Van lijdende naar leidende partner. Hoe kun je ervoor zorgen dat jij tijdens de geboorte van jouw kind niet alleen aan de zijlijn staat? En dat je een volwaardige partner bent voor jouw vrouw tijdens dit bijzondere moment? Mijn man kreeg een jarenlange voorbereiding en was mijn grote steun tijdens de geboorte van onze dochter. Jij kunt daarin ook de eerste stappen zetten met de tips in deze blog.
Inhoud
Verhalen over totaalrupturen
Dertien jaar geleden begon ik aan de opleiding verloskunde en werd mijn vriend de lijdende persoon. De lijdende persoon van al mijn verhalen over de gebeurtenissen rondom bevallingen, die ik in mijn enthousiasme over hem uitstortte. Van een vacuümpomp, keelgeluiden van de vrouwen, gedrag van gynaecologen, dubbele hazenlip tot totaalruptuur. Alle mogelijke ervaringen deelde ik in alle geuren en kleuren en spaarde hem geen enkel detail.
Of hij daarop zat te wachten? Eerlijk? Ik denk dat hij het in het begin vooral weerzinwekkend vond. Maar goed, je bent jong en verliefd. Dus hij zag het door de vingers. En op den duur vond hij het wel intrigerend. Immers, een goede thriller kan ook niet zonder weerzinwekkende elementen. Zo heeft hij het verhaal over de totaalruptuur destijds vaker verteld aan anderen dan ik heb gedaan! Maar dan om zijn vrienden ermee te choqueren.
Hoe je je als partner kunt voorbereiden op de bevalling
Met al die verhalen zou je denken dat mijn vriend goed wist wat er op hem af kwam tijdens de bevalling. En precies wist hoe hij mij zou kunnen steunen. Maar ook hij werd op enig moment afgesnauwd. Dat roept wel de vraag op hoe je je dan als partner perfect kunt voorbereiden, zodat je de beste steun kunt bieden aan jouw bevallende vrouw. Hier zijn enkele van mijn ideeën daarbij.
Meegaan en vragen stellen
Een inkopper is natuurlijk om bij alle controles bij de verloskundige aanwezig te zijn. Dat die niet allemaal even interessant zijn, dat klopt. Maar je kunt ze wel interessant maken. Lopen jullie tussen de controles tegen vragen aan? Bijvoorbeeld wat er gebeurt bij een positieve NIPT test of ontdekking van hazenlip, open ruggetje bij de 20 weken echo. Schrijf ze op en stel ze aan de verloskundige! Denk jij dat jouw vrouw die vragen toch wel stelt?! Dan ben je kennelijk nog niet op de hoogte van zwangerschapsdementie. En nee, dat is geen excuus, maar wetenschappelijk aangetoond. (Dit geldt dus wel alleen tijdens de zwangerschap en de periode van ontzwangeren daarna…) Ongeacht wat er wordt geschreven op internet, in de boeken en wat jouw ouders vertellen, de verloskundige kan je precies vertellen hoe de zaken in jullie situatie ervoor staan.
Verhalen bij een biertje
Wist je al dat je goud in handen hebt? Je hebt nu namelijk het allerbeste excuus om een avond bier te gaan drinken met jouw vader/ broer/ vrienden! En jouw vriendin gaat het geweldig vinden! Je gaat namelijk onderzoek doen: Vraag jouw vader hoe hij jouw bevalling heeft ervaren (en die van je broers/zussen) en/of vraag jouw vrienden/ broer(s) hoe zij de bevalling van hun kinderen hebben ervaren. Dit geeft je een realistisch beeld van wat er kan gebeuren. Bedenk daarbij wel dat zij wellicht anders tegen de bevalling aan keken en meer of minder betrokken waren dan jij zou willen zijn. En heel flauw maar wel waar: Iedere bevalling is uniek, ook omdat er geen twee ouders zijn zoals jullie.
Bij een biertje maak je al snel een paar grappen over de zwangerschap en waarschijnlijk over haar toenemende gewicht. Er zijn opmerkingen die je beter niet kunt maken tegen je vrouw. Lees snel wat voorbeelden.
Samen een bevallingsplan maken
En het belangrijkste: Wat wil jij tijdens de bevalling? En wat wil jouw vrouw tijdens de bevalling? Waarschijnlijk bespreek je al het een en ander met elkaar, maar stop nu niet meer bij: thuis of ziekenhuis, met zijn tweeën of (schoon)moeder/zus/ vriendin erbij en wel of geen pijnstilling. Maar
bespreek ook:
- Welke soort pijnstilling heeft dan de voorkeur, als ze het nodig heeft?
- Welke houdingen/ hulpmiddelen zou ze willen uitproberen tijdens de bevalling om de pijn te verminderen?
- Willen jullie stagiaires/ co-assistenten bij de bevalling of zo min mogelijk mensen?
- Hoe snel zou je familie/ vrienden willen inlichten na de bevalling?
- Hoe ga je om met social media rond de bevalling?
- Etc..
Door samen hierover te praten voelt jouw vrouw ook dat ze er niet alleen voor staat. En wil je dan echt de perfecte partner zijn? Begin hier zelf over! Wacht niet tot jouw vrouw naar jouw mening vraagt, want dan sta je al 0-1 achter. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb laatst de gastblog van Nos Juntos gelezen op Papa’s Wereld en als ik aan de geboorte van onze baby denk, dan…’ Geloof me, daar ga je echt punten mee scoren!
Hoe jij de ceremoniemeester van de bevalling kan zijn
Door zoveel mogelijk zaken van tevoren te bespreken kun jij als partner de ceremoniemeester van de bevalling zijn. Tijdens de bevalling is het allerbelangrijkste dat de toekomstige moeder zich kan ontspannen en zich alleen maar hoeft te richten op het proces dat gaande is in haar lichaam. Alle (rand) zaken daaromheen moeten worden geregeld door iemand anders. En daar komt de cruciale rol van de partner om de hoek kijken. Wat jij in die rol écht kan doen tijdens de bevalling?
- Voorstellen doen voor hulpmiddelen/ houdingen.
- Als steunpilaar dienen.
- Masseren.
- Jouw vrouw vertellen dat ze het goed doet!
- Luisteren. Jouw vrouw voelt wel aan wat ze nodig heeft. Reageer daarop en vertaal dit naar de omgeving!
- Maar ook: anticipeer op wat jouw vrouw zou willen. Jullie hebben haar wensen van tevoren besproken, dus nu is het ook aan jou om te zorgen dat die worden uitgevoerd! Stimuleer haar om die dingen te doen, waar ze van tevoren van heeft gezegd dat ze die wil uitproberen. Bijvoorbeeld: onder de douche of op een bal zitten.
- Inschatten waar haar grenzen liggen op basis van de vooraf uitgesproken wensen. Jij kunt het beste beoordelen of zij met jouw coaching en die van de verloskundige toch nog vol kan houden. Of dat het, bijvoorbeeld, echt tijd is voor pijnstilling, als zij daar om vraagt.
- Overbodige mensen wegsturen.
- Logistieke zaken, zoals de deur opendoen voor de verloskundige en kraamverzorgende, spullen aangeven waar zij om vragen, oudere kinderen wegbrengen en aangeven van eten en drinken.
- Neem de regie. Dit heb je immers met elkaar besproken. Jij kunt als beste inschatten wanneer jullie plan moet worden aangepast, omdat jij weet wat de visie van jouw vrouw op de bevalling is. Omdat jullie gezamenlijke afspraken hebben gemaakt en omdat jij jouw vrouw het beste kent. Dit voorkomt onnodig lijden en medische complicaties.
- Vergeet de humor niet! Zeker als ze je loopt uit te schelden… Zo kun je, ook op het moment dat medisch ingrijpen noodzakelijk is, zorgen dat het een bevalling wordt die jullie voor ogen hadden.
Bedenk ook dat er een andere kant is van de partner bij de bevalling. Zo zijn er genoeg dingen wat je beter niet kunt zeggen tijdens de bevalling.
Van lijdende naar leidende partner
Dankzij de voorbereiding kun je als partner jouw vrouw het beste steunen tijdens de bevalling. Zodat je niet alleen toeschouwer bent, maar een actieve rol hebt. En mijn, inmiddels, man? Die pakte dankzij de jaren voorbereiding de leidende rol in mijn begeleiding tijdens de bevalling. Zonder hem was de bevalling me veel zwaarder gevallen en slechter verlopen!
Jouw ervaring(en)
Nu ben ik benieuwd: Hoe leidend was jij tijdens de geboorte van jouw kind(eren)? En heb je nog aanvullende tips, dan hoor ik ze graag!
Dit artikel werd geschreven door Giza Willemsen – de Jong.
Eigenaar Nos Juntos – Voor regie op de bevalling en een ontspannen start met het ouderschap in combinatie met werk!
Facebook – Instagram – Linkedin
Beeldmateriaal: Giza Willemsen – de Jong
Redactie en opmaak: Maarten Fest