Hoe je een pannenkoek nog leuker maakt

Als je de kinderen vraagt wat ze willen eten, dan komen ze meestal uit op de vijf p’s. Pannenkoeken, poffertjes, pizza’s, pasta en patat staan bij de meeste kinderen op hun lijstje met favoriete voedsel. Een pannenkoek is op zichzelf al erg lekker, zeker als je die ook nog eens belegd met de lekkerste ingrediënten. Chantal vindt het nog wel eens leuk om de gekste pannenkoeken te maken naar aanleiding van ideeën van de kinderen. Dankzij haar heb ik dan ook een paar leuke inspiratietips voor decoratieve pannenkoeken en geef ik je tips hoe je het beste een pannenkoek kunt bakken.

Lekkere pannenkoekrecepten

De een houdt van een simpele pannenkoek met poedersuiker, de ander heeft liever een appelpannenkoek of eentje met gebakken spek. Ga je naar een pannenkoekenrestaurant, dan krijg je al snel een menukaart voor je neus met de meeste vreemde combinaties er op. Wat dacht je bijvoorbeeld voor een pannenkoek met shoarma of met zeevruchten? Voor dat soort pannenkoeken hoef je helemaal niet naar een restaurant, want online zijn er genoeg plekken te vinden waar je een pannenkoeken recept vandaan kunt halen.

Een pannenkoek versieren

Bak je samen met de kinderen pannenkoeken, dan kun je de kleine bakkers hun eigen pannenkoek laten versieren. Zet een bus slagroom, poedersuiker, schenkstroop en allerlei busjes strooisels op tafel en er ontstaan vanzelf allerlei creaties. Een pannenkoek hoef je niet per se warm op te eten, dus je kunt alle tijd nemen om aan de slag te gaan met je eigen fantasiepannenkoek. Doe je in het beslag een aantal druppeltjes eetbare kleurstof, dan wordt krijgt de pannenkoek nog een speciaal kleurtje ook.

pannenkoek, pannenkoek versieren, ninja, ninja pannenkoek

Ninja pannenkoek

Een stoere ninja maak je met vers geklopte slagroom met een paar drupjes kleurstof. Met krentjes maak je de ogen en met pure hagelslag de wenkbrauwen. Gouden strooisels zorgen voor de decoratie van het ninjamasker.

pannenkoek, pannenkoek versieren, pokemon, pokemon pannenkoek

Pokémon pannenkoek

Wat rode kleurstof in het pannenkoekenbeslag, slagroom voorde bovenste helft. Een streep schenkstroop in het midden en een klein stipje slagroom in het midden. Voor je neus heb je een heuse pokébal die zelfs Pikachu wil opeten.

pannenkoek, pannenkoek versieren, piet, zwarte piet, pietenpannenkoek

Pieten pannenkoek

Zo rond de Sinterklaastijd kun je creatief zijn met je pannenkoek door er een piet van te maken. Hier vind je de complete beschrijving van deze feestelijke creatie.

Tips voor het bakken van een goede pannenkoek

Het bakken van een goede pannenkoek is nog best een kunst. Hoewel het over het algemeen een heel eenvoudig recept is, valt of staat een smakelijke pannenkoek bij het bakken op de juiste manier. Hoe goed je recept ook is, een zwartgeblakerde of een te sompige koek is nu eenmaal niet lekker. Met deze tips krijg je een goede pannenkoek voor elkaar (tenminste, dat zou moeten kunnen):

* Het beslag is het beste als deze niet teveel klontjes bevat en ongeveer zo dik is als drinkyoghurt.
* Klopt of mix het beslag niet te lang, anders zorgen de actieve gluten ervoor dat je pannenkoek te taai wordt.
* Laat het beslag 5 minuten staan voordat je het gebruikt zodat het wat steviger wordt.
* Gebruik een pan met een wat dikkere bodem, hierbij wordt de hitte meer verspreid over de bodem en bak je de pannenkoek gelijkmatig.
* Vet de pan voor gebruik in met olie of boter en verwarm de pan voor.
* Bak de pannenkoeken op halfhoog vuur, zo branden ze niet aan en heb je meer controle over het gaar worden.
* Draai een pannenkoek slechts één keer om.


profielfoto author maarten

Schrijver: Maarten Fest

Geboren in 1982, getrouwd met Chantal en samen hebben wij twee zoontjes (2013 en 2016). Oprichter en eigenaar van Papa's wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *