Papa aan de kinderkamerklus – deel 2

boomavatarNa een hoop zaagwerk was de basis klaar. Uit hout kwam de basis van een boom tevoorschijn. In deel 1 vertelde ik hoe we de kinderkamer van Liam in gingen richten en dat we iets misten. Deze papa zou gaan klussen om de kamer gezelliger te maken. Dat het niet in één dag klaar zou zijn wist ik al, maar dat het langer zou duren dan ik dacht….. de weergoden waren mij niet gunstig gezind.

De basis was er. Twee helften van een boom gezaagd uit mdf. Meer dan 2 meter hoog stonden ze buiten tegen de muur om te kijken of dit het was zoals ik het bedacht had volgens het alternatieve plan. Daar stonden we met z’n tweeën, twee en een half moet ik eigenlijk zeggen, voor de eerste keuring. Yups, dit zou het moeten worden. De potten verf die ik nog had staan uit mijn studietijd werden tevoorschijn gehaald. De verf was gelukkig nog niet uitgedroogd, dus ik kon snel aan de slag. Wekenlang stond de schuur vol met bakjes gemengde kleuren en kwasten die niet meer uitgewassen zouden worden. Over de lengte van de opbergplaats werden twee plekken telkens open gehouden om de boomhelften na gedane arbeid neer te kunnen zetten. Lekker mengen, de kwasten er flink overheen halen en door de natte verf met de volgende kleur. Nee, dit zou geen zoete roze of blauwe boom worden, maar eentje recht uit het bos.

boom02
Eindstand vorige blog…
boom03
En met een likje verf…..

Eerlijk gezegd, de beschilderde basis mistte nog heel wat. Er mocht nog wel wat kleur in, wat blaadjes om een nieuwe lente in te luiden. Maar hoe dan? Grote lappen met groene ‘wolkjes’ zouden ervoor zorgen dat het vele zaagwerk aan de takken teniet gedaan zou worden. Op zoek dus naar een andere oplossing. Voor de grap tekende ik een blaadje op een papiertje en knipte deze uit. Nog eentje die een slagje kleiner was volgde. Samen legden we ze op de boom en besloten dat dit het zou worden. Terwijl ik de eerste overgetekende blaadjes uitzaagde, tekende Chantal er steeds meer op de stukken resthout. Soms elkaar een beetje overlappend zodat we ook wat trosjes van bladeren hadden. De oude tuintafel trilde gigantisch onder de decoupeerzaag. Het terras lag vol zaagsel, opnieuw.
boom04 boom05
Om de bladeren te verdelen werd de boom weer tegen elkaar geplaatst. Alle kale bladeren werden verdeeld om te zien of er genoeg waren. Gelukkig, meer hoefden er niet bij. Eén voor één pakten we de blaadjes er weer bij en kregen ze een felgroene basiskleur de snel droogde. Daarna nog even snel de nerven erin schilderen. Precies, nog even snel. Daardoor zijn er een aantal blaadjes tussen gekomen waarbij de nerven net de verkeerde kant op buigen. Maar ach, een kniesoor die daar op let (ik dus). De droge blaadjes werden met schroeven vastgezet en een likje verf verdoezeld de bevestiging.
Wat we niet zien op de foto’s is wat er aan de achterkant gebeurd. Bij de Ikea heb ik ledstrips gehaald die met een bediening ingesteld kunnen worden op kleur. Met latjes is een frame aan de achterkant gemaakt zodat de complete boom een tikje van de muur af staat en genoeg ruimte heeft voor de snoeren. Het zorgt er meteen voor dat het gevaarte iets meer stevigheid heeft bij de smallere takken.
Een welwillende dorpsgenoot was mijn redder in nood. Als er in muren geboord moet worden en iets stevig bevestigd, dan moet je niet bij mij zijn. De boomdelen had ik alvast naar boven gesjouwd. Met precisie plaatsen we de delen tegen elkaar en merkten dat het niet pastte. De muren bleken niet recht te zijn. De handige Harrie improviseerde wat en zorgde er met wat extra latjes voor dat alles zo strak mogelijk tegen elkaar stond. Diezelfde avond nog ging de stekker in het stopcontact om de lampjes te testen.
Een eekhoorn uit de bouwmarkt maakte uiteindelijk ons stukje natuur compleet. Een boom om onder te slapen.
En nu, na meer dan twee jaar, slaapt onze meneer er nog steeds heerlijk onder.
boom06

profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *