Pa-bc: STU

S

Secundair kinderloos
De wens hebben voor een tweede kind, maar dit is door allerlei verschillende redenen niet (meer) mogelijk. Bijvoorbeeld door onvruchtbaarheid, een te groot risico bij zwangerschap, te hoge leeftijd of een verbroken relatie.

Slaap
komt in dit woordenboek niet voor!

Stuwing
Moedermelk die de borst wil verlaten als door productie de borst vol is. Bij teveel stuwing kan kolven een uitkomst zijn.

Spuitluier
De horror van elke ouder. Wanneer bij een baby de ontlasting vrij komt met een explosieve kracht, ontstaat een spuitluier. De ontlasting is dan meestal erg dun. Door de kracht komt de ontlasting vaak voorbij de luierrand en beland het tot in de nek van de kleine. Een luier verschonen resulteert dan ook direct in een wasbeurt.

T

Tepelpads
Rond schijfje die de borstvoedende vrouw in de bh tegen de tepels legt om lekkage op te vangen. Zeg maar een soort maandverband voor de borsten. Niet verwarren met koffiepads.

Totaalruptuur
Tijdens de bevalling kan om verschillende redenen de huid en het weefsel rondom de vagina een stukje uitscheuren. Bijvoorbeeld als het hoofd van het kindje iets groter is. Bij een totaalruptuur is deze inscheuring geheel tot aan de kringspier van de anus.
> meer informatie

Toeschieten
Het uit de tepel ontsnappen van melk op het moment dat de moeder geprikkeld wordt. Bijvoorbeeld door het geluid van een huilende baby.

Tassenmoeder
Moeder (of vader, want dat kun je er ook van maken) die bij school staat te wachten om haar kind op te halen, om vervolgens alleen met de tassen naar huis te keren omdat het kind een speelafspraakje heeft geregeld.

U

Uraten
Tijdens de eerste dagen na de geboorte kan de baby uraten uitplassen. Dit zijn urinekristallen die gevormd worden als de baby te weinig drinkt. De plas komt dan in zeer geconcentreerde vorm naar buiten. Deze kristallen zijn rood of oranje van kleur en zijn duidelijk zichtbaar in de luier. Uraten zijn niet schadelijk en het afscheiden hiervan stopt vanzelf.

ABC DEF GHI
JKL MNO PQR
STU VWX YZ