Het plannen van een gezinsvakantie of een gezinsreis

gezinsvakantie reiskoe 3

In 2019 hebben wij met ons dochtertje een wereldreis gemaakt van zes maanden en ik moet zeggen dat was echt fantastisch. Afgezien van alle dingen die we gezien en gedaan hebben, was het vooral het samen zijn met elkaar wat het fijnste was van de reis. Toch komt er zeker qua plannen van een reis vaak nog heel wat bij kijken. In dit gastblog wil ik graag in gaan op hoe je een reis en vakantie kunt plannen.

Waarheen, wat doen we en wat kost het?

Als eerste is het belangrijk dat je weet waar je heen wil gaan. Wat daar belangrijk bij is zijn vaak drie punten: hoe is het weer in de periode dat je gaat (je wil niet dat je in het regenseizoen een land bezoekt), wat zijn de kosten van een specifieke vakantie of reis (past het binnen het budget) en wat is er allemaal te doen en te zien.

Ik de financiën, zij de plannen

Zo maak ik meestal een begroting van de vakantie of reis, bekijk wat de beste manier is om op de bestemming te komen en wat het weer in die periode doet (meer de praktische kant van het verhaal) en kijkt mijn vrouw Sanne dan weer vooral wat leuk is om naar toe te gaan en of de omstandigheden goed zijn voor onze dochter. Wat ik vooral leuk vindt is in deze fase van het uitzoeken om zo’n goed mogelijke deal te vinden om op de plaats van bestemming te komen.

Zoeken naar voordeel

Afgelopen zomer zijn we naar Sardinië in Italië geweest en dan heb je meerdere mogelijkheden om op je bestemming te komen. Zo kun je er naar toe vliegen en gebruik maken van een huurauto, maar ook met de eigen auto rijden en dan met de veerboot naar het eiland toe varen. Vaak door alle opties na te lopen, blijkt dat sommige zaken toch een stuk voordeliger te regelen zijn, dan het eerste plan wat je hebt. Het is vaak wel een kwestie van goed zoeken en meerdere opties uit te proberen.

Slaapplekken vooraf regelen

Wanneer de vliegtickets geboekt zijn, dan is het tijd om de reis verder te gaan regelen. Wij leggen altijd vooraf alle hotels vast. Dat deden we vroeger toen we backpackten eigenlijk nooit (dan hadden we de vrijheid), maar nu we een dochtertje hebben vinden we dit wel een prettige gedachte als alles vastligt. Daarnaast zijn er tegenwoordig zoveel reviews, blogs en filmpjes over hotels te vinden, dat je heel goed kunt inschatten hoe de accommodatie gaat zijn.

Activiteiten voor het hele gezin

Daarbij moet je ook per bestemming gaan kijken wat er allemaal te doen is. Wij willen altijd een goede mix hebben van activiteiten. Dus een goede afwisseling van activiteiten, natuur, cultuur en strand. Ook willen we vooraf een planning hebben wanneer het slecht weer is. Waar we vroeger dan een dagje de kroeg in gingen op de betreffende bestemming of een dagje lekker in bed bleven liggen, is dat met een kind uiteraard geen optie meer. Zo hebben we genoeg activiteiten per bestemming, zodat we altijd wel iets kunnen gaan doen. Daarnaast geeft het ook een goede indruk hoeveel dagen je per bestemming kwijt bent.

gezinsvakantie reiskoe 2

De laatste voorbereidingen

Als laatste stuk van de voorbereidingen kijk ik of er nog vaccinaties op de plek van bestemming nodig zijn en of we iets van een visa nodig hebben en mijn vrouw regelt alles met betrekking tot wat er in de koffer mee moet en wat we allemaal nog moeten halen bij de winkel.

Ik ga achter het stuur

Tijdens onze reis hebben we ook ieder onze eigen taken. Zo ben ik altijd verantwoordelijk voor het vervoer tijdens de reis. We hebben bijvoorbeeld tijdens onze wereldreis gebruik gemaakt van verschillende huurauto’s en deze worden allemaal door mij geboekt. Daarbij kost het vaak extra geld als je een extra bestuurder voor een huurauto wil toevoegen, waardoor ik eigenlijk altijd op onze vakanties en reizen rijd. Nu moet ik zeggen dat ik dat zelf ook helemaal niet erg vind en eigenlijk ook altijd wel heel erg fijn. Even een momentje voor jezelf, ondanks er natuurlijk nog twee personen in de auto zitten 😉.

Navigatie app voor tijdens je reis

Voor navigatie in een stad is de app maps.me echt geweldig. Je kunt vooraf de bestemmingen downloaden, waardoor je op de plaats van bestemming geen internet nodig hebt. Vooraf kun je alle belangrijke bestemmingen met rode pijltjes markeren. Zo zie je wanneer je een taxi neemt gelijk of de taxi de goede richting in rijdt van je hotel en zo loop je in een stad eigenlijk nooit fout (Het blauwe puntje in de app waar je op dat moment bent, gaat bewegen als je je verplaatst).

Rollenpatroon tijden de vakantie

Ook op de plaats van bestemming ben ik degene die de meeste praktische zaken regel (inchecken hotel, regelen taxi en het pinnen van geld)  en richt mijn vrouw zich wat meer op zaken zoals het aankleden van onze dochter en wat we ‘s avonds eten. Als ik er zo over nadenk dan is het eigenlijk in veel zaken best een traditioneel rollenpatroon wat we hebben bij het verdelen van de taken.  

Bonustip: Plan ook tijd voor jezelf in op een lange reis

Waar mijn vrouw en ik het vooraf tijdens onze wereldreis wel over eens waren is dat je af en toe ook echt even tijd voor jezelf moet maken. Zes maanden lang alleen op elkaars lip zitten is uiteindelijk voor niemand wenselijk. Uiteraard is het dan lastig als je ergens in Nieuw-Zeeland zit om met vrienden af te spreken en de kroeg in te gaan, maar er zijn genoeg leuke activiteiten die je in je eentje kunt ondernemen.

Waar mijn vrouw er meestal voor koos om een dagje zichzelf te laten verwennen met een massage en de schoonheidsspecialist, ging ik voornamelijk activiteiten ondernemen die met onze dochter niet mogelijk waren. Zo heb ik in Nieuw-Zeeland de zware 19,4 kilometer lange Tongariro Alpine wandeling gemaakt langs allerlei vulkanen en ben ik op 9000 voet uit een vliegtuig gesprongen. In Hawaii heb ik de Koko Crater Railway trail gelopen recht de berg op om half zes in de ochtend (voordeel was dat ik tijdens het ontbijt weer terug was) en ben ik in Nieuw-Zeeland een dag met een snelle speedboot op zoek gegaan naar Walvissen.

gezinsvakantie reiskoe 1

Je eigen batterij opladen

Dat soort momenten voor jezelf zorgen ervoor dat je daarna weer de batterij hebt opgeladen en weer kunt deelnemen in het gezinsleven (dit klinkt vrij ernstig, maar ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel).  

Een beetje regelen voor veel plezier

Als ik het zo allemaal opnoem dan lijkt het enorm veel werk, maar in de praktijk valt het heel erg mee. De meeste voorbereiding zien wij vaak als voorpret voor een vakantie en op reis is het regelgedeelte zo’n klein gedeelte van de dag dat je de rest van de dag met z’n drieën kunt genieten van al het moois wat je in het buitenland tegenkomt en van elkaar.

Onze ervaringen in reisblogs

Naar aanleiding van onze wereldreis zijn we een reiswebsite gestart om ouders te inspireren in het maken van reizen. Hier zijn veel reisblogs op te vinden over het plannen van een wereldreis, maar ook zaken als bijvoorbeeld hoe je goedkoop kunt vliegen met kinderen. Hopelijk inspireert het jullie ook om met het gezin een mooie reis te gaan maken in het buitenland!


Deze gastblog werd speciaal voor Papa’s wereld geschreven door Joep van reiskoe.nl Samen met zijn vrouw Sanne en dochtertje Sophie maakt hij graag (verre) reizen. De foto’s in deze blog zijn gemaakt tijdens hun avonturen.


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *