*Let op, kan spoilers bevatten.
Zaterdagavond, Chantal verteld Liam dat er de volgende dag een leuke verrassing staat te wachten. De kleine aanhanger van de Dark Knight mag met papa naar de film. En niet zomaar een film: Batman! Al wekenlang loopt de stoere knul door het huis, het dorp en waar dan ook met een cape om. T-shirts met het Batmanlogo, onderbroeken, truien met een echte kap erop, alles wat maar met de held te maken heeft gaat om zijn lijfje. Niet veel later zitten we samen in de auto op weg naar het grote witte doek.
We zijn thuis redelijk oplettend op wat we Liam laten kijken. We houden leeftijdsnoteringen in de gaten en kijken soms een film eerst zelf voordat hij mag kijken. Het liefst films zonder vechten en schieten. Toch kan ik er nu niet meer omheen. Doordat Batman zijn held is, zonder ooit de echte filmpjes gezien te hebben, moeten we gewoon naar deze De Lego Batman Movie toe.
Batman van Lego
We hebben met Lego Batman natuurlijk al een achtergrondje. Ik speel de spellen ervan op de WiiU, we keken een eerder Lego Batman film op dvd, gingen naar Legoland Discovery Centre Oberhausen voor de speciale Batmanweken en hebben thuis wat Legopoppetjes van de dark knight staan. Nadat ikzelf de trailers had gezien en Liam met me mee keek, wist ik dat we dit als uitje samen gingen doen. Ik twijfelde nog een beetje over de leeftijdrestrictie (6jr advies, Liam is 3,5jr), maar Chantal schopte me al bijna de deur uit.
Naar de bioscoop
Vlak bij mijn werk staat een bioscoop. Vrijdag voor werktijd had ik nog even tijd om naar de draaitijden gaan kijken. We zetten de auto neer in de gratis parkeerkelder tegenover het pand en kochten de kaartjes aan de kassa van Cine Twins. Voordeel is dat de film daar zonder pauze draait en je tussendoor bestellingen kan plaatsen via de serviceknop. Tijd om te wachten op de film.
Start met een zwart scherm
Met een zwart scherm start de film. De stem van Batman klinkt en meteen is duidelijk wat voor film het gaat worden, een film met een heerlijke droge humor. Batman is voortbordurend op de Dark Knight een wat duisterder type geworden. Een beetje cynisch, op zichzelf, een sologanger die geen hulp van anderen wilt accepteren. Zelfs butler Alfred krijgt het regelmatig voor de kiezen. Later in de film krijgen we te zien waar deze donkere muur vandaan komt en of deze afgebroken wordt.
Het verhaal
Gotham City wordt weer bedreigd. De Joker heeft alle slechterikken verzamelt om de stad over te nemen. Ze zijn er allemaal bij: Poison Ivy, the Ridler, the Pinguin, Mr. Freeze, the Eraser, Clayface en ga zo maar door. Commissaris Gordon gaat na jaren van dienst met pensioen. Zijn dochter Barbara, al van kind af aan fan van Batman, neemt de baan over.
Als uiteindelijk alle schurken achter de tralies zijn gezet is Batman nog niet tevreden. Hij vindt de cel nog geen goede plek voor de Joker. Hij laat Robin een apparaat stelen waarmee hij de Joker naar een speciale gevangenis kan transporteren waar de slechtste van de slechtste zitten. Precies wat de schurk wilde, want geheel volgens plan krijgt zijn liefje Harley Quinn het apparaat in handen en opent de poorten van deze speciale gevangenis. Met een nieuw leger probeert de clowneske schurk opnieuw Gotham City te veroveren. Met in zijn kielzog schurken als Godzilla, King Kong, Wicked Witch, Sauron en nog enkele anderen lokt hij Batman definitief uit. De Dark Knight kan niet anders dan samenwerken met zijn nieuwe team, maar ook met de in de steek gelaten schurken om de Joker te stoppen.
Relaties
De eerste relatie is die tussen Batman en Barbara. Zij dringt aan op een samenwerking met de gemaskerde held, maar zoals eerder geschreven werkt hij liever alleen. Hoewel Bruce Wayne (de man onder het masker) direct gecharmeerd is van de nieuwe wetshandhaver, zit een samenwerking er niet in. Of toch wel? Ondanks een soort van concurrentiestrijd komen ze steeds nader tot elkaar. Tijdens het verhaal weet ze stiekem toch kleine steentjes van de muur rond Bruce Wayne af te breken.
De tweede relatie die speelt is die tussen Batman en Joker. Beiden zijn zo geobsedeerd door elkaar, dat ze geen levensdoel hebben als ze elkaar niet kunnen bevechten. Als alle schurken dan ook in de gevangenis zitten, zien we Batman eenzaam in zijn Batcave zitten om zich te vervelen.
Relatie nummer drie zorgt voor extra humor en een goede twist. Batman doet afentoe een ereronde bij het weeshuis en strooit daar met hebbedingetjes. Een van de wezen adoreert Batman en weet op een gala hem te strikken tot het ondertekenen van adoptieformulieren. Als de wees al een tijdje in Wayne Manor woont onder de vleugels van Alfred, komt de gemaskerde miljonair er pas achter. De wees doopt zichzelf om tot Robin en wordt in de val gelokt om als sidekick/kanonvoer mee op missie te gaan. Daar verrast hij Batman met zijn skills. Robin zorgt voor de nodige speelse humor in het verhaal. Door de adoptie komen er uiteindelijk ook wat vaderlijke gevoelens bij Bruce naar boven. Hij herkent zichzelf in de jongeling.
Dan de relatie tussen butler Alfred en Bruce/Batman. Naast getrouwe dienaar is Alfred ook het geweten van de held. Een zorgzame figuur die om de eenzame held heen hangt. Na het verlies van de ouders van Bruce, was Alfred degene die hem verzorgde. Je kunt hem zien als de surrogaatvader die de miljonair soort van geadopteerd heeft. Hij zorgt er uiteindelijk voor dat Bruce de jonge Robin accepteert. In de film wordt dan ook de vergelijking gemaakt van opa, zoon en kleinzoon. Letterlijk.
Nostalgie
Batman speelt al sinds vorige eeuw een belangrijke rol als het gaat om films en animatie. Een groot aantal films en tekenfilms hebben het daglicht gezien. Elk gaven ze hun eigen invalshoek aan de misdaadbestrijder. In verschillende flashbacks zien we fragmenten uit deze oude producties in beeld. Voor de liefhebber van Batman is dit een momentje om van te smullen, want het is zowel grappig als een eerbetoon aan al die eerdere werken.
Het echte Lego gevoel
Wat in de film meteen opvalt is de manier van animeren. Alles ademt Lego. Waar je in het verleden vlammetjes geanimeerd zag, zie je nu de Lego vlammetjes een soort van stopmotion bewegen. Het loopwerk van de poppetjes gaat niet vloeiend, maar heerlijk houterig alsof jezelf een poppetje laat lopen. Als er water uit de kraan moet komen zie je de dopjes eruit vallen. In de gebouwen zie je de steentjes zitten en van alles kan plotseling iets nieuws gebouwd worden. Houd je niet van Batman zelf, dan wel van de complete setting waarin alles Lego ademt. En voor degene die vroeger wel eens met pistooltjes schoot, zal het piewpiew een komische toevoeging zijn. Ik lach in ieder geval dubbel.
Op het puntje van de stoel
“Wauw, echt gaaf hè papa?” De hele film lang heeft Liam genoten. Van begin tot eind leefde hij met alles mee. Geen enkele keer had hij behoefte aan schuilen bij mij (stiekem jammer), maar ging hij juist mee in de gevechten. Hij leek erg veel te snappen van het verhaal, al zullen de diepere lagen hem ontgaan zijn. Regelmatig hoorde ik hem lachen en juichen als zijn held weer eens won. Deze film kun je dus gerust kijken met een kind onder de gezette leeftijd. Ik zeg daarbij wel, ken je kind en neem het risico niet als je denkt dat hij/zij er niet tegen kan. Liam wil hem graag nog een keer zien, dus dat wordt wachten op de dvd of Netflix.
The Lego Batman Movie
- Tijdsduur 104 minuten
- Taalversie Nederlands en Engels
- Projectie 2D, 3D
- Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, spanning/enge momenten