Papa is kipnugget-kampioen! Zelf glutenvrije Kipnuggets maken

recept voor glutenvrije kipnuggets

Het is inmiddels een tijdje geleden dat ik een avondje alleen thuis was en enkel voor mezelf moest koken. Dat soort momenten gebruik ik vaak om iets uit te proberen wat de rest van het gezin misschien minder lekker vindt. Nou ja, in dit geval geldt dat niet helemaal. Ik besloot namelijk zelf verse kipnuggets te maken. Maar gezien mijn coeliakie moest ik dus een glutenvrije variant maken. De eerste versie was te doen, maar er kon wel het een en ander verbeterd worden. Inmiddels heb ik een kipnugget voor elkaar waarvan de jongste meneer zegt: “Die van jou is lekkerder dan die van de Mc!” Ontdek mijn kipnugget ‘geheim’ door verder te lezen.

Experimenteren met gerechten

Zodra je te maken krijgt met coeliakie, verandert dat je complete eetpatroon. Je moet constant alle gluten vermijden om niet ziek te worden. Voor mij betekent het dat ik heel veel dingen moet laten staan, terwijl ik weet hoe lekker ze zijn. Het nadeel van op latere leeftijd een glutenprobleem te krijgen. Maar goed, het geeft ook de mogelijkheid om eens anders naar eten te kijken en te gaan experimenten met ingrediënten. Andere kruiden gebruiken, meer verse groenten en vlees op een andere manier bereiden. Het heeft al een aantal lekkere gerechten opgeleverd die ik nu regelmatig maak.

Zelfgemaakte glutenvrije kipnuggets

Als je net als ik af en toe wat van de frituur wilt, dan zijn er best wel glutenvrije snacks te krijgen. Meestal neem ik frikandellen, maar ik wil ook wel eens wat anders dan telkens hetzelfde. Zo kocht ik een aantal keer de kipnuggets van Consenza. Prima te doen, maar toch mis ik wat. Ik mis de smaak van verse kip en een echt krokant jasje. Tijdens een avondje alleen, besloot ik eens een test te doen met het maken van eigen kipnuggets. De eerste versie bevatte geen kipkruiden en bakte ik in de frituur. Een succes? Redelijk, maar nog niet helemaal top. De tweede keer keek ik er eens naar samen met Chantal, die niet zo gek is op frituur en voorstelde om het eens in zonnebloemolie te bakken. De volgorde van de bereiding was daarna nog iets om aan te werken, maar we hadden betere en lekkerdere kipnuggets dan poging 1.

Kipnugget-kampioen met een productielijntje

De jongens vinden papa’s kipnuggets heerlijk en vragen daarom regelmatig of we het weer eens eten. Omdat je er best even mee bezig bent, doen we dat enkel op momenten dat we er ook even de tijd voor kunnen nemen. Voor die heerlijke glutenvrije kipnuggets moeten de heren tegenwoordig wel wat doen. Papa meehelpen in de keuken om ze samen te maken. Ieder krijgt een taak wat hij moet doen en aan het einde gaan de versgebakken kipnuggets de pan uit om opgesmikkeld te worden. De laatste keer dat we het maakten noemde Kyran de glutenvrije kipnuggets lekkerder dan die van McDonalds. Yes, dat maakt mij dus een winnaar, een echte kipnugget-kampioen.

Ingrediënten voor glutenvrije kipnuggets

Ben je van plan om glutenvrije kipnuggets te maken, dan heb ik hieronder een lijstje met ingrediënten staan waarmee je aan de slag kunt. Wil je andere kipkruiden gebruiken dan degene die ik voorstel, kijk dan goed bij de samenstelling. Sommige kruidenmixen bevatten wél gluten of sporen van gluten.

Zo maak je de glutenvrije kipnuggets zelf

Als je via de supermarkt, of door je online winkelwagentje, alle ingrediënten in huis hebt gehaald, kun je aan de slag om zelf de lekkerste glutenvrije kipnuggets te bakken. Ik neem je stap voor stap mee in het proces voor het maken van de kipnuggets:

 • Zet drie bakken klaar en een snijplank
 • Verpulver de glutenvrije cornflakes met je handen, of leg het onder een theedoek en rol er overheen met een deegroller. Doe de verpulverde cornflakes in een van de drie bakken.
 • In bak twee tik je een paar eitjes die je daarna rustig losklopt.
 • In bak drie doe je de maïzena waar je de kipkruiden alvast doorheen mengt.
 • Snijd de kipfilet in blokjes, je kiest zelf het formaat, maar maak ze niet te klein.
 • Haal een aantal stukjes kip door het ei heen.
 • Rol ze daarna door de maïzena met kruiden.
 • Haal de kip nog eens door het ei heen.
 • Rol de kip nu door de verpulverde glutenvrije cornflakes waardoor je er een korstje omheen maakt.
 • Zet een wokpan op het vuur en verhit een flinke laag zonnebloemolie. Let op, de kipnuggets moeten er goed in kunnen drijven.
 • Ga ondertussen verder met het voorbereiden van de kipnuggets.
 • Zodra de zonnebloemolie heet genoeg is, laat je enkele nuggets er in zakken. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de kip. Dit is een beetje experimenteren, maar over het algemeen ben je met een minuut of drie wel klaar. Je kunt dit controleren door er een kipnugget uit de olie te halen en door te snijden. Doe dit met de dikste die je kunt vinden aangezien dat een goede graadmeter is. Is de kip volledig gaar, dan weet je dat je de complete batch uit de olie kunt halen.
 • Herhaal het bakken totdat je alle glutenvrije kipnuggets gebakken hebt.
 • Ben je bezig met je laatste batch kipnuggets bakken, begin dan vast met het schoonmaken van de keuken.

Serveren met wat gezonde groenten

glutenvrije kipnuggets eten

Wij zijn hier thuis van mening dat de kipnuggets geen volledige maaltijd zijn en dat de combinatie met frietjes niet helemaal past. Deze verse nuggets passen beter bij een lekkere salade met gebakken aardappeltjes. Een goed bord vol met dit alles bij elkaar vormt een heerlijke maaltijd die tegelijkertijd een lekkere traktatie is.

We smullen er enorm van. Jullie ook? Laat mij weten of je het recept gebruikt hebt en wat het resultaat was.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *