Pa-bc: ABC

A

AROM 
(Artificial Rupture Of Membranes) Het kunstmatig breken van de vliezen om de bevalling op te wekken.

B

Babyshower
feestje voor de moeder waarbij ze cadeautjes ontvangt voor de baby. Dit feestje is altijd voor de geboorte van het kindje. Vaders zijn hier vaak niet bij aanwezig, het is een vrouwenonderonsje.

Bellypaint
beschildering van de zwangere buik met schmink. Een foto ervan wordt vaak gebruikt als aankondiging van het geslacht of als afbeelding op het geboortekaartje.

Billendoekjes
vochtige schoonmaakdoekjes die je ook voor het gezicht kunt gebruiken, echter niet als je ze eerst voor de billen gebruikt hebt. Andersom kan dan weer wel.

Blije doos
helaas niet de geuzennaam voor een vrolijk vrouwelijk geslachtsdeel. Wel een doos vol reclameproducten en folders die je gratis kunt ophalen bij Prenatal als je zwanger bent.

Bonusmoeder
moeder van een kind uit de vorige relatie van de partner. Ook wel stiefmoeder genoemd, maar dan met een positieve draai.
Andere termen die gebruikt worden: plus-moeder, lief-moeder

Bonusvader 
vader van een kind uit de vorige relatie van de partner. Ook wel stiefvader genoemd, maar dan met een positieve draai.

Box
soort open kooi voor baby’s en dreumessen waarin ze kunnen spelen en slapen. Vooral handig als de uk ineens erg beweeglijk wordt en gaat kruipen. Grote tip, op tijd de plank naar beneden bijstellen zodat je kind niet over de rand kan klimmen.

Brelfie
foto door de moeder genomen terwijl het kind aan de borst ligt te drinken. Daarna meestal gedeeld op de verschillende social media. Ook wel melfie genoemd. Dit woord wordt vaak gebruikt in combinatie met een hashtag.

Baargoud
Een luxe cadeau voor de mama die net een baby ter wereld heeft gebracht. Dit cadeau komt meestal van de partner als een soort ‘dank je wel’. Een presentje voor het harde werk die de moeder de afgelopen negen maanden heeft gedaan en voor het perswerk in de laatste uurtjes. In het Engels wordt baargoud overigens een ‘push present’ genoemd.

C

Cosleeper
babybedje dat aan het ouderlijk bed gemonteerd kan worden of dat er naast staat met een opening aan bedzijde. Vooral gebruikt bij gezinnen die aan samenslapen doen of als de moeder borstvoeding geeft.

Craving
De onbedwingbare honger naar een bepaald soort voedsel tijdens de zwangerschap. Het kan zomaar zijn dat je zwangere partner een onstilbare trek heeft in kroketten midden in de nacht, in augurken die ze normaal gesproken niet eet of in een vreemde combinatie van voedsel. Grote tip, koop die doos kroketten en eet de rest zelf op aangezien ze na die eerste kroket er geen zin meer in heeft.

ABC DEF GHI
JKL MNO PQR
STU VWX YZ