Speelles van de professor: Nieuwe uitbreiding Pokémon kaartjes

Bij mij op school zijn ze weer helemaal terug: de Pokémon kaartjes. Echt weg zijn ze natuurlijk nooit, net als met knikkers. Al zo’n 20 jaar zie ik ze voorbij komen. De spelletjes die de kinderen ermee spelen variëren van ermee gooien en kijken welke bovenop landt tot het tegelijk trekken en kijken welke het hoogste getal erop heeft. Maar er schuilt een rijkere spelwereld in de kleine kaartjes. Dit mochten we ontdekken tijdens een speciale demo voor de introductie van Pokémon TCG Sun & Moon—Cosmic Eclipse

Magie

Mijn ervaringen met Pokémon Trading Card Game (TCG) begonnen toen ik nog een ander kaartspel speelde. Ik reisde minimaal één keer per week af van Veghel naar een kelder van een stripwinkel in Eindhoven. Daar speelde ik Magic: The Gathering. Ook ruilde ik er kaarten om mijn kaartendeck beter te maken. En heel wat eurootjes verdwenen in de kassa van de stripwinkel als er weer een nieuwe reeks kaarten verscheen. Maar ineens zag ik daar een jonger publiek. Die kwamen daar ook om te ruilen en te spelen, maar dan met Pokémon kaartjes. De tekenfilm was toen net uit, en de Pokémon gekte, die nog steeds voortduurt, was toen begonnen.

Verzamelen

Een paar jaar geleden kwam mijn oudste zoon Luc ineens thuis met wat Pokémon kaarten die hij had gekregen van een lief klasgenootje. Hij kende de plaatjes van het telefoonspel Pokémon Go waar ik vrij fanatiek in ben. Trots vertelde hij me de namen van de Pokémon die hij herkende. Na het afzwemmen, kreeg hij van ons een mooi verzamelboek en wat kaarten om erin te doen. Van een vriendje kreeg hij een hoop bijzondere glimmende kaarten…

Spelen

Elke zaterdag spelen we thuis een bordspel. Luc kocht voor zijn eerste opgespaarde zakgeld een mooi spel wat we samen konden spelen. Dus spelletjes spelen zit in ons bloed. Maar hoe zat dat nu met die Pokémon kaarten? Ik vond ze ook erg interessant, maar had geen idee hoe het spel eigenlijk gespeeld moest worden. Dus toen er een bericht kwam dat we onder leiding van een professioneel speelster uitleg konden krijgen, heb ik die kans aangegrepen. En zo reisde ik samen met Luc af naar Hilversum, zijn Pokémon verzamelboeken onder zijn arm.

Pokémon professor

Op bestemming aangekomen worden we begroet door een heuse Pokémon professor: Elsa Wagner. Zij heeft een speciale opleiding gevolgd om wedstrijden van de hoogste orde te mogen jureren en namens Pokémon uitleg te geven over het spel. Ze is net terug uit Brazilië en is de aangewezen persoon om ons beginnelingen het spel te leren. Maar eerst hebben we voor haar nog een vraagje. Of ze een kijkje wil nemen naar die verdachte glimmende kaarten die hij van een vriendje kreeg. Die blijken allemaal nep! Leuk voor in de verzamelmap, maar niet meer dan dat. Ermee ruilen zou oneerlijk zijn, en je mag er ook niet mee spelen. Officieel dan. Gelukkig was Luc daar al van op de hoogte, dus professor Elsa begint met de uitleg. Elsa vergelijkt het spel met schaken, maar dan met honderden speelstukken. Dat lijkt me heel lastig schaken, maar na een korte uitleg blijkt het allemaal niet zo ingewikkeld en kunnen we starten!

Jong vs oud

Net als in de tekenfilms en computerspellen is het de bedoeling dat je de Pokémon van je tegenstander uitschakelt door aan te vallen. Dat doe je met één Pokémon tegelijk. De rest zit op de bank. Energiekaarten gebruik je om de Pokémon aanvallen te laten doen. Al snel heb ik een hele goede Pokémon liggen, die in staat is de Pokémon van Luc één voor één uit te schakelen. Maar door slim te spelen, maakt Luc mijn Pokémon onklaar en ik trek hem terug. Daarna is het dweilen met de kraan open. Op elke Pokémon die ik speel, heeft hij een antwoord. Na een half uur intens strijden, verslaat hij mijn laatste Pokémon. Luc is enorm trots op deze prestatie en zijn dag kan al bijna niet meer stuk. En dan mag hij nog wat pakjes openmaken…

Beginnersgeluk

Al de hele tijd liggen er wat pakjes met kaarten te wachten naast het speelveld. Het betreft een volledig deck, zodat we thuis ook kunnen spelen. En ook nog wat kleine pakjes, met zomaar wat kaarten van de nieuwe serie Cosmic Eclipse. Nu de wedstrijd voorbij is, mag hij ze eindelijk openmaken. De andere kinderen hadden die van hun al eerder opengemaakt, dus geïnteresseerd staan ze om Luc heen. Hij scheurt het eerste pakje open. Dan roept één van de oudere jongens: “Een Tag Team GX!!!” Ik heb geen idee wat dat precies betekent, maar aan de andere kinderen te zien is dat heel bijzonder.

Met een map die aanzienlijk voller is dan toen we kwamen, en een grote lach op zijn gezicht weet ik het zeker: dit is het begin van een heleboel potjes Pokémon TCG.
Net zo lang tot ik ook een keertje win!

Deze blog bevat gesponsorde producten.

Deze blog bevat affiliatelinks.

Schrijver: Bart van der Putt

Ik ben een papa die toevallig ook opgeleid is als meester op een basisschool. Papa zijn doe ik doorgaans in Nijmegen met mijn kinderen Ben en Luc. En dan ben ik ook nog gek op allerlei nerd-dingetjes, zoals Star Trek en Lord of the Rings. Voor Papa's wereld ga ik regelmatig op pad naar evenementen en schrijf ervaringsblogs.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    • Tot nu toe schreef ik (Maarten) niet over dit spel omdat ik de regels niet snap. Helaas moest ikzelf werken, maar spelletjesfanaat Bart is hier echt dé man voor. Als er nieuwe uitbreidingen aangekondigd worden, is dit dan voor jou interessant op deze blog?