Papa’s veilige vinger

Ik zag je lopen in de kinderboerderij. Nou ja, lopen? Stappen eerder. Aan je vinger hielden kleine handjes zich stevig vast. Wankelend stapje voor wankelend stapje kwamen jullie samen vooruit. Waarheen maakte niet uit, als er maar gestapt werd. Ik zag het in je ogen, die enorme trotse blik.

Schijnbewegingen

Het maakte je ook niet uit waar je zoontje heen wilde. Twee tellen richting de schommel om daarna af te buigen naar het hek. Zijn hoofdje drukt hij tegen het gaas aan alsof hij de lucht wilt kussen of gewoon zijn hele hoofdje erdoorheen wilt steken. Zijn vingers blijven om je grote vinger geklemd. Loslaten betekent vallen, dus dat is geen optie. Of toch wel, boem op zijn luierbillen.

Met losse handen

Ik kijk jou, een jonge papa, aan en knik naar je. Je snapt me. Met een glimlach laat ik je weten dat ik die fase ook ken, dat mijn zoontjes die iets verderop aan het spelen zijn ooit ook zo deden. Die paar jaartjes lijken inmiddels zo lang geleden, toch is de jongste pas net een jaartje van mijn vingers af. Nu pakken ze allebei mijn handen vast als ze zich tijdens het wandelen geborgen willen voelen, voor de gezelligheid of om me niet kwijt te raken. Ze hebben mijn vinger niet meer nodig om op ontdekking te gaan. Dat doen ze gewoon stoer helemaal zelf. Ze laten me los, maar pakken me weer vast als ze het nodig hebben. Loslaten doe ik iets minder goed. Ik wil ze beschermen en deels bij me houden. Ik leer mezelf om hun te laten gaan. Om ze te laten durven. Af en toe durf ik dat makkelijker toe te laten.

Verder stappen

Ik kijk weer op vanuit mijn mijmeringen en zie je verder stappen met jouw kleine aan je vinger. Stapje voor stapje. Ik weet het, jij gaat straks diezelfde weg bewandelen als ik. Zou jij het soms ook zo lastig vinden om los te laten?

Deze blog bevat affiliatelinks.

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *