We maken vaak de hele dag door foto’s met onze telefoon. Een snelle foto van wat we eten, een snap van je kind op de kinderboerderij of snel een reminder voor een aanbieding die je in de winkel wilt halen. Ons dagelijkse leven hangt aan elkaar van plaatjes en foto’s en dat is met de komst van smartphones en social media alleen maar meer geworden. Je kunt het bij snelle kiekjes houden, maar met je telefoon kun je ook de mooiste portretten maken om een levensfase goed vast te leggen. In dit artikel geef ik je enkele tips voor het maken van een prachtige portretfoto van je kind.
Inhoud
Is je mobiele telefoon geschikt?
Voordat je gaat kijken naar alle onderstaande tips, is het slim om eerst naar je materiaal te kijken. Net zoals bij fotocamera’s is niet elke smartphone geschikt voor een goede portretfoto. Hoe goed je ook je best zal doen met de camera, met te weinig pixels, een slechte lens met een belabberd zoombereik en te weinig werkgeheugen zal het portret uitlopen op een teleurstelling. Je hoeft niet meteen de nieuwste van het nieuwste te hebben qua techniek, maar om het jezelf makkelijk te maken is een nieuwe model telefoon vaak wel een eerste stap richting een goede foto. Je zult duidelijk het verschil merken in fotokwaliteit door de jaren heen. Zo zie je al een enorm verschil tussen een Samsung uit 2019 en de nieuwste Samsung Galaxy S23 waarbij de technieken achter de camera’s enorm verbeterd zijn.
Een portretfoto van je kind met een telefoon maken
Even snel een foto maken met een telefoon kan iedereen. Simpelweg de camera-app openen en op de ontspanningsknop drukken is zo gedaan. Een echt goede portretfoto vergt wat extra moeite. Niet alleen qua instellingen van de camera op je smartphone, maar ook bij het bepalen van je beeld. En als dat allemaal nog niet lastig genoeg is, is een beweeglijk en niet meewerkend kind de aller moeilijkste factor. Lees hieronder tips voor portretfoto’s met een telefoon.
Kies een locatie met een geschikte achtergrond
Voordat je een foto maakt kijk je waar je deze wilt maken. Wil je een mooie portretfoto maken van je kind, dan is een geschikte achtergrond ook erg belangrijk. Wat wil je zeggen met het portret? Wil je enkel het gezicht op de foto zetten of wil je meer vertellen over zijn persoonlijkheid en bezigheden? Voor enkel een portret kun je kiezen voor een neutrale achtergrond. Bijvoorbeeld een egale muur of een natuurlijke achtergrond zonder al te veel poespas. Wil je meer vertellen, bijvoorbeeld over de Lego-verzameling, dan kun je scherpstellen op het gezicht waarbij de achtergrond van de foto bestaat uit de bouwwerken. Waar je ook voor kiest, kijk in je beeld of je geen ongewenste elementen tegenkomt. Ligt er per ongeluk nog een ‘speeltje’ op een kastje of komt de hond nog half in beeld, dan zijn dat verstoringen die je niet wilt hebben.
Onverwachts of geposeerd?
Zodra je kinderen op de foto zet ben je altijd afhankelijk van wat ze doen. Het ene kind is wat fotogenieker dan het andere en weet ook precies hoe ze moet poseren. Zodra de telefooncamera gericht is op het kind zal de een direct de perfecte glimlach vertonen terwijl de ander direct de meest spastische standjes zal aannemen met allerlei handbewegingen en vingersignalen. Is jouw kind met minder meewerkend bij het maken van foto’s of krijg je standaard een vreemde grimas die door moet gaan voor een glimlach, dan is het wellicht slimmer om een onverwachtse foto te maken. In het geval van dit laatste kun je de camera alvast helemaal instellen en alvast zo goed mogelijk scherp stellen. Kijk waar het kind mee bezig is en neem de juiste stand in voor het maken van de foto. Nu heb je nog de keuze om de foto te maken terwijl je kind bezig is met iets of om de aandacht te vragen en direct af te drukken zodra er een reactie is. Maak bijvoorbeeld een grapje waardoor er een gemeende lach op het gezicht komt en maak gebruik van dit moment om de foto te maken.
Camera op portretmodus
Elke camera app heeft verschillende instellingen om mee te fotograferen. Met vooraf ingestelde waarden en lensinstellingen weet de camera van jouw telefoon wat je wilt fotograferen zodra je deze op een speciale modus zet. Zo zal je camera op een breedbeeld ingesteld worden zodra je kiest voor landschapsfotografie en meer gaan focussen met een sterkere scherptediepte als je kiest voor de modus portret. In de portret-instelling zal de lens de focus leggen op het gezicht van jouw kind en de achtergrond wat vervagen waardoor het kind echt naar voren komt.
Uit de hand of een statief
Hoewel veel camera’s over een beeldstabilisator beschikken waardoor kleine trillingen gecompenseerd worden, kan het soms lastig zijn om een goede stilstaande foto te maken. Gebruik je een snelle sluitertijd dan heb je hier vaak geen last van, maar bij wat lastigere belichting is de tijd tussen afdrukken en het maken van de foto vaak net wat langer. De trilling van je hand wordt dan vaak wel een factor die bepaalt of je foto lukt. Weet je van jezelf dat je geen vaste hand hebt en dat je een portret van je kind gaat maken met een uitdagende belichting, dan kun je ervoor kiezen om de telefoon op een statief te plaatsen en gebruik te maken van een ontspanning met ingestelde tijd (bijvoorbeeld enkele seconden na indrukken).
Nog even een filtertje gebruiken
Vind je het beeld op de foto niet warm genoeg of staat er toch nog net iets op wat je niet wilde, dan kun je de foto nog bewerken. Veel telefoons hebben zelf al apps waarin je dit makkelijk kunt doen. Door de hoge resolutie die je tegenwoordig kan halen met smartphones, kun je de foto’s ook goed bewerken met bewerkingsprogramma’s als Photoshop op je pc of laptop. Zo haal je dat ene ‘speeltje’ stiekem toch nog even uit de achtergrond, heeft je kind ineens geen snotneus meer en is de complete achtergrond niet meer kaal maar een vredig bloemenveld.