Pa-bc: MNO

M

Melfie 
Foto door de moeder genomen terwijl het kind aan de borst ligt te drinken. Daarna meestal gedeeld op de verschillende social media. Ook wel brelfie genoemd.

Menstruatie
Het maandelijkse vrouwelijke (ondanks dat de Men- anders zou doen vermoeden) ongemak waarbij het niet bevruchte eitje afgescheiden wordt van het lichaam. Naast het eitje wordt ook wat van de baarmoederwand opgeruimd waarin het bevruchte eitje zich zou nestelen. De menstruatie kan een jippie-kant hebben als er nog even niet aan kinderen krijgen gedacht wordt, of een baalgehalte als de bevruchting (weer) niet gelukt is. Grote tip voor de man: zorg dat er genoeg chocolade in huis is.

Miskraam 
Het verlies van de vrucht binnen 16 weken van de zwangerschap. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje.

Multipara
Vrouw die vaker dan eenmaal gebaard heeft. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen levend en overleden geboren kinderen.

Meconium
De allereerste ‘poep’ die een pasgeboren baby uitwerpt wordt meconium genoemd. Een groen/zwarte en kleverige ontlasting die niet bestaat uit resten van voedsel. Meconium ontstaat doordat de baby in de baarmoeder vruchtwater binnenkrijgt met afvalstoffen en celmateriaal. Meconium ontstaat grotendeels in het spijsverteringskanaal en mengt zich met gal, bloed en slijm van de baby die de donkergroene kleur veroorzaken.
Zodra de baby voedsel binnenkrijgt, verandert de kleur van de ontlasting naar lichtgeel.

N

Nachtangst 
Paniekaanval in de slaap waarbij flink geschreeuwd kan worden. Dit kan best een eng gebeuren zijn voor degene die de kamer op komt. Degene met een paniekaanval kan de ogen open hebben terwijl het gewoon doorslaapt. De volgende ochtend bij het wakker worden is de herinnering aan de aanval compleet verdwenen. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘night terror’ genoemd.

Nachtmerrie 
Enge droom waarbij het kind wakker kan schrikken. Nadeel van deze dromen is dat na het wakker worden de droom herinnerd kan worden. Voor een volwassene is meestal direct duidelijk dat het een droom was, kinderen kunnen de droom en realiteit nog wel eens door elkaar halen. Bij veel last van nachtmerries kan slecht slapen het gevolg zijn en zelfs angst om te gaan slapen.

Nullipara
Zwangerschap van een eerste kind.

O

Ooievaarsbeet 
rode vlekjes bij de ogen of in de nek van een baby die meestal enkele dagen na de geboorte zichtbaar worden. Deze blijven enkele maanden zichtbaar en verdwijnen uiteindelijk vanzelf. Naam komt van de fabel dat ooievaars de kinderen bij een gezin komen brengen, maar wij vaders weten wel beter.

ABC DEF GHI
JKL MNO PQR
STU VWX YZ