Zodra er een kindje op komst is, is het verstandig om wat informatie in te winnen. Je kunt hiervoor naar grote beurzen toe gaan, maar je kunt ook eens kijken in je eigen regio. Dat deden wij vandaag ook. Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen houdt enkele malen per jaar een ‘Zaterdagmarkt voor Zwangeren’. Een markt in het ziekenhuis zelf met lezingen en kraampjes.
Bezoekgegevens
Datum: 12-09-2015
Gezelschap: Vrouwlief, Liam (2 jr.) en ???
Entreeprijs: Gratis toegang
Adresgegevens
Weg door Jonkerbosch 100
6532 SZ Nijmegen
Internet: Website / Facebook
Wat valt er te zien en doen
We lopen het ziekenhuis in en melden ons bij balie 1B zoals aangegeven staat in de verschillende media. We krijgen een kaartje waardoor we later mee kunnen met een rondleiding in Geboortehuis Neo. Een gangetje verder staan we in de grote centrale hal ‘Binnenhof’ waar een slinger aan kraampjes staat. Aan beide kanten van de hal staan verschillende (web)winkels, kraamzorgbureau’s, kinderopvang, zwangerschapsgymnastiek en nog veel meer. We maken even een klein praatje met Heidi van Borstvoeding De Basis, we kennen haar al van het moedercafé en de draagwandelingen. Na enkele minuten mogen we mee met de rondleiding naar het Geboortehuis. Na een klein praatje worden we losgelaten op de afdeling waar je poliklinisch kunt bevallen. Met drie suites op de afdeling die huiselijk ingericht zijn, heeft het CWZ een gemoedelijke sfeer om een kind op de wereld te zetten samen met je eigen verloskundige. Mocht het toch niet helemaal gaan zoals gewenst, dan is er direct contact met de kraamafdeling elders in het ziekenhuis. Na een paar minuten hebben we het allemaal wel gezien en gaan we weer terug naar de centrale hal.
We besluiten deze dag geen lezingen bij te wonen aangezien Liam dit niet gaat volhouden. Er worden er verschillende gehouden in een apart ‘Auditorium’. Er zouden er verschillende gehouden worden over borstvoeding, pijnbestrijding, natuurlijk bevallen etc.
Tussen de kraampjes komen we verschillende leuke of informatieve aanbieders tegen. Om ze allemaal te noemen is een beetje veel, maar een paar kan best wel. Sommige aanbieders kennen we al langer omdat we er al mee te maken hebben (gehad) zoals mijn werkgever KION kinderopvang, het zwembad waar we peuterzwemmen en Kraamzorg Zuid-Gelderland.
Goed om als aanstaande ouders gewezen te worden op de veiligheid van je kind. Wijzelf hebben beiden cursussen gevolgd in kinder-EHBO, dit tot een positieve verrassing voor Judith Keijzers die hier ook trainingen in geeft. Ondanks onze basiskennis en wat praktijkervaring namen we toch een foldertje over de meestvoorkomende ongevallen mee. Je weet immers maar nooit. Liam keek zijn ogen uit bij Woolys handgehaakte cadeaus waarbij Nijntje en Woezel & Pip favoriet waren. Webwinkel Roozje heeft alles voor de slaapkamer van je kind en bedrituelen. We zagen al een heleboel leuke accessoires en na een gezellig praatje kwamen we er achter dat ze slechts een wijk verderop in ons dorp woont. Iets verderop maakten we opnieuw kennis met Tjarda Borsboom van Zwiep illustraties. Ik kende haar tekenwerk van onder andere geboortekaartjes uit het verleden aangezien haar zoontje bij mij op de bso-groep zat. Leuk om te zien dat ze nog steeds zo succesvol met haar werk is. Tot zover de in mijn ogen leukste kramen van deze markt.
Het voordeel van deze markt voor Zwangeren is dat het regionaal georiënteerd is. Je krijgt hier dus geen informatie of reclame van bedrijven en instellingen aan de andere kant van het land. Doordat het in het ziekenhuis gehouden wordt, krijg je meteen een blik op de afdelingen waar je kind ter wereld kan komen. In het regionale karakter past ook meteen dat je bekenden ontmoet en zelfs verbaast kunt opkijken als er kennissen naar je toe komen en je ontdekt dat ze ook een kindje verwachten (verrassing!).
Wanneer?
In de inleiding gaf ik al aan dat deze markt geregeld gehouden wordt. Ook nieuwsgierig en wil je een keer zelf gaan kijken? Dan zijn dit alvast wat datums.
- 12 september 2015
- 21 november 2015
- 23 januari 2016
- 16 april 2016
- 9 juli 2016
- 10 september 2016
- 5 november 2016
Leuk voor papa en kind?
Deze vraag moet ik hier misschien anders stellen aangezien het niet echt iets is om met kinderen naartoe te gaan ondanks dat er geregeld een snoepje, kleurplaat of ballon wordt uitgedeeld. Wel erg informatief voor (aanstaande) vaders die toch nog wat meer willen weten of overgehaald willen worden tot bepaalde keuzes. Uiteindelijk is het meer een markt voor de vrouw om er met de partner naartoe te gaan. Is je kind toch mee en zit deze nog in de luiers, dan heeft het CWZ een kaal plankje op het invalidentoilet om te kunnen verschonen. Dus, niet als uitje met je kind, maar wel als informatiejacht samen met je partner.