Pa-bc: PQR

P

Prematuur
een geboorte van een kindje vanaf de levensvatbare grens (24/26 weken) tot aan de 37e week. Tot aan 32 weken ook wel extreme prematuriteit genoemd. Bij een premature geboorte zijn er vaak complicaties voor de gezondheid van de baby en kan er blijvende schade ontstaan.

Pica
Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen vaak oncontroleerbare vreetbuien of krijgen ze trek in voedsel wat ze normaal gesproken niet lusten. Dit wordt ook wel cravings genoemd. Bij pica eet de vrouw plotseling dingen die eigenlijk niet eetbaar zijn zoals zand, haren, stenen, klei etc. Dit is zeer schadelijk voor het lichaam, maar kan ook schadelijk zijn voor het kind. De oorzaak van deze vorm van craving is nog onbekend.
Lees meer over pica tijdens de zwangerschap.

Postnatale depressie
Na de geboorte van de kleine kan het voorkomen dat de moeder in een depressie belandt, dit wordt een postnatale (na de geboorte) depressie genoemd. Na enkele dagen komen onder invloed van dalende hormonen en vermoeidheid de kraamtranen, maar dat is geen depressie. Een depressie houdt langer aan en heeft zware invloed op de beleving van de kraamtijd. De term postnatale depressie wordt meestal gekoppeld aan vrouwen, maar ook mannen kunnen dit ervaren.
Lees meer over postnatale depressie bij mannen.

Pseudo menstruatie
Bij pasgeboren meisjes kan de eerste drie dagen wat bloed uit de vagina afgescheiden worden dat lijkt op een menstruatie. Dit komt doordat er zwangerschapshormoon in de baarmoeder overgenomen wordt. Deze nep-menstruatie wordt ook wel pseudo-menstruatie of babymenstruatie genoemd. Naast bloed kan er ook wat afscheiding uit de vagina komen en kunnen de borstjes wat opgezet raken. Deze lichamelijke reacties verdwijnen binnen enkele dagen uit zichzelf.

Q

R

Rompertje
kledingstuk voor baby’s met over het algemeen een grote hoeveelheid aan drukknoopjes.

Reflux
Doordat de sluitspier tussen slokdarm en maag nog niet helemaal ontwikkeld is bij baby’s, stroomt een deel van de maaginhoud terug de slokdarm in. Dit is de reden dat baby’s na eten of drinken vaak wat spugen. Hier dank je dus die fijne spuugplekken aan op al je nieuwe overhemden.
Kijk ook eens bij ‘verborgen reflux
Meer informatie en tips over reflux.

ABC DEF GHI
JKL MNO PQR
STU VWX YZ