J
K
Keizersnede
(sectio caesarea) het kind wordt middels een incisie in de buikwand geboren. Medische ingreep zodra een vaginale bevalling niet mogelijk is of te gevaarlijk voor moeder en kind.
Koffie
warme drank die gebruikt wordt door ouders om wakker te blijven na slapeloze nachten.
Lees: Papa koffie?
Kolfie
het nemen van een foto van jezelf (door de vrouw natuurlijk) terwijl er gekolft wordt. Hierbij moet het kolven zelf natuurlijk ook in beeld worden gebracht.
Koningskoppel
gezin waarin zowel een jongen als meisje is geboren. Niet afhankelijk van een tweeling.
Kraampakket
Zo’n zes weken voor de uitgerekende datum moet je het kraampakket in huis hebben. Deze wordt vaak verstuurd door de zorgverzekering. In het pakket zitten alle (medische) artikelen die je tijdens en na de bevalling nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een matrasbeschermer, kraamverband, navelklem, alcohol (nee niet om te drinken maar als ontsmettingsmiddel) en een koortsthermometer. De complete inhoud van een kraampakket is op diverse websites na te lezen.
Kraamverband
Enorm groot maandverband, haast een luier voor pas bevallen vrouwen. De mama verliest de eerste paar weken na de bevalling aardig wat bloed, meer dan bij een menstruatie. Het kraamverband vangt dit bloed op. Tijdens de eerste dagen is het handig om twee kraamverbanden tegelijk te gebruiken. Kraamverband zit standaard in het kraampakket en is daarnaast bij de drogist verkrijgbaar.
Kraamvisite
bezoek dat in de eerste weken na de geboorte van je kindje op visite komt om de kleine te bekijken. Grote tip, doseer het aantal bezoeken per dag en stel een tijdstip in. Dit voorkomt een platformen van de deur en geeft wat meer rust.
Kraamzorg
professionele hulp in huis na de geboorte van de kleine. De kraamhulp zorgt voor het welzijn en wondverzorging van de moeder en helpt in de huishouding. De duur van de kraamzorg is afhankelijk van ziekenhuisopname en indicatie. De kraamzorgster geeft je de mogelijkheid om in alle rust te wennen aan een nieuw leefritme.
Lees: Kraamzorg maakt vader nutteloos?
Krentenbaard
ontsteking van de huid onder invloed van bacteriën als Staphylococcus aureus, en soms door Streptococcus pyogenes. De ontsteking kenmerkt zich door rode plekjes, wondjes en/of blaasjes met korstjes. Na openbarsten van een blaasje droogt deze in. Hierna komt er een geel/bruine korst op te zitten. Het komt meestal voor rond neus of mond, hier komt dan ook de benaming ‘baard’ vandaan. Echter, het kan over het hele lijf voorkomen.
Lees: Krentenbaard: wat is het
Krijspaleis
negatief woord voor binnenspeeltuin. Ideale plek om met je kind naartoe te gaan om te spelen, maar vaak een aanslag op je oren door gillende kinderen.
Lees: Pret-inn Malden
Kraamtranen
Ergens rond de derde of vierde dag na de bevalling krijgen de meeste vrouwen stemmingswisselingen. Plotselinge huilbuien die komen door vermoeidheid en een daling van de hormonen. Tegelijkertijd komt de melkproductie extra op gang. Een aantal dagen kan de roze wolk er even niet zijn en lijkt het moederschap even niet ‘wat het zou moeten zijn’. Gelukkig duurt dit over het algemeen slechts enkele dagen. Samen ben je aan het wennen aan een nieuwe situatie in jullie gezin. Let op, kraamtranen zijn niet hetzelfde als een postnatale depressie als hebben ze wel enkele overeenkomstige symptomen. Bij een postnatale depressie zijn de klachten langduriger en kunnen zelfs enkele maanden duren.
Lees: Kraamtranen voor mama’s én papa’s
L
Lekkage
1) te volle borsten bij de vrouw waardoor er melk uit de tepel lekt.
2) tikje incontinentie na de geboorte waardoor er afentoe wat urine lekt. Vooral bij hoesten of hard lachen.
Loedermoeder
term voor de moeder die het niet allemaal zo nauw neemt in de opvoeding. Niet op zoek naar het perfecte plaatje, poetsen hoeft niet altijd. Neemt tijd voor de kids, maar ook graag voor zichzelf met een wijntje op de bank. Oftewel, volgens mij heeft iedere moeder dat wel een beetje in zich.
Lees: Waarom de loedervader niet bestaat
Luieruitslag
Kinderen die hun volle luier iets te lang aan hebben, krijgen last van een schurende werking tussen luier en huid. Dit heeft een soort van schaafwond tot gevolg die zelfs een open wond kan vormen. Niet erg fijn voor de kleine en het kan voorkomen worden door ander andere tijdig de luiers te wisselen. Niet behandelen van de uitslag kan het probleem en de pijn verergeren.
Meer informatie en behandelingen bij luieruitslag.