van zijn familie vandaan terecht in het gebied van een andere troep leeuwen. Hij wordt door de welp Taka uit het water gehaald. Zijn moeder (Eshe) besluit Mufasa mee te nemen naar de troep en hem te beschermen tegen haar man en koning Obasi. Samen groeien Taka en Mufasa op. Taka als troonopvolger en Mufasa als zijn toekomstige onderdaan. Echter blijkt Mufasa veel meer talenten en intuïtie te hebben, wat hem later goed van pas zal komen.

Wederom zijn het The Outsiders die roet in het eten komen gooien door proberen ook dit land in hun bezit te krijgen. Nadat Mufasa Kiro’s zoon in een gevecht doodt, zweert de witte leeuw alles op alles te zetten om wraak te nemen. De twee jonge leeuwen worden door hun (stief)vader weggestuurd om elders een nieuwe troep te stichten om zo de familielijn voort te kunnen zetten. Onderweg maken de leeuwen kennis met de mandril Rafiki die net als zij onderweg is naar Milele, het paradijs waar het land groen is en rijk van leven. De weg naar Milele gaat niet zonder slag of stoot. De twee ‘broers’ raken in contact met het vrouwtje Sarabi die samen reist met de vogel Sazu (ken je hem nog?). Langzaam ontstaat er een liefdesverhaal tussen Mufasa en Sarabi. Taka, voelt zich verraden omdat hij ook verliefd is op Sarabi en vindt dat hij aanspraak op haar mag maken als troonopvolger. De start van zijn transformatie tot de leeuw die we kennen als Scar.

In Milele aangekomen, oftewel de Pride Lands, moet Mufasa het gevecht aangaan met The Outsiders waarbij hij geholpen wordt door de dieren uit het rijke gebied. Als een echte leider neemt hij het voortouw en verslaat Kiros. De tijd van een nieuwe Leeuwenkoning is gekomen.

Teasers Mufase: The Lion King

Ik kan in dit artikel natuurlijk tot in detail het verhaal vertellen, maar dan hoef je zelf bijna niks meer te gaan ontdekken tijdens het kijken naar de film. Alle leuke verwijzingen naar toekomstige gebeurtenissen in het verhaal van Simba, maken deze film een echt Disney-feest om naar te kijken. Ik ga niet veel meer verklappen, maar wil je wel de officiële trailers van de film laten zien als een goed opwarmertje.

Stemmencast Mufasa: The Lion King

De Engelstalige stemmencast heeft heel wat sterren die hun stem aan een karakter uitleenden.

  • Braelyn Rankins (Young Mufasa)
  • Aaron Pierre (Mufasa)
  • Theo Somolu (Young Taka)
  • Kelvin Harrison Jr. (Taka)
  • Donald Glover (Simba)
  • Beyoncé Knowles-Carter (Nala)
  • Blue Ivy Carter (Kiara)
  • Tiffany Boone (Sarabi)
  • Mads Mikkelsen (Kiros)
  • Thandiwe Newton (Eshe)
  • Lennie James (Obasi)
  • Anika Noni Rose (Afia)
  • Keith David (Masego)
  • Kagiso Lediga (Young Rafiki)
  • John Kani (Rafiki)
  • Preston Nyman (Zazu)
  • Seth Rogen (Pumbaa)
  • Billy Eichner (Timon)
  • Folake Olowofoyeku
  • Joanna Jones
  • Thuso Mbedu
  • Sheila Atim
  • Abdul Salis
  • Dominique Jennings

Muziek in Mufasa: The Lion King

Voor Mufasa: The Lion King werd geheel nieuwe muziek geschreven, maar ook werd er gebruik gemaakt van bestaande scores. Het leuke is dat de verdeling van de liedjes erg doet denken aan de originele film. Een liefdeslied, een lied van een welp dat er over droomt de koning te zijn enzovoorts. Juist doordat het geheel nieuwe muziek is, maar toch herkenbaar, geeft het de film een extra dimensie.

Een compleet nieuw verhaal loont

Toen in 2019 The Lion King opnieuw verfilmd in de bioscoop kwam, werd ik daar niet meteen warm van. De oorspronkelijke animatiefilm werd bijna één op één overgenomen qua verhaal en opzet. Buiten de nieuwe animatietechnieken die enorm realistisch waren, bracht de film niets nieuws. Het trok mij daarom niet naar de bioscoop toe. Toch heb ik de film bekeken nadat het op Disney+ te streamen was. Ja, ik was onder de indruk van de beelden, maar toch kwam ik er niet helemaal in. De originele tekenfilm had ik al te vaak gezien om hier een meerwaarde in te zien.

Hoe anders is dat nu. In Mufasa: The Lion King krijg je een compleet nieuw verhaal voorgeschoteld. Ja, we kennen veel van de personages uit de film, maar dan nu in hun jongere jaren. We zien ze in nieuwe avonturen en zien hoe de karakters zich ontwikkelen tot de personages die we zo goed kennen uit de eerste film. Juist dit compleet nieuwe verhaal geeft je de mogelijkheid om geheel open te gaan kijken zonder dat je gaat vergelijken. Natuurlijk speelt in je hersenen alle voorkennis mee om het verhaal nog beter te begrijpen en krijg je genoeg hints naar toekomstige gebeurtenissen. Het wordt daarmee ook een stukje feest van herkenning op een goede manier. De muziek die je in de film hoort, sluit naadloos aan bij The Lion King. Enkele scores zijn zelfs in een bewerking overgenomen waardoor beide films samen nog meer een eigen Circle of Life vormen.

In de bioscoop te zien

Mufasa: The Lion King is vanaf 18 december te zien in de Nederlandse bioscopen. De film is zowel in het Engels met ondertiteling te bekijken als in een Nederlandstalige versie. Vind je het lastig om een film in 3D te bekijken? Geen probleem! Je kunt, net als wij, de film ook in een versie zonder 3D-effecten bekijken.

Waar ik bij heel wat films het in de bioscoop bekijken niet echt noodzakelijk vind, heeft het bij Mufasa: The Lion King zeker wel een meerwaarde. Je wordt helemaal het schitterende landschap ingezogen waardoor je het gevoel krijgt met de leeuwen mee te gaan op hun levensreis. De karakters komen imposant over en de gevechten krijgen extra spanning met zich mee. Dit is echt zo’n film om lekker onderuitgezakt te bekijken op het grote scherm en je te laten meevoeren in het verhaal.

Met kinderen naar Mufasa: The Lion King

Samen met Dennis van Coole Suggesties sprak ik na de film nog heel even na. Hij stelde mij de terechte vraag of ik deze film geschikt vind voor kinderen. Eigenlijk zeiden we beiden al heel snel nee. Ondanks de lieve en mooie stukken in de film, de schattige leeuwenwelpjes en schitterende animaties van de dieren, zijn er veel gevechten in de film met dodelijke afloop. Soms wordt het niet helemaal in beeld gebracht, maar het is duidelijk dat er slachtingen plaats vinden. Daarnaast is het enorme realisme van de beelden in combinatie met een heel groot scherm behoorlijk imposant. De kijkwijzer geeft een minimale leeftijd van 9 jaar aan. Voor jongere kinderen raad ik aan om even te wachten tot de film op een streamingsdienst komt en het dan samen veilig thuis op de bank te kijken. Met als extra tip om vooraf de film als ouder eerst zelf te kijken om te zien of jouw kind de film aankan. Het ene kind is de andere niet en zelf zal je jouw kind beter kennen dan ik.

Wil je trouwens de mening van Dennis ook weten? Lees dan ook zijn Mufasa: The Lion King-recensie.

Voor het schrijven van dit artikel werd Papa’s wereld uitgenodigd om bij een speciale persvoorstelling op 6 december 2024 aanwezig te zijn. Bij deze willen we Disney bedanken voor deze uitnodiging. We hebben genoten van de film.

Copyright afbeeldingen en video: Disney

Schrijver: Papa's wereld

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *