Pa-bc: VWX

V

Vaccinatie
Het inspuiten van een mildere vorm van een ziekte waardoor het lichaam leert antistoffen hiertegen te maken. Voor kinderen bestaat het rijksvaccinatieprogramma waarbij op gezette tijden de kinderen tegen bepaalde ziektes worden ingeënt. Dit is geen verplicht programma.

Vaderbuikje 
Bij jonge vaders vliegen de kilo’s  er al snel aan. Dat resulteert meestal in een klein buikje. Geen bierbuik, maar een buikje wat met een beetje moeite en inhouden nog een beetje wat lijkt. Naar verluid vinden vrouwen dit best sexy. De Engelse term hiervoor is Dad-Bod.

Vasectomie
medischeingreep waarbij de man zaadleiders van de man onderbroken worden waardoor het sperma niet gevuld wordt met zaadcellen. Hierdoor kan de vrouw niet zwanger raken.

Vochtige doekjes
wegwerpdoekjes in plastic verpakking die vochtig zijn. Onmisbaar in huis en in de tas als er kinderen zijn. Ideaal om billen af te vegen, handjes te poetsen of hele gezichten schoon te maken. Ook wel billendoekjes of snoetepoetsers genoemd. Snoetepoetsers zijn vaak wat duurder, maar met een billendoekje kan evenveel schoongemaakt worden.

Voogd
Een voogd is wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van een kind. Deze status kan iemand toegewezen worden na overlijden van de ouders van het kind of als zij uit het ouderlijk gezag gezet zijn. De daadwerkelijke verzorging en opvoeding hoeven niet door de voogd zelf gedaan te worden, maar kunnen ook worden uitbesteed aan bijvoorbeeld een tehuis of pleeggezin. De voogd is de wettelijke vertegenwoordiger en beheert de financiën van het kind.

Vruchterkenning
De biologische vader die niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap aan is gegaan met de moeder, is niet automatisch de wettelijke vader van het kind. Door bij de burgelijke stand de vrucht (ongeboren kind) te erkennen word je de wettelijke vader en ontstaat er een juridische band. Als vader ben je dan verplicht het kind te onderhouden en geef je het recht op een erfenis. Erkenning geeft geen ouderlijk gezag, dit kan na de geboorte pas aangevraagd worden via het kantongerecht.

Verborgen reflux
Bij reflux stroomt de maaginhoud van de baby terug in de slokdarm doordat de sluitspier nog niet goed ontwikkeld is. Bij een verborgen reflux spuugt de baby deze inhoud niet inhoud, maar slikt het weer door. Dit is vaak niet te merken, maar beschadigt de slokdarm wel.
Kijk ook eens bij reflux.
Meer informatie en tips over verborgen reflux.

Virgin stitch
Tijdens de bevalling kan een knipje noodzakelijk zijn om uitscheuring van het perineum te voorkomen. Na de bevalling wordt dit gehecht. De ‘virgin stitch’ is een extra hechting waardoor de vagina ‘strakker’ wordt en meer lijkt op de vagina van voor de bevalling. Dit kan echter ook fout uitpakken waardoor het te strak wordt en geslachtsgemeenschap moeilijk tot onmogelijk wordt. Dit wordt ook wel de ‘Husband stitch’ genoemd omdat het de bedoeling is dat de vagina hiermee voor de man weer ‘aantrekkelijker’ wordt.
Blog: Wat je als man niet zegt tijdens de bevalling

W

Wasbare luier
Een luier die na gebruik de wasmachine in kan om zo vaker gebruikt te kunnen worden. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar die allen wat prijzig in de aanschaf zijn, maar op langere termijn zijn ze een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de weggooien variant.

Wensouder
Vader of moeder die zelfde natuurlijke wijze geen kind kan krijgen. Deze papa of mama zal gebruik maken van medische hulp, draagouderschap of adoptie.

Witte ruis
Witte ruis is een monotoon geluid dat helpt om je baby in slaap te krijgen en houden. Het geluid overstemt omgevingsgeluid en zorgt ervoor dat de baby relaxter wordt en eerder in slaap valt.
Witte ruis kun je aanzetten via je mobiele telefoon, maar er zijn ook speciale witte ruis machines voor baby’s te koop. Deze vind je hier.
Meer informatie over witte ruis.

X

X-chromosoom
Indien je als vader dit chromosoom bij de bevruchting aan je kind geeft, dan wordt het een meisje. De moeder geeft immers altijd een x-je. En twee maal x is een meisje.

ABC DEF GHI
JKL MNO PQR
STU VWX YZ