Papa, ondernemer en thuiswerker: 7 tips voor een betere balans

papa, ondernemer en thuiswerker, tips om thuis te werken in combinatie met kinderen

Het ouderschap combineren met het ondernemerschap kan zorgen voor enorme uitdagingen, vooral als je vanuit huis werkt. Als jonge ouder, die onlangs haar eigen tekstbureau is gestart, begrijp ik dat als geen ander. De verantwoordelijkheden op beide vlakken lijken soms eindeloos en het voelt als een professionele evenwichtsoefening om genoeg tijd en aandacht te besteden aan zowel je gezin als je bedrijf. In dit artikel vind je 7 tips die kunnen bijdragen aan een gezonde werk- en privébalans wanneer je vanuit huis onderneemt.

1.   Stel realistische doelen

Bij zowel het ouderschap als het ondernemerschap is het essentieel om realistische doelen te stellen. Neem daarom echt de tijd om deze doelen te bepalen en bespreek deze ook met je eventuele partner. Betrek hem of haar erbij en stel samen vast wat haalbaar is voor jullie allebei. Door je doelen duidelijk te hebben, kun je je tijd beter indelen en je energie richten op wat écht belangrijk is.

2.   Plan, plan, plan!

Begin elke week met het invullen van een tijdplanner, een soort agenda waarbij je voor elk uur een eigen vakje hebt. Werk hierbij met twee verschillende kleuren: één voor zakelijke activiteiten en de andere voor privéaangelegenheden. Zo krijg je een duidelijk overzicht van je verplichtingen en kun je de witruimte die overblijft efficiënt inplannen met je overige taken. Zorg er echter wel voor dat je wat ruimte overhoudt om flexibel te zijn, omdat zowel ouderschap als ondernemerschap onverwachte wendingen kunnen nemen.

3.   Wees flexibel, maar stel ook grenzen

Ook al is plannen van wezenlijk belang wanneer je ouderschap en ondernemerschap combineert, flexibiliteit is ook belangrijk. Het leven zit vol verrassingen. Soms moeten we spontaan inspelen op de behoeften van onze kinderen of ons bedrijf. Maar vergeet ook niet om grenzen te stellen. Het is gemakkelijk om je planning te laten varen en jezelf te verliezen in het ouderschap, juist omdat je zo flexibel bent. Je kunt natuurlijk best een keer de zieke oppas vervangen, maar elke week?! Zorg er dus voor dat je hier niet te ver in gaat, want je moet natuurlijk wel vooruit komen met je onderneming.

4.   Beheers afleidingen

Als je vanuit je thuiswerkplek naar de keuken gaat om koffie te halen, is het verleidelijk om even gauw te dollen met de kinderen. Onbedoeld ben je dan weer langer weg van je computer dan je had gewild… Zorg ervoor dat je een afgesloten werkruimte hebt en spreek binnen het gezin af dat een gesloten deur betekent dat je niet gestoord wil worden. Door jezelf af te sluiten voor afleidingen, kun je je beter concentreren op je werk en je productiviteit verhogen. Des te sneller heb jij die taak klaar en kun je toch nog wat extra tijd met je kids doorbrengen!

5.   Creëer een routine

Een vaste routine kan wonderen doen voor zowel ouders als ondernemers. ‘Rust, reinheid en regelmaat’ geldt net zo goed voor jou als voor je kinderen. Probeer vaste tijden te hebben voor werk, pauzes en quality time met je gezin. Zo weten je kinderen wat ze kunnen verwachten en kun jij je tijd efficiënter indelen.

6.   Leer delegeren

Als ondernemer ben je misschien geneigd om alles zelf te doen, maar soms is het beter om taken te delegeren. Overweeg om bepaalde zakelijke of huishoudelijke taken uit te besteden, bijvoorbeeld aan een boekhouder of schoonmaker. Zo kun je meer tijd besteden aan je gezin of aan de kernactiviteiten van je bedrijf.

7.   Vergeet jezelf niet!

De laatste tip is zeker niet de onbelangrijkste. Het is cruciaal om goed voor jezelf te zorgen. Ouderschap en ondernemerschap kunnen allebei veeleisend zijn, zeker wanneer je beide combineert. Zorg er dus voor dat je voldoende rust neemt, gezond leeft en tijd maakt voor ontspanning. Vergeet ook niet tijd door te brengen met mensen en dingen die je gelukkig maken.

Ouder én ondernemer

Je hebt mijn beste tips gelezen voor een gezonde werk- en privébalans bij zelfstandig ondernemerschap vanuit huis. Onthoud dat je, zoals voor elke nieuwe rol geldt, moet groeien in je rol als vader/ondernemer. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar met de juiste aanpak en mindset (en steun van je gezin) zul je ongetwijfeld je balans vinden. Volg je passie voor het ouderschap en je ambitie als ondernemer. Je kunt het!


Deze gastblog is geschreven door Hanneke Kregel, tekstschrijver en eigenaar van tekstbureau Letterzinnig in Assen.

Schrijver: Gastblogger

Papa's wereld krijgt regelmatig tekstuele bijdragen van lezers, organisaties en bedrijven. Om duidelijk te maken dat een artikel niet geschreven is door de redactie van Papa's wereld, worden deze artikelen geplaatst onder de auteur 'Gastblogger'. Zelf een keer een bijdrage plaatsen op Papa's wereld, mail ons op info@papaswereld.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *