Pa-bc: ABC

A

AROM 
(Artificial Rupture Of Membranes) Het kunstmatig breken van de vliezen om de bevalling op te wekken.

Apgar-score
De Apgar-score is een snelle en eenvoudige methode om de toestand en gezondheid van een pasgeboren baby te bepalen. Deze wordt in Nederland standaard toegepast. Voor het bepalen van de Apgar-score wordt de baby op een aantal onderdelen getest en beoordeeld;
Apgar-score
Ademhaling
Pols- en hartslag
Spierspanning
Aspect / Kleur van de huid
Reactie op prikkels
Meer over Apgar-score

Anticonceptie
Nog even geen papa worden? Of is er net een kleine geboren en wil je niet zo snel weer vader worden? Door het gebruik van anticonceptie voorkom je zwangerschap en geslachtsziektes. Denk bijvoorbeeld aan een condoom, de pil, een spiraaltje of de prikpil.
Volgens de VanDale is de exacte definitie: het verhinderen van de bevruchting om zwangerschap te voorkomen.
Lees meer over soorten anticonceptie en hun werking.

Aankleedkussen
Als je bij een baby een luier wilt verwisselen, dan leg je het kind op een aankleedkussen. Een plat kussen met aan de zijkanten een verhogen zodat de kleine er niet makkelijk vanaf rolt. Een aankleedkussen is gemaakt van vochtafstotend materiaal dat makkelijk schoon te maken is. Handig, want tijdens het wisselen van de luier wordt er vaak geplast en gepoept.
Aankleedkussen aanschaffen
Meer informatie over aankleedkussens.

B

Babyshower
feestje voor de moeder waarbij ze cadeautjes ontvangt voor de baby. Dit feestje is altijd voor de geboorte van het kindje. Vaders zijn hier vaak niet bij aanwezig, het is een vrouwenonderonsje.

Bellypaint
beschildering van de zwangere buik met schmink. Een foto ervan wordt vaak gebruikt als aankondiging van het geslacht of als afbeelding op het geboortekaartje.

Billendoekjes
vochtige schoonmaakdoekjes die je ook voor het gezicht kunt gebruiken, echter niet als je ze eerst voor de billen gebruikt hebt. Andersom kan dan weer wel.

Blije doos
helaas niet de geuzennaam voor een vrolijk vrouwelijk geslachtsdeel. Wel een doos vol reclameproducten en folders die je gratis kunt ophalen bij Prenatal als je zwanger bent.

Bonusmoeder
moeder van een kind uit de vorige relatie van de partner. Ook wel stiefmoeder genoemd, maar dan met een positieve draai.
Andere termen die gebruikt worden: plus-moeder, lief-moeder

Bonusvader 
vader van een kind uit de vorige relatie van de partner. Ook wel stiefvader genoemd, maar dan met een positieve draai.

Box
soort open kooi voor baby’s en dreumessen waarin ze kunnen spelen en slapen. Vooral handig als de uk ineens erg beweeglijk wordt en gaat kruipen. Grote tip, op tijd de plank naar beneden bijstellen zodat je kind niet over de rand kan klimmen.

Brelfie
foto door de moeder genomen terwijl het kind aan de borst ligt te drinken. Daarna meestal gedeeld op de verschillende social media. Ook wel melfie genoemd. Dit woord wordt vaak gebruikt in combinatie met een hashtag.

Baargoud
Een luxe cadeau voor de mama die net een baby ter wereld heeft gebracht. Dit cadeau komt meestal van de partner als een soort ‘dank je wel’. Een presentje voor het harde werk die de moeder de afgelopen negen maanden heeft gedaan en voor het perswerk in de laatste uurtjes. In het Engels wordt baargoud overigens een ‘push present’ genoemd.
Lees meer over baargoud.

Babyuitzet
Als je in verwachting bent, heb je een aantal basisspullen nodig om je baby goed te kunnen verzorgen. Van een babybadje tot hydrofiele luiers. Alle basisspullen bij elkaar worden de babyuitzet genoemd.
Lees meer over handige spullen in de babyuitzet.

Babynestje
Een babynestje is een verplaatsbare slaapplek voor een baby waarin het zich veilig en geborgen voelt. Doordat deze zachte slaapplekken overal mee naartoe te nemen zijn, zijn ze geschikt op vakantie of als de baby gaat logeren, maar ook als het thuis op een andere plek gaat slapen. Naast een slaapplek is het een fijn hulpmiddel om de kleine in te leggen tijdens de voeding.

C

Co-sleeper
babybedje dat aan het ouderlijk bed gemonteerd kan worden of dat er naast staat met een opening aan bedzijde. Vooral gebruikt bij gezinnen die aan samenslapen doen of als de moeder borstvoeding geeft.
Lees meer over voor- en nadelen van een co-sleeper.

Craving
De onbedwingbare honger naar een bepaald soort voedsel tijdens de zwangerschap. Het kan zomaar zijn dat je zwangere partner een onstilbare trek heeft in kroketten midden in de nacht, in augurken die ze normaal gesproken niet eet of in een vreemde combinatie van voedsel. Grote tip, koop die doos kroketten en eet de rest zelf op aangezien ze na die eerste kroket er geen zin meer in heeft.

Curlingouder
Vader of moeder die er alles aan doet om zijn/haar kind in alles te beschermen. Hierbij worden alle mogelijke obstakels in het leven vermeden of vooraf opgelost voordat het kind ermee te maken krijgt. Nadeel hiervan is dat het kind niet leert om te gaan met tegenslag.
Lees meer over curlingouders.

ABC DEF GHI
JKL MNO PQR
STU VWX YZ