Zo help je je peuter om zelf te gaan slapen

peuter, slapen, tips, slaaptips

Peuters hebben voldoende slaap nodig om alle dagelijkse uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Van het beheersen van hun emoties op het speelplein tot het controleren van hun ledematen tijdens het klimmen en klauteren op een klimrek. Dit zijn vier tips om je peuter te helpen zelf te gaan slapen als hij moe is.

1. Zorg ervoor dat hij overdag voldoende frisse lucht en beweging krijgt

Kinderen slapen beter als ze overdag lekker in de frisse buitenlucht zijn geweest en hebben kunnen bewegen. Ga dus op je papadag met je kind naar het bos of het park om te voetballen of een ander actief beweegspel te doen. Ga alleen geen wilde spelletjes doen in het uur voor het slapengaan, want dat geeft je kind nieuwe energie en maakt inslapen lastiger.

2. Laat hem lachen

Vaak hebben kinderen die moeilijk zelf in slaap komen of huilen voor het slapengaan een volle emotionele rugzak. Lachen helpt hen om die stress kwijt te raken en gemakkelijker zelf in slaap te vallen.

3. Zorg voor warmte in bed

Alle kinderen maken slaapcycli door waarin ze slechts een beetje wakker worden en dan weer in een diepe slaap vallen. Het gaat erom je kind tijdens die perioden van licht wakker worden niet te wakker te laten worden van ongemak. Tenzij je kind naar de wc moet. Bij dat laatste kan een plasalarm van Dryly helpen. Als je kind ’s nachts de dekens van zich aftrapt en door de kou wakker wordt, overweeg dan een warme pyjama met voetjes.

4. Maak de kamer donker

Verduisteringsgordijnen kunnen ideaal zijn als er een lantaarnpaal voor het huis staat. Ze zijn ook fijn in de zomermaanden wanneer je kind gaat slapen terwijl het nog licht is buiten. Installeer ze als je kind moeite heeft met inslapen of doorslapen door te veel licht in zijn kamer.


Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *